Hlavní obsah

Ochromená FIFA! Blatter i Platini mají pozastavený výkon funkce

Aktualizováno

Etická komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA pozastavila předsedovi Seppu Blatterovi i šéfovi UEFA Michelu Platinimu na 90 dní výkon funkce. Z korupce podezřelý Blatter je tak aspoň na čtvrt roku mimo hru. Ještě zajímavější však je, že se s ním svezl i Platini. Předpokládalo se, že Evropa ho bude prosazovat jako Blatterova nástupce. Francouz však momentálně ztrácí hodně důležitých bodů. Na tři měsíce byl suspendován také generální sekretář FIFA Jérome Valcke. Blattera ve funkci dočasně nahradí šéf Africké fotbalové konfederace Issa Hayatou z Kamerunu, jehož jméno ovšem ve skandálu také figuruje...

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Předseda FIFA Sepp Blatter se stal symbolem pro korupci a úplatky. Jak daleko ještě celá kauza zajde?

Článek

Bývalý místopředseda FIFA Čong Mong-jun, který se chtěl ucházet o předsednickou funkci po Blatterovi, byl na šest let vyloučen ze všech fotbalových aktivit a dostal pokutu 100 tisíc švýcarských franků.

Blattera vyšetřují švýcarské úřady kvůli podezření ze zpronevěry a zneužití pravomoci. Devětasedmdesátiletý funkcionář čelí obvinění, že v roce 2005 prodal tehdejšímu místopředsedovi FIFA Jacku Warnerovi vysílací práva pro středoamerickou oblast na mistrovství světa hluboko pod cenou. Dalším bodem vyšetřování je podezřelá platba z roku 2011, kdy Blatter z účtů FIFA poslal současnému šéfovi UEFA Michelu Platinimu dva milióny švýcarských franků.

Blatter proti suspendaci odvolání neplánuje a navzdory rostoucímu tlaku na jeho osobu chce na svém postu setrvat až do únorových prezidentských voleb.

Minulý pátek ho vyzvali hlavní sponzoři FIFA Coca-Cola, McDonald's a Visa k okamžitému odstoupení z postu prezidenta. Globální společnosti tvrdí, že jeho setrvání ve funkci poškozuje image a pověst federace. Blatter ale výzvu odmítl a stále tvrdí, že je nevinný.

Platini? Něco mezi svědkem a obviněným...

Pro Evropu je však ještě větším rozčarováním Platini. Starý kontinent si nejspíš bude muset najít nového lídra pro volbu Blatterova nástupce.

Prezident UEFA je totiž v korupčním skandálu FIFA něco mezi svědkem a obviněným, což je na pováženou. Koncem září to alespoň uvedl švýcarský generální prokurátor Michael Lauber, jehož úřad případ týkající se podezřelé platby Platinimu od FIFA vyšetřuje. Bývalý vynikající francouzský fotbalista poté oznámil, že nadále počítá se svou kandidaturou na funkci šéfa FIFA.

"Nepozvali jsme si pana Platiniho k výslechu jako svědka, to není pravda. Vyšetřujeme ho jako člověka mezi svědkem a obviněnou osobou," zdůraznil Lauber. "Neřeknu, zda jsem byl s jeho výpovědí spokojen nebo ne, protože bych tím mohl ohrozit vyšetřování," poukázal.

Nezávislý orgán má silnou pozici

Etická komise má ve struktuře FIFA velmi významnou pozici. "Zjednodušeně řečeno je něco jako silnější disciplinárka," vysvětluje zkušený funkcionář Petr Fousek, který se na půdě UEFA a FIFA pohybuje již dlouhá leta. "Je to nezávislý orgán složený z nezávislých odborníků s velkými pravomocemi. Pracují s materiály, které hned tak nikdo jiný nemá k dispozici," poukazuje.

Komise je silně autonomním orgánem, který už v minulosti vynesl pokuty či dokonce doživotní tresty. A po jeho nejnovějším výroku je situace ve FIFA ještě dramatičtější. "Pozastavení funkcí Blatterovi a Platinimu znamená prohloubení krize a zpomalení akčnosti asociace," říká Fousek jasně.

Vždyť FIFA teď de facto nemá předsedu ani generálního sekretáře. Blattera ve funkci dočasně nahradí šéf Africké fotbalové konfederace Issa Hayatou z Kamerunu. Také jeho jméno ovšem v korupčním skandálu figuruje. A za Valckeho supluje jeho asistent.

Platini zve i Čechy na schůzku

„Rozhodnutí etické komise FIFA jsme samozřejmě zaznamenali. Protože k celé situaci v současné chvíli nemáme žádné bližší podrobnosti, nechceme a ani nemůžeme události kolem pana Platiniho a pana Blattera blíže komentovat," říká za FAČR generální sekretář Rudolf Řepka.

„V této souvislosti mohu snad jen prozradit, že k nám dorazila pozvánka na schůzku všech členských asociací na příští čtvrtek do sídla UEFA, kde nám předseda Michel Platini hodlá vše vysvětlit. Věřím, že si poté jako Fotbalová asociace budeme moci udělat na celou záležitost ucelený názor," avizuje Řepka.

Reklama