Hlavní obsah

Bránili v devíti a my odvrátili 99 nakopávaných balónů, rýpl si do Irů německý kouč Löw

Dublin

Island, Severní Irsko, Rakousko. Týmy, se kterými se v kvalifikaci příliš nepočítalo, už oslavily postup na EURO 2016. Naopak řada fotbalových top-mužstev ještě o start na šampionátu tvrdě bojuje. Patří mezi ně překvapivě i úřadující mistři světa z Německa, kteří po čtvrteční porážce 0:1 v Irsku stále nemají nic jistého.

Foto: Peter Morrison, ČTK/AP

Zklamaný trenér německé fotbalové reprezentace Joachim Löw po porážce v Irsku.

Článek
Fotogalerie

Němci měli sice v utkání výraznou převahu. Jasně vyhráli na držení míče, poměr střel byl 17:5 v jejich prospěch, přesto si z Dublinu kýžený bod zaručující postup nakonec nepřivezli. "Oni měli jednu jedinou příležitost, zatímco my jich promarnili mnoho. A nakonec jsme za to byli potrestání," povzdechl si po utkání kouč německé reprezentace Joachim Löw.

Kormidelníka Nationalelf herní styl Irů zrovna neoslovil. Defenzivní taktiku soupeře na tiskové konferenci dost kritizoval. "Dalo se očekávat, že Irové budou bránit v devíti, místy dokonce v deseti hráčích. Zkoušeli dlouhé nakopávané balóny, 99 z nich jsme dokázali odvrátit, ten stý už pro nás byl příliš," narážel Löw na rozhodující trefu Shanea Longa ze 70. minuty, jenž se po nákopu Randolpha prodral obranou a ranou překonal Neuera.

Německo utrpělo ve skupině D druhou porážku. S prázdnou odjížděli před rokem z Polska (0:2) a na body nedosáhli ani ve čtvrtek v Dublinu. "Byla to jedna z nejzbytečnějších porážek, kterou jsme za poslední léta museli skousnout," řekl Löw.

Löw: Postup máme ve vlastních rukou

K truchlení ale podle něj není důvod. Jeho svěřenci nadále drží se ziskem 19 bodů první příčku ve skupině a účast na závěrečném turnaji mohou definitivně stvrdit v neděli večer, kdy doma přivítají Gruzii. Pokud zvítězí, ve Francii nebudou chybět. "Máme to pořád ve svých rukou," burcuje Löw.

Triumfem nad světovými šampióny si hodně pomohli Irové, kteří jsou před závěrečným kolem ve hře o přímý postup. O ten si to rozdají proti aktuálně druhým Polákům, kteří mají stejně bodů jako Irové. První vzájemný souboj skončil 1:1, Irové tedy potřebují k postupu zvítězit nebo minimálně uhrát remízu 2:2. Polsko se kvalifikuje v případě výsledku 0:0 i 1:1, protože má ve skupině lepší skóre.

Pokud by však Německo nečekaně podlehlo Gruzii a Polsko s Irskem remizovalo, budou mít všechny tři celky 19 bodů. Na světové šampióny pak vzhledem k nepříznivým vzájemným utkáním s oběma soupeři zbude jen místo v baráži.

Reklama

Související témata: