Hlavní obsah

Ankety o nejlepší hráče končící ligové sezóny zase pod nadvládou fotbalistů Sparty

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Vítězové hlavních anket letošního ročníku fotbalové ligy budou vyhlášení až na slavnostním večeru příští týden v Praze, nominovaní aspiranti na primát v jednotlivých kategoriích už jsou ale známí. Premianti doprovodných anket rovněž... Nadvládu si udržela pražská Sparta, neboť nejlepším obráncem byl vyhlášen Kadeřábek a nejlepším záložníkem Dočkal. Cenu pro nejlepšího gólmana převzal během dnešního nominačního odpoledne plzeňský Kozáčik, zatímco nejlepším útočníkem se stal slávistický Škoda.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Milan Škoda ze Slavie (uprostřed) byl vyhlášen nejlepším útočníkem končící ligové sezóny.

Článek

Stejně jako v loňském roce probíhá i letos vyhlašování nejlepších fotbalistů končící ligové sezóny na etapy. Při dnešním nominačním odpoledni došlo v Praze na premianty v jednotlivých řadách. Rozhodovala o nich porota složená z kapitánů jednotlivých týmů a fotbalových novinářů.

Mezi brankáři si primát vysloužil slovenský legionář v plzeňských službách Matúš Kozáčik, který velkou měrou dopomohl Západočechům k zisku třetího mistrovského titulu během posledních pěti let. Zvítězil naprosto suverénně s náskokem více než sto bodů před jabloneckým Hrubým a ostravským Pavlenkou.

"Nejdůležitější moment sezóny? Museli jsme zvládnout zápas na Spartě, to asi o titulu rozhodlo. Pak jsme věřili, že už to dotáhneme," řekl na pódiu Kozáčik.

Obráncům vládne letenský Pavel Kadeřábek, jehož primát nijak neohrozilo ani zranění, s nímž na jaře laboroval a které ho na týdny vyřadilo ze sestavy Sparty. Ba právě naopak - během této doby se ukázalo, že mladík mířící po skončení sezóny do bundesligového Hoffenheimu je pro Pražany naprosto nepostradatelným hráčem. Druhý mezi beky skončil kanonýr mezi obránci Novák z Jablonce, třetí pak plzeňský kapitán Limberský.

Kadeřábek pobavil při otázce, který z ligových útočníků pro něj byl v sezóně nejobávanější, protože ho nemohl chytit. "Žádný takový asi nebyl," usmál se rychlík z Letné.

Největší bitva byla mezi záložníky. Sparťan Bořek Dočkal porazil plzeňského Koláře jen o dva body, třetí skončil jablonecký Kopic. "Z každé sezóny se dá vzít něco lepšího, ale na ty nejlepší, které jsme si chtěli užít, jsme nedosáhli," poukázal Dočkal, že Sparta neobhájila mistrovský titul.

Největší boj svedli také útočníci... Nakonec vyzněl pro slávistického Škodu, který svými góly držel tým z Edenu nad vodou a vlastně mu vystřílel záchranu. A nic na tom nemění, že v tabulce střelců je až druhý za sparťanským Lafatou, který má na kontě o gól více. V posledním ligovém kole se ještě může vššchno otočit...

"Když jsem ke koruně krále střelců tak blízko, pokusím se ji ještě získat, ale David má dlouhodobě asi větší kvalitu, je to pro mě těžké," poukázal Škoda.

Výsledky doprovodných anket
Brankář sezóny: 1. Matúš Kozáčik (Plzeň) 148, 2. Vlastimil Hrubý (Jablonec) 45, 3. Jiří Pavlenka (Ostrava) 38 bodů.
Obránce sezóny: 1. Pavel Kadeřábek (Sparta) 135, 2. Filip Novák (Jablonec) 76, 3. David Limberský (Plzeň) 46 bodů.
Záložník sezóny: 1. Bořek Dočkal (Sparta) 75, 2. Daniel Kolář 73 (Plzeň), 3. Jan Kopic (Jablonec) 48 bodů.
Útočník sezóny: 1. Milan Škoda (Slavia) 137, 2. David Lafata (Sparta) 131, 3. Libor Došek (Slovácko) 35 bodů.
Chance index: Bořek Dočkal (Sparta).

V průběhu dnešního odpoledne došlo i na vyhlášení nominací na hlavní ankety sezóny - tedy hráče, trenéra, cizince a objev sezóny. Výsledné pořadí bude zveřejněno na slavnostním večeru Synot ligy, který proběhne příští neděli v Praze.

Tam dojde i na vyhlášení výsledků 19. ročníku Zlatého míče ČR, v němž fotbaloví novináři volí nejlepšího českého fotbalistu bez ohledu na to, zda působí v tuzemsku i cizině. Už dnes je ovšem jisté, že vůbec poprvé v historii ankety se držitelem Zlatého míče stane hráč z české ligy. Rozhodně se přitom mezi sparťanským triem Dočkal, Kadeřábek, Lafata.

Nominace hlavních anket
Hráč sezóny:
Pavel Kadeřábek (Sparta)
David Lafata (Sparta)
Milan Škoda (Slavia)
Trenér sezóny:
Miroslav Koubek (Plzeň)
Jaroslav Šilhavý (Jablonec)
Pavel Tobiáš (Příbram)
Cizinec sezóny:
Jean-David Beauguel (Dukla)
Matúš Kozáčik (Plzeň)
Aidin Mahmutovič (Teplice/Plzeň)
Objev sezóny:
Jean-David Beauguel (Dukla)
Aleš Matějů (Příbram)
Michal Trávník (Slovácko)
Nominace na Zlatý míč
Bořek Dočkal (Sparta)
Pavel Kadeřábek (Sparta)
David Lafata (Sparta)

Reklama

Související témata: