Hlavní obsah

Uhrin se zase nechal umluvit. Svou stříbrnou jedenáctku požene na váhu až před zápasem s Němci

Praha

Velkorysý byl jako vždycky. Před devatenácti lety trenér Dušan Uhrin nic nenamítal, když se Vladimír Šmicer letěl před finále evropského šampionátu z Londýna do Prahy na otočku oženit, v nedělním odpoledni při pražském srazu fotbalových legend ho zase jeho svěřenci umluvili, aby se povinné vážení odložilo až na druhý den. „Dobrá, na váhu tedy půjdete až v Edenu před těsně utkáním s Němci," smál se Uhrin dobrosrdečně, i když třeba při pohledu na Pavla Nedvěda obavy z nějakých kil navíc rozhodně mít nemusel. „Vždyť ten by mohl z fleku kopat v prvním mančaftu Juventusu,“ žasnul i kouč německých legend Otto Rehhagel, jak se Grande Paolo udržuje.

Foto: Twitter

Vztyčený palec. Sportovní ředitel Pavel Nedvěd (vpravo) a Fernando Llorente se radují z postupu Juventusu do finále Ligy mistrů.

Článek

Pochopitelně že Pavel Kuka, který pod trenérem Rehhagelem kopal v Kaiserslauternu na Betzenbergu, uváděl  svého někdejšího klubového kouče do situace.

Kuka to prásknul

„Divíte se, trenére, když běhá maratony?" prásknul Němcům, že držitel Zlatého míče Nedvěd je pořád v náramné kondici.

„Zátopek," vydechl s nehraným údivem Rehhagel, zatímco člen zlaté německé jedenáctky z evropského šampionátu v šestadevadesátém v Anglii Mario Basler jen nevěřícně zíral a pak v žertu nadhodil, zda se snad Nedvěd nechystá v červnovém finále Ligy mistrů v Berlíně za Juventus nakonec nastoupit.

Utkání českých a německých fotbalových legend se hraje v pondělí od 18 h v pražském Edenu. Zatím bylo prodáno 13 tisíc vstupenek, další jsou k dispozici v síti Ticketportal i u pokladen stadiónu. Výtěžek z akce půjde na Nadaci fotbalových internacionálů, která se snaží materiálně podporovat bývalé reprezentanty.

„To tedy ne. Mým osudem už asi je, abych se na finálové zápasy díval jen z tribuny. Jako hráč jsem sledoval ten poslední, který jsme hráli s Juventusem v Manchesteru před dvanácti lety, teď se na něj budu v Berlíně dívat jako funkcionář," reagoval Nedvěd.

Ovšem funkcionář nadmíru úspěšný, protože jako sportovní ředitel dovedl Starou dámu nejen k italskému ligovému titulu, ale i do finále Champions League.

Nedvěd se pořád učí

„Pořád se ale mám co učit. První tři roky jsem v tom dost plaval, teď jsem se už zlepšil, ale chce to další zkušenosti," odmítal, že by byl jako bafuňář už pomalu úspěšnější než coby  hráč.

„Náš postup do finále byl hodně nečekaný. Čtyřikrát po sobě jsme sice vyhráli mistrovský titul, ale v Evropě jsou pořád celky, které jsou lépe připravené na to, aby se staly klubovými šampióny. Jenže Liga mistrů je zvláštní. Je zapotřebí i kus štěstí, aby se postupovalo dál a my ho měli. Teď věřím, že se připravíme tak, abychom předvedli dobrý fotbal a Barcelonu potrápili," připomněl tažení Juventusu do berlínského finále.

Navzdory starostem vyvolanými postupem do finále Ligy mistrů i třeba povinnostem plynoucím z role ambasadora na stejně rychle se blížícím evropském šampionátu jedenadvacítek Nedvěd na pondělní zápas legend do Prahy přiletěl.

„A hrozně rád, protože podle mého podobné zápasy českému fotbalu strašně chybí," netajil, jak je natěšený na pondělní duel v Edenu, který začíná v 18 hodin.

„Měli bychom být v plné síle, ale až večer doopravdy zjistím, jak na tom hráči doopravdy jsou. Zatím vím jen to, že ze zdravotních důvodů nebudou moci nastoupit Frýdek a Němeček," vypočítával první ztráty trenér Uhrin.

A to ještě ve chvíli, kdy mnohé ze svých někdejších svěřenců neviděl a ani nenechal převážit, aby zjistil, kolik kil za devatenáct let přibrali.

„Proto se tak trochu bojím, aby nám nedali nějaký gólový příděl. Vždyť jejich výběr legend hraje i devět deset utkání za rok, zatímco my se scházíme poprvé," netajil kouč stříbrné reprezentace z šestadevadesátého v Anglii, že jisté obavy přece jen má a mít bude.

Rehhagel povolil jen dvě piva

„Však jsem také hráčům povolil jen dvě piva a na desátou nařídil večerku," tvářil se naoko vážně Uhrinův kolega na trenérské lavičce Němců Otto Rehhagel, který přivezl do Prahy skutečná fotbalová esa. Matthäuse. Baslera, Bobice, Kirstena, Buchwalda..

„A jako masér jsem tady já," hlásil se Karel Mališ, jenž léta působil u české fotbalové reprezentace, ale teď přiletěl z řeckého angažmá hýčkat znavené svaly Němcům.

„Ještě že pondělní zápas není vnímán jako odplata za finále mistrovství Evropy ve Wembley, ale jako setkání aktérů po devatenácti letech," konejšil se Dušan Uhrin, vyhlášený na EURO ´96 komisí expertů FIFA za Trenéra trenérů, představou, že i Němci přistoupí k utkání ryze přátelsky.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články