Hlavní obsah

Češi jsou mistry organizace. Na velké Euro však nemají stadióny

dos, zpSport.cz

Rekord v návštěvnosti téměř jistě zůstane Izraelcům za rok 2013. Čeští pořadatelé fotbalového mistrovství Evropy hráčů do 21 let se k němu ovšem hodně přiblíží. A již po základních skupinách se mohou pochlubit tím, že tři předchozí šampionáty v Dánsku (2011), Švédsku (2009) a Nizozemsku (2007) počtem diváků trumfli. Dovedli by si poradit i s organizací velkého Eura, chybí jim však základní podmínka - odpovídající stadióny.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Češi, máte jedničku! Nejen proto, že naši Švédové už jsou v semifinále...

Článek

Jestli Češi něco umějí, pak určitě pořádání velkých sportovních akcí. Biatlon, atletika či lední hokej o tom podaly důkazy v době nedávno minulé, fotbal se ukazuje Evropě během malého Eura nyní. Nejen jí, celému světu.

„Pokud jde o televizní práva, dostala se letos nejdál v historii. Je to zajímavá mapa kontinentů a zemí," poukazuje předseda organizačního výboru Petr Fousek.

Role ambasadora se zdatně chopil internacionál Pavel Nedvěd, představitelé UEFA jsou zatím se šampionátem spokojeni. „Snažíme se udržet vysoko nastavenou laťku až do finále," ujišťuje šéf turnaje.

Naděje byla v částečném pořadatelství

Mistrovství Evropy do 21 let je největší fotbalovou akcí, jakou může Česká republika upořádat. Nabízí se samozřejmě otázka, zda by si troufla i na velké Euro...

„Až si trochu vydechneme, tak klidně," říká Fousek s úsměvem.

Samozřejmě v nadsázce, na velký šampionát nejsou tuzemské kapacity dostatečné. „Je to pro nás velký sen, ale zatím nesplnitelný. Turnaj s 24 účastníky je velká porce, hlavně však nemáme to základní - odpovídající stadióny," připomíná zkušený činovník. „Naděje svitla pro rok 2020, kdy UEFA vzhledem k výročí založení rozhodla, že se mistrovství Evropy uskuteční ve více zemích. Tam jistá skulina byla, proto jsme kandidovali i my. Kandidaturu jsme však nakonec museli stáhnout, protože jsme neměli všechny potřebné záruky na výstavbu Národního stadiónu," připomíná Fousek promarněnou šanci, jaká se nemusí opakovat.

Šanci teď má futsal

„Museli bychom se spojit s některým z našich sousedů. Ne však s Německem, které kandiduje samostatně, Polsko zase šampionát minule pořádalo spolu s Ukrajinou. Tak možná se Slovenskem, stejně bychom ale museli mít víc odpovídajících stadiónů."

Češi se tedy zaměří na jiné šampionáty. „Třeba na mistrovství světa ve futsalu. Posledně jsme ve finále prohráli s Kolumbií, tak jistý morální nárok máme. Je to podobný půdorys jako u jedenadvacítek, kdy jsme poprvé také prohráli s Izraelem a podruhé už uspěli. Ve hře je také ženský šampionát do 17 let. To jsou nejbližší akce, které můžeme pořádat," líčí Fousek.

Superpohár byl jen jeden

Před dvěma lety hostil pražský Eden atraktivní Superpohár mezi Chelsea a Bayernem Mnichov. Na podobné klubové vrcholy však Češi také těžko dosáhnou.

„Na finále Ligy mistrů ani Evropské ligy nemáme stadión odpovídající ani kapacitou, ani počtem hvězdiček. Na Superpohár stačí hlediště pro 15 tisíc lidí, proto může putovat po různých koutech Evropy. Jelikož jsme ho tady ovšem měli před dvěma lety, tak se obávám, že hned tak ho zpátky nedostaneme," míní Fousek.

Reklama

Související témata: