Hlavní obsah

Čeká Čecha v Amsterdamu třetí milé překvapení? Věří, že ho v duelu s Oranje zažije

Zdeněk Pavlis (Amsterdam)Sport.cz
Aktualizováno

Dvě milá překvapení už gólman Petr Čech v Amsterdamu zažil cestou na trénink. „Vzpomněl jsem si, že jsme ve zdejší Areně hráli finále Evropské ligy s Benfikou. A finále vítězné. A když jsme vcházeli dovnitř, potkal jsem Van der Sara. Druhé příjemné překvapení, takže věřím, že v úterý večer by mohlo přijít třetí,“ netajil kapitán reprezentace, že by se chtěl s kvalifikací o EURO rozloučit výhrou nad Nizozemci.

Češí fotbalisté před zápasem v NizozemskuVideo: Reuters

 
Článek

Trénink fotbalistů v Amsterdamu

Proč by to nemělo vyjít, když máte s Nizozemci aktivní bilanci? Vždyť i oni sami přiznávají, že by pro ně bývalo lepší, kdybyste si zápasy prohodili, a vy jste proti nim nechytal.

Byli jsme dopředu domluvení, že jedno utkání odchytám a druhé Tomáš Vaclík. Sestavu určuje trenér a já musím jeho rozhodnutí respektovat.

Třeba vás na Nizozemce vybral právě proto, že se vám proti nim daří. Na který z předchozích zápasů proti Oranje vzpomínáte nejraději?

Samozřejmě na utkání na evropském šampionátu v Portugalsku, které jsme vyhráli 3:2, protože to byl vynikající zápas. A pak i na domácí výhru 3:1, kterou jsme potvrzovali postup z kvalifikace. Ale s Holandskem jsme také prohráli. Třeba právě tady v Amsterdamu 0:2. Tomu se chceme vyhnout.

Když už jste narazil na kvalifikace, zkuste porovnat čtyři cesty na EURO, které jste s národním týmem absolvoval a pokaždé zvládnul.

Nejtěžší byl postup na šampionát v Polsku a na Ukrajině v roce 2012, protože jsme ho zachraňovali až v posledních dvou zápasech, které jsme museli vyhrát, a následně pak v baráži. Tentokrát jsme postoupili z velice těžké skupiny bez nervů už dvě kola před koncem, což je velký úspěch.

Asi by bylo dobré završit povedenou kvalifikaci i prvním místem ve skupině, které by vám mohlo zajistit lepší pozici při losování závěrečného turnaje. Myslíte na něj?

Aby ne. Neznám nikoho, kdo by šel k zápasu a nechtěl v něm vyhrát. I k utkání s Tureckem jsme nastupovali se stejným cílem, ale výsledkově se nám zápas nepodařil. Možnost skončit ve skupině první ale pořád existuje a my za ní půjdeme. Záležet bude ovšem i na soupeři.

Překvapilo vás hodně, že se Nizozemci zřejmě nedostanou ani do baráže a budou za rok ve Francii chybět?

Ohromně. Počítal jsem, že mužstvo s takovou tradicí potvrdí roli favorita skupiny a bude patřit k týmům, které na mistrovství Evropy chybět nebudou. Po úspěšném mistrovství světa ale Nizozemci nerozjeli kvalifikaci dobře. A ve fotbale se prostě stává, že nerozhoduje síla na papíře, ale v zápasech.

Možná, že se síla Nizozemců zase vrací a vás čekají souboje s jejich výtečnými útočníky. Je vám některý z nich obzvláště nepříjemný?

Strašně těžké vybírat jednoho z nich. Huntelaar, Van Persie, Sneijder? Opravdu to nejde.

Van Persie se podle signálů z nizozemského tábora v základní sestavě neobjeví. Vítáte jeho absenci?

Podle mého postaví trenér Blind sestavu, které bude věřit a o níž bude přesvědčený, že vyhraje. A já se proto musím na dnešní večer připravit jako na každý jiný zápas.

Reklama

Související témata: