Hlavní obsah

Vláda legionářů skončila. Fotbalistou roku vyhlásili Lafatu, měl rekordní náskok

Osmnáct let trvající nadvláda legionářů skončila. Stejně tak jako hegemonie gólmana londýnské Chelsea Petra Čecha, jenž prestižní anketu Fotbalista roku vyhrál šestkrát po sobě a sedmkrát celkem, což se nepovedlo nikomu jinému během půlstoletí, co se anketa vyhlašuje. Králem českého fotbalu za uplynulý rok byl dnes vpodvečer vyhlášen v pražském hotelu Hilton sparťanský a reprezentační kanonýr David Lafata. V hlasování fotbalové akademie složené z trenérů, hráčů, funkcionářů i novinářů zvítězil s rekordním náskokem 488 bodů před svým letenským spoluhráčem Pavlem Kadeřábkem a reprezentačním kapitánem Tomášem Rosickým z Arsenalu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata s trofejí poté, co byl vyhlášen vítězem jubilejního 50. ročníku ankety Fotbalista roku.

Článek
Fotogalerie

Překvapení je slabé slovo. David Lafata netajil, že je vítězstvím v prestižní anketě doslova šokován.

Lafata nenacházel slova

„Nikdy jsem neodvážil dívat se až tak vysoko, proto jsem nikdy nesnil ani o tom, že bych se Fotbalistou roku mohl stát. Prostě neuvěřitelné," jen obtížně hledal slova, jimiž by vyjádřil svůj úžas a radost pochopitelně také.

„Vždyť já se na vyhlášení této ankety většinou díval jen v televizi a sledoval, jaké velké postavy našeho fotbalu tuto poctu přebírají."

Fotbalista roku 2014
1. Lafata David ( Sparta) 758
2. Kadeřábek Pavel (Sparta) 270
3. Rosický Tomáš (Arsenal) 244
4. Darida Vladimír (Freiburg) 223
5. Limberský David (Plzeň) 189

Pravdou je, že během padesáti let vystupovali na piedestal playeři, kteří jsou legendami československého a českého fotbalu. Popluhár, Masopust, Viktor, Kuna, Dobiaš, Nehoda, Vízek, Panenka, Hašek, Chovanec, Skuhravý, Bílek a spol. v dobách společného Československa, Poborský, Berger, Němec, ale hlavně Nedvěd, Rosický a Čech po rozdělení republiky.

Nejen Fotbalista roku, ale i osobnost

Teď do této elitní společnosti patří i David Lafata, který na sebe v posledních dnech upozornil i nasimulovaným pádem, po němž se v ligovém utkání sTeplicemi pískala penalta pro Spartu a bylo z toho pořádné pozdvižení. Ocenění ale dostal hlavně za góly, jimiž pomohl v loňském roce s kapitánskou páskou na rukávě své Spartě k zisku mistrovského titulu a vítězství v tuzemském poháru, za trefy v reprezentačních barvách ale pochopitelně také.

„Za vše vděčím hlavně spoluhráčům," hlesl Lafata, jehož na dnešním večeru překvapení umocnilo i to, že byl zvolen Osobností roku.

Poslední z tuzemska byl Poborský

Letitá nadvláda legionářů v anketě Fotbalista roku tak dneškem skončila. Posledním hráčem, který trofej získal za působení v české lize, se stal v roce 1996 Karel Poborský. Ten totiž před odchodem do Manchesteru United působil půl roku v pražské Slavii. Mistrovský titul, výkony v reprezentaci na stříbrném anglickém šampionátu a přestup na Old Trafford - to vše mu dopomohlo k tomu, že v společně s Patrikem Bergrem v památném roce anketu vyhráli.

Před Poborským byl posledním fotbalistou triumfujícím v anketě a působícím v české lize Radek Drulák v roce 1995.

V jubilejním padesátém ročníku ankety vyhlašované od roku 1965 ukončil nadvládu legionářů a Petr Čecha zejména David Lafata.

"Bylo by smutné, kdybych anketu vyhrál zase já, když jsem vlastně půl roku nechytal," přijal střídání stráží s nadhledem Petr Čech.

Vrba stíhá Brücknera

V rámci slavnostního večera došlo pochopitelně na vyhlašování dalších anket. Trenérem roku se stal již popáté v řadě reprezentační kouč Pavel Vrba, čímž se vyrovnal Dušanovi Uhrinovi st.a přiblížil se svému současnému poradci u národního týmu Karlu Brücknerovi. Ten totiž anketu vyhrál sedmkrát.

Trenér roku 2014
1. Vrba Pavel (česká reprezentace) 585
2. Lavička Vítězslav (Sparta) 327
3. Šilhavý Jaroslav (Liberec/Jablonec) 196

Osobností roku byl zvolen Lafata před Liborem Doškem a Pavlem Horváthem, Talentem roku se stal ostravský obránce Jan Baránek působící nyní ve Viktorii Plzeň.

Do Síně slávy byl uveden dlouholetý generální a mezinárodní sekretář československého a českého fotbalu, delegát UEFA, ale také bývalý skvělý hokejový rozhodčí ing. Rudolf Baťa.

Cena Lukáše Přibyla, která je udělována klubu pracujícímu nejlépe s fanoušky, patří již třetím rokem po sobě Viktorii Plzeň.

Výsledky ostatních anket
Talent roku
1. Baránek Jan (Ostrava) 299
2. Zmrhal Jaromír (Slavia) 222
3. Černý Václav (Ajax Amsterodam) 117
Osobnost roku
1. Lafata David (Sparta) 345
2. Došek Libor (Slovácko) 218
3. Horváth Pavel (Plzeň) 133
Síň slávy
Baťa Rudolf 48
Cena Lukáše Přibyla
FC Viktoria Plzeň 43

Reklama

Související témata: