Hlavní obsah

Slovensko - Bělorusko 0:1Slováci ještě hazardují s postupem na ME! Jistotu naopak mají Španělé i Švýcaři

Aktualizováno

Fotbalisté Slovenska pořád nemají jistotu účasti na EURO 2016. Slováci v pátečním kvalifikačním duelu nečekaně podlehli 0:1 Bělorusku, zatímco Ukrajina ve skupině C zvítězila 2:0 v Makedonii a bodově se dotáhla na svěřence Jána Kozáka. Definitivní kvalifikační rozuzlení nastane v pondělí - Slováci poletí do Lucemburska, zatímco Ukrajina, která má s našimi východními sousedy horší bilanci vzájemných utkání, přivítá Španělsko. To už si zajistilo vítězství v tabulce a přímý postup, stejně jako Švýcaři, kteří z kvalifikační skupiny E doplní na ME Angličany.

Foto: David W Cerny, Reuters

Poslední krok je nejtěžší... Naštvaný Marek Hamšík poté, co Slováci v kvalifikaci ME podlehli 0:1 Bělorusku.

Článek
Fotogalerie

Španělé se proti Lucembursku dlouho trápili v zakončení. V obrovské šanci selhal Jordi Alba, Santi Cazorla pro změnu trefil tyč. Blízko ke gólu měl i Pedro, ale nakonec to byl Cazorla, který jako první dostal míč do sítě. Záložník Arsenalu dorazil vyražený pokus Pedra.

Ve druhé půli už byli domácí efektivnější. Nejprve se dvakrát prosadil Paco Alcácer, podruhé v zápase se trefil i Cazorla. Slavit mohl také Iker Casillas, který udržel 28. čisté konto v zápasech evropských šampionátů či evropských kvalifikací a vyrovnal rekord Itala Gianluigiho Buffona. Španělé budou ve Francii obhajovat tituly z let 2008 a 2012.

Slováci potřetí za sebou bez gólu

Postup ze skupiny C mohli slavit fotbalisté Slovenska, ale to by v Žilině museli porazit Bělorusko. Z řady šancí ale neproměnili ani jednu a ve třetím zápase po sobě neskórovali. Přitom už v první půli musel míč po Makově zakončení vykopnout z brankové čáry Martynovič. Naopak ještě před přestávku se po rohu prosadil hostující Dragun.

Ve druhé půli měli Slováci drtivý tlak, ale ani po vyloučení běloruského kapitána Martynoviče gól nedali. Juraj Kucka trefil tyč, Weissův přímý kop skvěle zastavil brankář Gorbunov a poradil si i s příležitostmi Ďuriše a Škrtela.

Na Slováky se sice po výhře 2:0 v Makedonii bodově dotáhla Ukrajina, díky lepšímu vzájemnému zápase však stačí svěřencům Jána Kozáka vyhrát v pondělí v Lucembursku. Ukrajina hraje doma se Španělskem.

Angličané dál bez ztráty bodu

Švýcarsku k postupu ze skupiny E pomohla jednoznačná výhra nad San Marinem 7:0 a také překvapivá remíza Slovinska s Litvou. Oba góly v Lublani padly z pokutových kopů, naději na přímý postup domácím sebral pět minut před koncem Novikovas.

Stoprocentní bilanci si udržela Anglie, která ve Wembley po brankách Walcotta a Sterlinga porazila Estonsko 2:0. Pokud Angličané vyhrají i v pondělí v Litvě, stanou se teprve šestým tým v historii, který prošel kvalifikací mistrovství Evropy bez ztráty bodu. Jedním z těch, kterým se to povedlo, byla i česká reprezentace před šampionátem v roce 2000.

Suverénní postavení ve své skupině potvrdilo také Rakousko, které dvěma brankami v posledních deseti minutách otočilo utkání v Černé Hoře a zvítězilo 3:2.

O druhém postupujícím ze skupiny G se rozhodne v pondělí. Lepší postavení má Rusko, které zvítězilo v Moldavsku, a pokud zaboduje doma proti Černé Hoře, zajistí si přímý postup. Na ruské zaváhání bude čekat Švédsko, které po vítězství 2:0 v Lichtenštejnsku nastoupí doma proti Moldavsku.

Kvalifikace na ME 2016 ve fotbale:
Skupina C:
Skopje: Makedonie - Ukrajina 0:2 (0:0)
Branky: 58. Selezňov z pen., 87. Kravec.
Žilina: Slovensko - Bělorusko 0:1 (0:1)
Branka: 34. Dragun. ČK: 65. Martynovič (Běl.).
Logrono: Španělsko - Lucembursko 4:0 (1:0)
Branky: 42. a 85. Cazorla, 67. a 80. Alcácer.
Skupina E:
Londýn: Anglie - Estonsko 2:0 (1:0)
Branka: 45. Walcott, 85. Sterling.
St. Gallen: Švýcarsko - San Marino 7:0 (1:0)
Branky: 17. Lang, 55. Inler z pen., 65. Mehmedi, 72. Djourou z pen., 75. Kasami, 80. Embolo, 89. Derdiyok.
Lublaň: Slovinsko - Litva 1:1 (1:0)
Branky: 45. Birsa z pen. - 86. Novikovas z pen.
Skupina G:
Podgorica: Černá Hora - Rakousko 2:3 (1:0)
Branky: 32. Vučinič, 68. Bečiraj - 55. Janko, 81. Arnautovic, 90.+2 Sabitzer. ČK: 87. Vučinič.
Vaduz: Lichtenštejnsko - Švédsko 0:2 (0:1)
Branky: 18. Berg, 55. Ibrahimovic.
Kišiněv: Moldavsko - Rusko 1:2 (0:0)
Branky: 85. Cebotaru - 58. Ignaševič, 78. Dzjuba.

Reklama

Související témata: