Hlavní obsah

Platini bude usilovat o křeslo šéfa FIFA. Chce jednotu a blaho světového fotbalu

Aktualizováno

V posledních měsících korupcí zmítanou Světovou fotbalovou federaci (FIFA) by mohl už příští rok vést Francouz Michel Platini. Někdejší skvělý hráč, který je v současné době prezidentem Evropské fotbalové unie (UEFA), oznámil svůj úmysl kandidovat v únorových volbách na post předsedy řídícího orgánu světového fotbalu po Seppu Blatterovi.

Foto: © Ruben Sprich / Reuters, Reuters

Současný prezident Evropské fotbalové unie Michel Platini oznámil svou kandidaturu na předsedu FIFA.

Článek

FIFA se v posledních týdnech stala synonymem pro úplatky, zatýkání, praní špinavých peněz, nekalé praktiky fotbalových bafuňářů a ztratila obrovskou část ze svého renomé.

Platini, trojnásobný držitel Zlatého míče z let 1983 až 1985, svou kandidaturu dlouho zvažoval. „Bylo to velmi osobní a pečlivě zvážené rozhodnutí, při kterém jsem zvažoval budoucnost fotbalu i svou vlastní. Byl jsem také veden úctou, podporou a povzbuzením, které jsem od mnohých dostal," uvedl šedesátiletý Platini.

Někdejší opora Juventusu šéfuje evropskému fotbalu od roku 2007. Během té doby prošly všechny soutěže počínaje Ligou mistrů a konče mistrovstvím Evropy radikální proměnou. Tyto malé velké revoluce se setkaly s pozitivní odezvou u valné části fanoušků. Dalším Platiniho úkolem je zavést jednotu a blaho světového fotbalu.

Cíl? Vrátit FIFA důstojnost

„Jsou chvíle v životě, kdy musíte vzít osud do vlastních rukou. Jsem v jednom na křižovatce svého života i událostí, které utvářejí budoucnost FIFA," konstatoval Platini v prohlášení na stránkách Evropské fotbalové unie. „FIFA měla v posledním půlstoletí snad jen dva prezidenty. To je paradox ve světě, který zažívá radikální převraty nejen ve sportu," dodal funkcionář s tím, že FIFA musí získat nazpět důstojnost a postavení, které si zaslouží.

Volba nového předsedy FIFA se uskuteční 26. února 2016 na mimořádném kongresu v Curychu. Uzávěrka přihlášek je na podzim 26. října. Platiniho podporuje takřka celá Evropa, včetně FAČR, ale silnou pozici má také na americkém kontinentu, v jihovýchodní Asii a také Oceánii. Nikdo jiný zatím oficiální přhlášku nepodal.

Současný první muž FIFA Sepp Blatter sice funkci na konci května ve stínu počínajícího korupčního skandálu obhájil, čtyři dny po svém znovuzvolení ji ale devětasedmdesátiletý Švýcar nabídl k dispozici a organizaci řídí pouze do konání nových řádných voleb.

Reklama