Hlavní obsah

Rumuni vyhráli a přidělali Čechům starosti

HELSINKY

Postup na mistrovství světa ve fotbale si v sobotu zajistilo šest evropských týmů. K pořádajícímu Německu a Ukrajině, která už měla účast jistou od září, přibyly reprezentace Itálie, Anglie, Nizozemska, Portugalska, Chorvatska a Polska, které v sobotu ani nemuselo nenastoupit, aby se na závěrečný turnaj probojovalo.

Článek

Čtyřem postupujícím otevřela dveře do Německa výhra Nizozemců v Praze. Vedle samotných vítězů pomohla také Anglii, Polsku a Chorvatsku. Přestože o vítězi 6. skupiny, v níž první dva jmenované týmy hrají, rozhodne až jejich středeční vzájemný zápas, pořadí v tabulce nebude mít na postup obou vliv.

Na závěrečný turnaj totiž z jejich skupiny projde dál vítěz i druhý tým jako jeden ze dvou nejlepších celků ze druhých míst. Stejná situace je i v 8. skupině, kde sice Chorvati mohou skončit druzí, ale také v tomto případě by náleželi mezi dva postupující z druhých míst s nejlepší bilancí.

Švédům stačí ve středu doma remizovat s Islandem a nemusejí se ohlížet na výsledek českých fotbalistů, s nimiž o přímé postupové místo soupeří.

Itálie si postup zajistila výhrou nad Slovinskem

Mezi elitu se dostala také Itálie. Tradiční účastník si postup zajistil domácí výhrou nad Slovinskem 1:0. V Palermu se o ni postaral dvanáct minut před koncem obránce tamního klubu Cristian Zaccardo, který po hodině hry vystřídal útočníka Gilardina. Míč mu na hlavu posadil jeho klubový spoluhráč Grosso.

Výhra Italů zaručila jejich pronásledovatelům z Norska alespoň účast v baráži. Norové nyní mají před třetími Slovinci náskok tří bodů, ale mají lepší bilanci ze vzájemných utkání.

Portugalci potřebovali doma s Lichtenštejnskem k postupu bod, ale nakonec po dramatu vyhráli. Senzačně totiž v poločase prohrávali 0:1, ale Pauleta získal týmu po změně stran kýženou remízu a Nuno Gomés v závěru skóre otočil. Luis Figo tak na konci ani nemusel litovat, že v 58. minutě neproměnil penaltu.

Chorvaté si v duelu o první místo 8. skupiny poradili se Švédskem díky Srnově penaltě a svého soupeře v tabulce vystřídali ve vedení.

Postupové naděje Rumunů vzkřísil Mutu

V 1. skupině jsou se na druhé místo vyhoupli Rumuni, kteří zvítězili ve Finsku 1:0 a v tabulce předstihli o bod český tým. Svěřenci Karla Brücknera tak potřebují v posledním zápase ve Finsku vyhrát, aby si zajistili účast v baráži, nebo mohli pomýšlet na přímý postup ze druhého místa. To by ale Švédové museli doma prohrát s Islandem. Rumuni už mají odehrány všechny zápasy.

Jejich naděje na postup vzkřísil Adrian Mutu. Hráč, který velký díl kvalifikace vynechal kvůli trestu za užití kokainu, znovu ukázal, že je pro tým nepostradatelný. Rumuni vyhráli poslední tři své zápasy, nastříleli pět branek a všechny dal útočník Juventusu Turín. V sobotu se hráč, který v září dvakrát pokořil i českou obranu, trefil z penalty nařízené po faulu brankáře na Mazilua.

Slováci dál ve 3. skupině soupeří těsně s Rusy o druhé místo. V Bratislavě se štěstím porazili Estonsko 1:0, když gól dal v 72. minutě záložník Rapidu Vídeň Hlinka. Domácí měli převahu, Vittek nejdřív trefil tyč, ale pak po ojedinělém protiútoku Slovákům zatrnulo, když Neemelo z pěti metrů překopl prázdnou branku. Skóroval až Hlinka, který nejdřív poslal Kiselův roh do tyče a uspěl až s opakovaným pokusem.

