Hlavní obsah

Generální sekretář FIFA Valcke se omluvil Brazilcům "za kopnutí do zadku"

Brasilia

Generální sekretář FIFA Jérome Valcke se omluvil Brazílii za svou ostrou kritiku stavu příprav na fotbalové mistrovství světa v roce 2014. Krátce předtím brazilský ministr sportu Aldo Rebelo zaslal mezinárodní federaci nótu, v níž prezidentovi Seppu Blatterovi oznámil, že Valcke už v jeho zemi není vítán a že ho organizační výbor nechce za svého partnera.

Foto: Bruno Domingos, Reuters

Rekonstrukce stadiónu Maracaná se také vleče.

Článek

Valcke, jenž je ve FIFA odpovědný za přípravu mistrovství světa, si do Brazilců rýpl v pátek. K pomalému tempu prací poznamenal, že by organizátoři potřebovali "kopnout do zadku". Den poté Rebelo na tiskové konferenci oznámil, že už Brazílie nebude s tímto francouzským funkcionářem spolupracovat, a v pondělí ve stejném duchu zaslal fax a e-mail Blatterovi.

"Forma a obsah jeho (Valckeho) poznámek jsou za hranicí akceptovatelných standardů harmonického vztahu mezi suverénním státem, jako je Brazílie, a mezinárodní organizací se stoletou historií typu FIFA," napsal ministr. "Proto už brazilská vláda nebude nadále akceptovat Valckeho jako prostředníka při své komunikaci s FIFA během příprav na mistrovství světa."

"Šlo o nekvalitní překlad"

Krátce nato zveřejnil Valcke, který má na 12. března do jihoamerické velmoci naplánovanou návštěvu, svou omluvu. Svá ostrá slova vysvětluje nekvalitním překladem z francouzštiny do portugalštiny, ve skutečnosti prý pouze konstatoval, že by se "měly věci zrychlit". Podle agentury AP se nicméně formulace o "kopnutí do zadku" objevila i v anglické verzi.

"Jako osoba přímo odpovědná za tohle mistrovství světa jsem pod velkým tlakem. Ale jsem si jistý, že tu nejsou problémy, které by se nedaly díky snaze FIFA, místního organizačního výboru a brazilských úřadů vyřešit," napsal Valcke.

Tiskový mluvčí ministerstva nechtěl Valckeho vyjádření bezprostředně komentovat a nevěděl, zda vláda jeho omluvu přijme a změní svůj vztah k němu.

Rusko je už dál

FIFA už delší dobu kritizuje Brazílii za pomalé přípravy, především co se týče výstavby stadiónů a budování infrastruktury. Prezident Blatter dokonce prohlásil, že dál než Brazílie je Rusko, kde se bude MS konat až v roce 2018. Při své lednové návštěvě v zemi nicméně Valcke postup prací v Brazílii chválil.

Reklama