Hlavní obsah

Noční můra se naplnila, Blatter tančí na Titaniku! Tisk ostře tepe do šéfa FIFA

Praha

V ostrém tónu se nesou komentáře většiny předních evropských deníků k páteční volbě prezidenta Mezinárodní fotbalové federace. V jejím čele zůstává navzdory čerstvému korupčnímu skandálu Sepp Blatter, který vede FIFA od roku 1998. Jeho konkurent Alí bin Husajn po prohře v 1. kole voleb na kongresu v Curychu z boje odstoupil. Jordánský princ v něm získal 73 hlasů, zatímco pro devětasedmdesátiletého Švýcara se vyslovilo 133 delegátů.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Šéf FIFA Sepp Blatter po svém znovuzvolení.

Článek

"Blatter tančí na svém vlastním Titaniku, ale může přesto slavit. Tenhle skoro osmdesátiletý muž je jako skála. Získal popáté mandát, ale je teď zjevně mnohem méně v sedle než dřív," píše italská Gazzetta dello Sport. Podle La Stampa měla FIFA strach ze změny a navzdory všemu vsadila na starého známého.

V Corriere dello Sport si přisadili: "FIFA - nejnovější ostuda! Blatter byl znovuzvolen. Ustál i cunami, které vedlo k zadržení jeho sedmi spolupracovníků. Na rozdíl od let 2007 a 2011 nebyl Blatter zvolen aklamací, na konci ale byl přece jen vítězem, když je ho soupeř vhodil ručník do ringu."

Také ve Francii jsou přesvědčeni o tom, že FIFA není připravena změnit svou image a všímají si rovněž toho, že Blattera volil (navzdory stanovisku krajana Michela Platiniho v čele UEFA) i prezident francouzského svazu Le Graet. "Blatter si prodloužil své štěstí. Navzdory aférám, svému stáří a nesplněným slibům byl prezident znovuzvolen," uvedl prestižní L'Equipe. Pláče i Le Monde: "Prohrál fotbal. Blatter obviňuje UEFA z nenávistné kampaně."

Sport: Blatterův cynismus láme všechny rekordy

V podobném duchu hodnotí výsledek voleb také ve Španělsku. "U FIFA se nic nemění, vše zůstává při starém. Už toho je ale dost! Blattera je potřeba konečně vyhodit! Zase jednou se ukázalo, že FIFA žije ve své bublině. V jiných sportech se korupční aféry řeší rychle, tady se všechno protahuje," napsala Marca. Podle Sportu láme Blatterův cynismus všechny rekordy. „Ne, nejsme hloupí. Tihle lidé, tenhle prezident a velká část jeho kolegů nám chtěli dát lekci, jak se mají věci v životě dělat. Je hanba, co se tam děje!"

"Neporazitelný - evropská noční můra se naplnila", povzdechl si nad výsledkem jednání v Curychu nizozemský list De Volkskrant: „Blatter zůstal šéfem FIFA. Vztah mezi Evropskou fotbalovou unií a Blatterovou FIFA, který byl už tak špatný, je po této volbě nenapravitelně poškozen."

To ruský Kommersant přijal rozhodnutí delegátů FIFA ve zcela jiném duchu: "Pro Seppa Blattera je tohle znovuzvolení největším vítězstvím jeho fotbalové kariéry. Nezastavil ho silný protikandidát ani obrovská krize ve FIFA. Ale válka není u konce. Především šéf UEFA Michel Platini nemá v úmyslu ukončit konflikt, v němž jde i o mistrovství světa 2018 v Rusku. Za princem Alím bin Husajnem stojí vlivní funkcionáři."

Reklama