Slovákům stačí k postupu remíza

Rusové měli s Lucemburskem méně práce. Po 18 minutách už vedli 2:0 a soupeř zápas zdramatizoval jen na chvíli, když na začátku druhé půle snížil z penalty. Pak ale inkasoval ještě třikrát. Slováci mají s Rusy shodně 22 bodů a k postupu do baráže jim doma stačí ve středečním vzájemném zápase bezbranková remíza. V Moskvě hráli 1:1.

Angličané změnili exekutora penalt v pravou chvíli. Kouč Sven Göran Eriksson v pátek vyhověl přání Davida Beckhama, který už nechtěl pokutové kopy zahrávat, a mohl si blahořečit. V 25. minutě zápasu s Rakušany nařídil španělský rozhodčí Medina Cantalejo přísnou penaltu za to, že Scharner lehce přidržel Owena v šestnáctce za ruku. Míč si postavil Lampard a nezaváhal.

Beckham se přesto zapsal do historie anglického fotbalu, ale způsobem, jakým si nepřál. Po hodině hry uviděl druhou žlutou kartu a stal se prvním Angličanem, který byl v národním týmu dvakrát vyloučen. Podle agentury Reuters nasbírali angličtí fotbalisté od roku 1872 pouhých devět červených karet. Beckham se během dvou minut vyfauloval na Ibertsbergerovi, kterého dvakrát stáhl k zemi. Televizní záběry ale ukázaly, že podruhé Rakušan pád nafilmoval. Anglický kapitán zmešká středeční duel o první místo s Polskem.

Izrael splnil povinnost

Nejvyrovnanější je 4. skupina, kterou mohou vyhrát ještě čtyři týmy. Před posledním kolem je v čele Izrael, který doma splnil povinnost, porazil Faerské ostrovy a vede o bod před Švýcarskem s Francií.

Ti spolu v Bernu jen remizovali. Domácí zachránili deset minut před koncem remízu 1:1. Na lídra z Izraele ztrácejí před posledním kolem jeden bod. Lepší výchozí pozici má Francie, která ve středu doma hostí Kypr. Švýcaři hrají v přímém duelu o postup v Irsku, Izrael už má všech deset zápasů za sebou.

Irové udrželi výhrou na Kypru kontakt s prvním místem, na nějž ztrácejí dva body. V Nikósii je nasměroval ke třem bodům brzký gól útočníka Elliotta, jeho první v reprezentaci. Kypřané mohli po čtvrthodině hry vyrovnat, ale Okkasovi zneškodnil penaltu bravurním zákrokem brankář Given.

Účasti na závěrečném turnaji se výrazně přiblížili Srbové. Po výhře v Litvě 2:0 mají sice na druhé Španělsko stále dvoubodový náskok, ale v posledním kole jim stačí doma remizovat s Bosnou a nemusejí se ohlížet na výsledek Španělů v San Marinu. S favoritem skupiny mají totiž lepší vzájemný zápas.

Raula zastoupil Torres

Španělé ještě vykřesali malou naději na přímý postup výhrou v Belgii 2:0. Obvyklého střelce Raúla zastoupil Torres, který překonal obranu soupeře dvakrát v rozmezí tří minut.

Vyhrát skupinu mohou i Bosňané, kteří se mohou lídrovi 7. skupiny vyrovnat, pokud ve středu na jeho hřišti vyhrají. Dnes Bosně vystřílel výhru nad San Marinem 3:0 svým prvním hattrickem v národním týmu Bolič.

Dánové si výhrou 1:0 nad Řeckem, kterou jim zajistil obránce Gravgaard z FC Kodaň, udrželi šanci alespoň na účast v baráži. Za jistým postupujícím Ukrajinou je zatím druhé Turecko, Dánové jsou za ním o bod zpět. Řečtí mistři Evropy ztrácejí na druhé místo dva body. V posledním kole doma hostí Gruzii, zatímco Dánové nastoupí v Kazachstánu a Turci na horké půdě v Albánii.

Ukrajina, která měla před sobotními zápasy jako jediná z evropských účastníků kvalifikace postup jistý, málem utrpěla blamáž doma s Albánií. Ševčenko jí sice svou 28. reprezentační trefou získal vedení, ale Bogdani z italské Sieny skóre v závěru během sedmi minut otočil. Senzaci odvrátil čtyři minuty před koncem Rotan, který na stadionu Dněpropetrovsku ještě do červencového přestupu do Dynama Kyjev působil.

Šokovaní Skotové

Šokem skončil domácí zápas pro Skoty, kteří podlehli Bělorusku 0:1. Oba týmy nyní mají deset bodů a na druhé Norsko ztrácejí dva. Skoty před 51 tisíci diváků zaskočil už v 6. minutě Kutuzov ze Sampdorie Janov a připravil je o možnost posunout se na druhé místo, které zajišťuje účast v baráži.

Wales opustil po výhře 3:2 v Severním Irsku poslední příčku v 6. skupině. Týmu, který před dvěma lety usiloval o postup na mistrovství Evropy v baráži, se nová kvalifikace nepovedla a připsal si první soutěžní vítězství po 15 zápasech.

Velšané vedli už 2:0, když se k penaltě postavil Hartson. Nedal a po přestávce během čtyř minut domácí vyrovnali. Senzační triumf nad Anglií ale nezopakovali, po hodině hry rozhodla o jejich prohře svou devátou brankou v národním týmu největší velšská hvězda Giggs, který proměnil trestný kop.

Z 32 účastníků MS je tak známo 21, vedle pořádajícího Německa jsou to z Evropy Anglie, Itálie, Chorvatsko, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko a Ukrajina, z Jižní Ameriky obhájce titulu Brazílie a Argentina, z Asie Írán, Japonsko, Saúdská Arábie a Korea, z Afriky Angola, Pobřeží slonoviny, Ghana, Togo a Tunisko a ze Severní a Střední Ameriky Mexiko s USA.

Kvalifikace MS 2006:
1. skupina:
HELSINKY: Finsko - Rumunsko 0:1 (0:1)
Branka: 41. Mutu z pen. Rozhodčí: Genov (Bulh.). Diváci: 6500.
Finsko: Jääskeläinen - Hyypiä, Saarinen (76. Kopteff), Kuivasto, Kallio - Tainio, Heikkinen, Nyman (63. Johansson), Lagerblöm - Eremenko, Forssell (74. Sjölund). Trenér: Heliskoski.
Rumunsko: Lobont - Contra (54. Badoi), Iencsi, Rat, Tamas - D. Munteanu, F. Petre, O. Petre, Cocis - Mutu (81. Rosu), Mazilu (89. D. Niculae). Trenér: Piturca.
ČR - Nizozemsko 0:2 (0:2)
Branky: 32. Van der Vaart, 38. Opdam. Rozhodčí: Sars - Teixer, Arnault (všichni Fr.). ŽK: Ujfaluši, Galásek, Baroš - Kromkamp, Van Bronckhorst. Diváci: 17 478.
ČR: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jiránek (45. Šmicer) - Poborský, Galásek, Rosický, Polák (57. Heinz), Štajner (77. Jarolím)- Baroš. Trenér: Brückner.
Nizozemsko: Van der Sar - Kromkamp (85. De Jong), Boulahrouz (57. Vlaar), Opdam, Van Bronckhorst - Landzaat, Maduro, Van der Vaart - Kuijt, Van Nistelrooij, Robben (77. Van Persie). Trenér: Marco van Basten
Tabulka:
1. Nizozemsko11101027:331
2. Rumunsko1281320:1025
3. Česká republika1180332:1224
4. Finsko1151521:1616
5. Makedonie1122711:248
6. Andorra111284:315
7. Arménie111196:254
2. skupina:
DNĚPROPETROVSK: Ukrajina - Albánie 2:2 (1:0)
Branky: 45. Ševčenko, 86. Rotan - 75. a 82. Bogdani. Rozhodčí: Verbist (Belg.). Diváci: 40 000.
TBILISI: Gruzie - Kazachstán 0:0
Rozhodčí: Hyytiä (Fin.). Diváci: 10 000.
KODAŇ: Dánsko - Řecko 1:0 (1:0)
Branka: 40. Gravgaard. Rozhodčí: De Bleeckere (Belg.). Diváci: 42 099.
3. skupina:
BRATISLAVA: Slovensko - Estonsko 1:0 (0:0)
Branka: 72. Hlinka. Rozhodčí: Allaerts (Belg.). Diváci: 12 837.
Slovensko: Čontofalský - Zabavník, Škrtel, Kratochvíl, Had (69. Reiter) - Šesták (46. Hološko), Hlinka, Hodúr (77. Sapara), Kisel - Vittek, S. Németh. Trenér: Galis.
Estonsko: Kotenko - Jääger, Stěpanov, Piiroja, Kruglov - Smirnov, Leetma (87. Rähn), Dmitrijev, Terehov (74. Lindpere), Oper - Viikmäe (37. Neemelo). Trenér: Goes.
MOSKVA: Rusko - Lucembursko 5:1 (2:0)
Branky: 75. a 90. Kiričenko, 7. Izmajlov, 18. Keržakov, 65. Pavljučenko - 52. C. Reiter z pen. Rozhodčí: Tudor (Rum.). Diváci: 21 000.
AVEIRO: Portugalsko - Lichtenštejnsko 2:1 (0:1)
Branky: 49. Pauleta, 86. Nuno Gomés - 33. Fischer. Rozhodčí: Gilewski (Pol.). Diváci: 30 000.
Tabulka:
1. Portugalsko1183032:527
2. Slovensko1164124:822
3. Rusko1164123:1222
4. Lotyšsko1143418:1815
5. Estonsko1142514:1714
6. Lichtenštejnsko1222813:238
7. Lucembursko1100115:460
4. skupina:
NIKÓSIE: Kypr - Irsko 0:1 (0:1)
Branka: 6. Elliott. Rozhodčí: Kassai (Maď.). Diváci: 20 000.
TEL AVIV: Izrael - Faerské ostrovy 2:1 (1:0)
Branky: 1. Benajun, 90. Zandberg - 90.+1 Samuelsen. Rozhodčí: Brugger (Rak.). Diváci: 20 000.
BERN: Švýcarsko - Francie 1:1 (0:0)
Branky: 80. Magnin - 52. Cissé. Rozhodčí: Hauge (Nor.). Diváci: 32 000.
5. skupina:
GLASGOW: Skotsko - Bělorusko 0:1 (0:1)
Branka: 6. Kutuzov. Rozhodčí: Szabó (Maď.). Diváci: 51 105.
OSLO: Norsko - Moldavsko 1:0 (0:0)
Branka: 50. Rushfeldt. Rozhodčí: Bennett (Angl.). Diváci: 23 409.
PALERMO: Itálie - Slovinsko 1:0 (0:0)
Branka: 78. Zaccardo. Rozhodčí: Poulat (Fr.). Diváci: 40 000.
6. skupina:
MANCHESTER: Anglie - Rakousko 1:0 (1:0)
Branka: 25. Lampard z pen. Rozhodčí: Medina Cantalejo (Šp.). ČK: 59. Beckham (Angl.). Diváci: 64 822.
BELFAST: Severní Irsko - Wales 2:3 (0:2)
Branky: 47. Gillespie, 51. Davis - 26. Davies, 38. Robinson, 61. Giggs. Rozhodčí: Bossen (Niz.). Diváci: 14 000.
Tabulka:
1. Polsko980126:724
2. Anglie971115:422
3. Rakousko933313:1212
4. Severní Irsko923410:169
5. Wales91268:155
6. Ázerbájdžán90361:193
7. skupina:
VILNIUS: Litva - Srbsko a Černá Hora 0:2 (0:1)
Branky: 43. Kežman, 88. Vukič. Rozhodčí: Wegereef (Niz.). Diváci: 3000.
ZENICA: Bosna a Hercegovina - San Marino 3:0 (0:0)
Branky: 47., 75. a 83. Bolič. Rozhodčí: Hamer (Luc.). Diváci: 11 000.
BRUSEL: Belgie - Španělsko 0:2 (0:0)
Branky: 56. a 59. Torres. Rozhodčí: Michel (SR). Diváci: 45 000.: 56. a 59. Torres. Rozhodčí: Michel (SR). Diváci: 45 000.
Tabulka:
8. skupina:
SOFIE: Bulharsko - Maďarsko 2:0 (1:0)
Branky: 30. Berbatov, 55. Lazarov. Rozhodčí: Delevič (SČH). ČK: 90.+2 Torghelle (Maď.). Diváci: 5000.
ZÁHŘEB: Chorvatsko - Švédsko 1:0 (0:0
Branka: 56. Srna z pen. Rozhodčí: De Sanctis (It.). Diváci: 32 000.
Tabulka:
1. Švédsko972021:523
2. Chorvatsko970227:321
3. Bulharsko942316:1614
4. Maďarsko941413:1413
5. Island911713:244
6. Malta90273:312

Reklama

Související témata: