Hlavní obsah

Šmicerové sebrali na turnaji fotbalových hvězd Haškům pohár

Devítiletý Jiří Šmicer převzal v sobotu večer z rukou kapitána Viktorie Plzeň Narozeninový pohár pro vítěze turnaje fotbalových, hokejových, hereckých i sponzorských hvězd, který hostily už počtvrté Lipence na okraji Prahy. „Byl to nejlepší hráč Šmícova týmu a dal nám i gól,“ pravil uznale s 55 góly historicky nejlepší střelec české fotbalové reprezentace Jan Koller, do sítě jehož týmu se trefil pravě „malý Šmíca.“

Foto: Eduard Erben

Turnaj v Lipencích si všichni náramně užili.

Článek
Fotogalerie

Čtyři letošní či loňští jubilanti sestavili svoje týmy a několika stovkám diváků nabídli fotbalovou show, jaká se hned tak nevidí. Domácí Háša Team vedl Ivan Hašek, v září padesátník. „Je mi devětačtyřicet, mezi padesátníky mě ještě netahejte,“ pravil s úsměvem a dodal, že narozeniny by oslavil nejraději s rodinou, ale neví, jestli v té době nebude pracovat jako trenér v zahraničí. „Něco se rýsuje,“ prozradil.

Ivan Hašek junior se vrací

Tým měl složený převážně z bývalých sparťanských spoluhráčů: Vítězslava Lavičky, Horsta Siegla, Vratislava Lokvence, Zdeňka Svobody, Karla Poborského, Jiřího Novotného, posilou byl herec Ivan Trojan, který se netajil tím, že největší radost mu letos udělal postup Bohemky do první ligy. Záda jim kryl zkušený Vladislav Maier.

Nastoupili také oba Haškovi synové - Pavel, hájící barvy Dukly, a Ivan, který úspěšně bojuje s roztroušenou sklerózou a pomohl Lipencům k postupu do I. A třídy. „Cítím se líp a líp a hraji. Uvažuji, že bych to zkusil jen tak v přípravě třeba Bohemky, ale letos už to asi nestihnu. Čekají mě státnice na vysoké škole,“ pravil jeden z největších talentů českého fotbalu, kterému všichni přejí, aby se vrátil do velkého fotbalu. „Ale už to není moje životní priorita,“ přiznal sympatický Ivan Hašek junior. Góly dávali oba bráchové, ale stačilo to jen na druhé místo.

„Už to není, co to bývalo,“ povzdechl si Vítězslav Lavička. Hlavou už byl možná na pondělním tréninku Sparty, na němž přivítá posily do obrany Zimbabwana Costu a Slováka Pauscheka. Ve středu se mu vrátí z dovolené reprezentanti Václav Kadlec, Tomáš Vaclík a Ladislav Krejčí. Spolu s nimi pak staronový tvůrce hry do středu zálohy Kamil Vacek z Chieva Verona. „Tím není řečeno, že se zříkám služeb Marka Matějovského, jen možná nebude kapitánem,“ prozradil kouč.

Berger pořád umí

Krásný pohár si totiž odvezl Šmíca Team, vedený květnovým čtyřicátníkem Šmicerem. Základ tvořili exslávisté Martin Vaniak, Ivo Ulich, Patrik Berger, ale také tchán Ladislav Vízek. Jeho v listopadu narozenou dceru Viktorii vozila v kočárku její starší nevlastní sestra Pavlína, manželka Vladimíra Šmicra a matka devítiletého Jiřího Šmicera. „S Jirkou jsem si takhle zahrál poprvé,“ libovalo si populární fotbalové „Štístko" alias Vladimír Šmicer.

Vízek se Šmicerem a Bergrem hrají stále ještě za SK Dolní Chabry v I. A třídě. „To je ta naše chaberská spolupráce,“ komentoval jednu z parádních akcí Patrik Berger, který nechytatelnou dělovkou potvrdil, že má v levačce stále obávaný dynamit. To se to Šmíca Teamu hrálo, když za zády jeho obrany kouzlil „Čaroděj“ Martin Vaniak a góly střílel také Ivo Ulich.

Kollerův tým obdržel jako cenu útěch kyselou pr...

Góly nezapomněl dávat ani Jan Koller, ale přiznal: „Nemám na jaře tu správnou formu. Dokonce jsem moc nepomohl ani Smetanově Lhotě. Na podzim se polepším.“ Do brány postavil svého bratra Petra a v Dino Teamu měl i další fotbalové hvězdy. Z Ostravy přijel Marek Jankulovski, z Unterhachingu Roman Týce, který se na předměstí Mnichova usadil trvale. Kdysi tu hrál bundesligu, teď je asistentem trenéra. S míčem si tykal i herec a všestranný sportovec Martin Dejdar.

Jiří Jarošík přijel na poslední chvíli, ale na hřišti byl znát. „Odchod ze Sparty? Nijak dramaticky jsme to s vedením neřešili. Mám pár nabídek, třeba i z Austrálie. Raději bych hrál v Evropě, ale zvažuji i možnost jít do klubu, s nímž bych získal jako první fotbalista na světě titul v páté zemi. Čtyři mám se Spartou, dva s Celtikem Glasgow a po jednou s Chelsea a CSKA Moskva,“ přemýšlel nahlas Jarošík.

Dres Dino Teamu oblékl i čerstvý atletický důchodce Roman Šebrle. „Fotbal jsem hrál stejně dlouho, jako jsem dělal atletiku, ale musel ustoupit desetiboji. Sice se chci věnovat profesionálně golfu, ale fotbal bych si rád zahrál závodně. Troufl bych si i na krajský přebor. Od dětství jsem hrál v útoku, protože bránění mi moc nejde,“ přiznal autor jednoho z mnoha parádních gólů na turnaji. Ani ten však nepomohl, Dino Team skončil čtvrtý. Jejich snaha byla odměněna vskutku netradiční cenou - kyselou pr...

Bouček představil přítelkyni Haindlovou

Herec a režisér Jakub Kohák oslavil čtyřicátiny už loni. Jeho Kohiňo Team se opíral o hokejisty Jakuba Klepiše a Romana  Červenku, hru řídil příbramský záložník Zdeněk Koukala, záda jim kryl gólman Radek Sňozík, ikona fanoušků Bohemians 1905, který ale v klubu po minulé sezóně skončil... „Tušil jsem to, ale mohli mi to říct jinak a dřív. Na Bohemku nezanevřu a klukům přeji, aby v dolíčku ligu udrželi. Je mi líto, že si tam nezahraji na novém vyhřívaném trávníku. Pořád se udržuji a troufl bych si ještě na první ligu,“ přiznal sedmatřicetiletý charismatický gólman.

Kohákův tým skončil třetí. „Jakub Kohák byl nejlepší,“ pravil kapitán plzeňských mistrů Pavel Horváth, který už je v plné přípravě na ligu... „Já bych hrál, ale nemůžu, je hrozné vedro,“ vysvětlil s úsměvem absenci na trávníku. „Musím jezdit na kole, mám nadváhu,“ dodal.

Turnaj zahájila Hanychová

Příjemné odpoledne osvěžila i vystoupení „čarodějnic“ místního Sokola a další atrakce. Doslova moderátorský maratón absolvoval Libor Bouček, kterého doprovázela jeho nová přítelkyně Markéta Haindlová. Dnes už bývalá šéfka Odvolací a revizní komise jako místopředsedkyně se snažila získat nové duše do České asociace fotbalových hráčů a netajila se tím, že novému vedení českého fotbalu to ještě ukáže...

O slavnostní zahájení se postarala modelka Agáta Hanychová, čerstvě Prachařová. Ulétla jí sice lodička, ale to jí dobrou náladu nezkazilo. Její manžel, herec Jakub Prachař, byl původně v nominaci Šmíca Teamu, ale nakonec nenastoupil. Snědl cosi nezdravého a měl úplně jiné starosti.

O fotbale si pak u opečeného čuníka především bývalé hvězdy povídaly až do pozdního večera. Ti, kterým zbyly ještě síly, křepčili i na diskotéce. Pořadatelé ze Sokola Lipence. v čele s čerstvým držitelem Ceny Václava Jíry, jinak též šéfem letenské Generali Arény Antonínem Křížem připravili podobnou akci už počtvrté.

Výsledky turnaje
Háša-Kohiňo 2:2
Šmíca-Dino 4:1
Dino-Kohiňo 3:1
Šmíca-Kohiňo 3:4
Šmíca-Háša 4:2
Háša-Dino 7:4

Reklama