Hlavní obsah

Šéfa FIFA se podaří sesadit, věří Platini. Blatterovo odstoupení žádali i demonstranti v Curychu

Curych

Předseda Evropské fotbalové unie (UEFA) Michel Platini je přesvědčený, že prezident FIFA Sepp Blatter může být po nynějším korupčním skandálu v pátečních volbách poražen a po 17 letech přijít o pozici nejvlivnějšího muže světového fotbalu. Ačkoli tomu ještě na začátku týdne nevěřil, po středečním zatčení vysokých funkcionářů FIFA vidí tuto možnost nadějně. V ulicích Curychu proti Blatterovi protestovali fanoušci.

Demonstranti v Curychu požadovali Blatterovu rezignaciVideo: Reuters

 
Článek

"Myslím, že může být poražen. Před středou jsem si to nemyslel, ale potom, co se stalo, tomu věřím. Už toho bylo dost. Nastává doba změn," řekl Platini na dnešní tiskové konferenci po jednání členských svazů UEFA, na které se rozhodlo, že Evropa bude ve volbě prezidenta FIFA podporovat jordánského prince Alího bin Husajna.

"Velká většina členů UEFA bude volit prince Alího. Mělo by to být 45 či 46 asociací z 53. Ještě se pokusím přesvědčit ty nerozhodné," řekl Platini. Záměr volit Husajna potvrdila i Fotbalová asociace ČR.

"Princ Alí má všechny potřebné předpoklady. Je mladý, ambiciózní a může věci změnit. Navíc nepotřebuje peníze, protože je to princ," uvedl Platini, proč se rozhodl podpořit devětatřicetiletého Jordánce.

Řekl jsem mu, ať odejde, svěřil se Platini

Šéf evropského fotbalu se dnes sešel s Blatterem mezi čtyřma očima a vyzval ho, aby odstoupil. "Pan Blatter mě hodně ovlivnil. Rád říkal, že je jako můj strýc. Ale už toho mám dost. Kdo jiný by mu měl říct, že je čas skončit. Požádal jsem ho, ať odejde, protože obraz FIFA je strašný. Odpověděl, že nemůže odejít tak náhle. Že už je pozdě," prohlásil Platini.

"Říkám to s lítostí a se slzami v očích, ale skandálů bylo opravdu dost. FIFA si takové zacházení nezaslouží," řekl.

Pokud by byl v pátek do čela FIFA znovu zvolen Blatter, UEFA svůj další postup projedná 6. června v Berlíně v rámci finále Ligy mistrů. Platini nevyloučil ani možnost bojkotu soutěží FIFA včetně mistrovství světa. Zvláště pokud by Blatter sáhnul k dříve avizovanému kroku a chtěl by Evropě snížit počet účastnických míst na MS.

"Současných 13 míst je z naší strany jasně vytyčená hranice, kterou nelze překročit. Prezident Blatter hraje svou hru na základě postupových míst na MS, proto jsou všichni nervózní. My nedovolíme, aby Evropa pro šampionáty 2018 a 2022 přišla o jediné ze 13 míst. To nepřichází v úvahu," řekl Platini.

Kdo bude novým šéfem FIFA?
Sepp Blatter
12,4 %
Alí bin Husajn
87,6 %
Celkem hlasovalo 1935 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň