Hlavní obsah

Rekord těsně unikl, průměr nadchl. Posílili jsme pozici českého fotbalu v UEFA, říká Fousek

Radek MalinaPrávo

Třináct tisíc fanoušků na tribunách zápasů ME do jednadvaceti let chybělo Česku k vytvoření absolutního rekordu v historii návštěvnosti šampionátu. Na patnáct utkání v Praze, Olomouci a Uherském Hradišti dorazilo 163 tisíc diváků. Rekord drží Izrael z roku 2013. „Koketovali jsme s rekordem a zůstali jsme těsně za ním jen proto, že nedisponujeme stadiónem s kapacitou třicet tisíc. I tak jsme dosáhli druhého největšího čísla v historii,“ těší Petra Fouska, předsedu organizačního výboru ME.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Švédska slaví finálové vítězství nad Portugalskem.

Článek

Největší návštěva dorazila na finále mezi Švédskem a Portugalskem, v Edenu bylo 18 867 diváků. Průměr na zápas činí 10 870. „Je to skvělé číslo, které vysoce hodnotili i zástupci UEFA," říká Fousek a připomíná, že negativní dopad mělo třetí místo domácího týmu ve skupině, což znamenalo absenci v semifinále a při vyřazení Anglie nedošlo ani na baráž o olympiádu v Riu.

„S Čechy ve vyřazovacích bojích by čísla byla ještě vyšší. A navíc s ohledem na dobrý fotbal, který tým předváděl, bychom určitě nehráli podřadnou roli," míní Fousek.

„Kvalitou organizace jsme si pro budoucnost nasadili hodně vysokou laťku. Nicméně jsme posílili pozici českého fotbalu v UEFA, čehož bychom se měli snažit využít. S ohledem na reputaci a kredit bychom se měli snažit získávat mládežnické šampionáty znovu a znovu," přemítá Fousek s odkazem na fakt, že ucházet se o turnaj dospělých je nemožné. „Je to utopie, protože nemáme infrastrukturu ani stadióny," opakuje Fousek.

Zato ho těší ekonomické vyhodnocení šampionátu. „Detailní doúčtování ještě proběhne v následujících dvou měsících, ale už teď je jasné, že rozpočet bude minimálně vyrovnaný," lebedí si Fousek.

Reklama

Související témata: