Hlavní obsah

Jarolím předčasně ukončil exotické angažmá a tvrdí: Kdyby mi šlo o peníze, mohl jsem v Číně klidně zůstat

Praha
Aktualizováno

Necelé čtyři měsíce trvala čínská anabáze Marka Jarolíma. V průběhu března vyrazil z Teplic za exotickým angažmá do Chang-čou Greentown. Působení osmadvacetiletého záložníka v Asii je však minulostí. Měl nabídku odejít do USA, ale čeká na možnost působení v tuzemské nejvyšší soutěži.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalista Marek Jarolím.

Článek

Smlouvu jste podepsal do konce příštího kalendářního roku. Proč jste působení v Asii ukončil tak rychle?

Nejzásadnějším důvodem byla rodina. V květnu se nám narodil syn. Myslel jsem si, že půjde bez problémů zařídit, aby rodina byla se mnou, ale obnášelo by to velké komplikace, když je dítě takhle malé. Navíc ani po fotbalové stránce moje působení nebylo poslední dobou ideální.

V březnu jste do klubu přicházel jako velká posila. Co se přihodilo? Obrátila se vaše role?

Zápasové vytížení nebylo podle mých představ. Odehrál jsem pět ze třinácti zápasů, pak začal klub řešit, že by potřeboval spíš stopera. A vedení přišlo s myšlenkou, že mě přesunou právě do středu obrany, což mě zarazilo. Tyhle debaty se vlastně objevily už po týdnu, co jsem v Číně byl. Nakonec klub koupil ještě stopera a já přestal hrát pravidelně. Proto jsem zašel za vedením a domluvili jsme se na ukončení smlouvy. Všechno proběhlo férově.

Zahraniční hráči působící v Číně přiznávají, že kluby nedodržují finanční závazky. Nešlo o stejný problém i ve vašem případě?

To vůbec. Dostal jsem všechno, co jsem měl. I po tréninkové stránce bylo všechno na úrovni. Jen zápasové vytížení nebylo podle mých představ. A k tomu život bez rodiny... Prostě se všechno sešlo spíš špatně a já si řekl, že bude nejlepší angažmá ukončit. Nikdo mě přitom nevyháněl. Kdybych chtěl zůstat jen kvůli penězům, mohl jsem. Ale já nechtěl ztrácet herní praxi a sedět jen na lavičce, i když mi za to dobře platili.

Nelitujete, že jste do Číny z Teplic odešel?

Ne. Beru ten necelý půlrok jako zajímavou fotbalovou i životní zkušenost. Dívám se na to pozitivně, i když jsem dělal krok do neznáma. Ale udělal jsem si obrázek, jak věci chodí daleko od domova. Angažmá mi prostě nevyšlo, ale to se stane i řadě jiných hráčů. Vyřešil jsem situaci včas a ničeho nelituju.

Tudíž ve vás nepřevládá žádné naštvání? Klidně byste doporučil působení v Číně dalším českým hráčům?

Rozhodně doporučil. Nemám důvod Čínu nějak špinit a mluvit o tamním fotbale negativně. Hlavně pro mladé kluky bez rodin může jít o zajímavou zkušenost, pro ně by všechno bylo rozhodně snadnější. Taky je velkou výhodou, když je v klubu trenér z Evropy. Právě v takové situaci je Honza Rezek, jehož navíc kouč znal z působení na Kypru.

Nyní jste volným hráčem. Jak vypadá vaše budoucnost?

Jsem v kontaktu s několika kluby. Jednání se teprve rozjíždějí. Rozhodně budu preferovat setrvání v Česku. Nechci za každou cenu utíkat do zahraničí. Měl jsem nabídku z americké MLS od klubu Chicago Fire. Jenže jednalo se jen o kontrakt na půl roku do konce sezóny, která za oceánem končí někdy v listopadu. Nechtěl jsem vláčet rodinu tak daleko jen na pár měsíců, navíc do úplně neznámého prostředí.

Nebudete s ohledem na minimální zápasové vytížení v průběhu jara a nynější přípravu bez týmu potřebovat delší čas na začlenění v kterémkoli klubu?

Chodím běhat, jsem i na hřišti. Individuální tréninky jsem bral poctivě. Za roky na nejvyšší úrovni vím, co potřebuju. Cítím se v pohodě, neměl jsem žádný výpadek kvůli zranění a mám do tréninku daleko větší chuť. Spíš jsem hodně natěšený na fotbal.

Reklama

Související témata: