Hlavní obsah

Takhle zatčený funkcionář FIFA ukradl juniorovi medaili. To byl dárek, bránil se

Je jedním ze zatčených v souvislosti se skandálem mezinárodní fotbalové federace FIFA. O jeho vině v aféře kolem korupce, vydírání, praní špinavých peněz a podvodu při hlasování o pořadatelství mistrovství světa v Rusku a Kataru teprve rozhodnou orgány činné v trestním řízení, bývalý předseda Brazilské fotbalové konfederace José Maria Marin se ale už dříve dokázal veřejně znemožnit.

Takhle si José Maria Marin přivlastnil zlatou mediali, byl to prý dárek.

 
Článek

Před dvěma roky obletěly celý svět obrázky jeho zkušeného kapsářského kousku během slavnostního ceremoniálu juniorského mistrovství Sao Paula. Marin dekoroval šťastné vítěze, mladí hráči si chodili jeden po druhém pro zlaté medaile, jenže na posledního z nich se nedostalo.

Pro gólmana Matheuse Caldeiru už medaile zkrátka nezbyla a záhy se ukázalo proč. Skončila totiž v bafuňářově kapse. Nutno dodat, že z jeho strany šlo takřka o kouzelnické číslo. Mazaným otočením hlavy za svá záda strhl pozornost ostatních, zatímco jeho ruka nepozorovaně nacpala medaili do kapsy.

Jenže dnes již třiaosmdesátiletý funkcionář zřejmě trochu podcenil mediální dobu, jeho kousek zachytily kamery a v televizi se k pobavení celé Brazílie dočkal i zpomaleného zpracování s elektronickou tužkou.

„Celou tu věc považuji za vtip. Šlo o dárek, který jsem dostal od místní federace, před zraky všech," vysvětlil incident Marin.

Ani ne padesát dní poté se stal prezidentem Brazilského fotbalového svazu, v jehož čele nahradil zdiskreditovaného Ricarda Teixeiru, jenž odstoupil ze zdravotních důvodů. Jeho 23letou svazovou vládu a následnou rezignaci tehdy slavný Romário ohodnotil slovy: „Dnes můžeme slavit, konečně jsme odstranili rakovinu brazilského fotbalu."

Jeho nástupce Marin mimo jiné také stojí za skandálem s luxusními hodinkami, jimiž obdaroval funkcionáře FIFA během MS v Brazílii.

Reklama

Související témata: