Hlavní obsah

Zlatý míč získá jeden z tria Ronaldo, Messi, Neymar

Curych

Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa získá buď obhájce Cristiano Ronaldo z Realu Madrid, Lionel Messi z Barcelony, nebo jeho klubový spoluhráč Neymar. Trojici finalistů oznámila v pondělí mezinárodní federace FIFA. Vítěz prestižní ankety bude vyhlášen 11. ledna na galavečeru v Curychu.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Získá Cristiano Ronaldo potřetí v řadě Zlatý míč?

Článek

Zlatému míči kralují nepřetržitě od roku 2008 Ronaldo a Messi. Osmadvacetiletý Argentinec získal nejcennější individuální trofej čtyřikrát (2009-2012), o dva roky starší Ronaldo třikrát (2008, 2013, 2014). Třiadvacetiletý Neymar je v užším výběru poprvé. Všichni tři ofenzivní fotbalisté jsou kapitány svých reprezentací a v tomto roce už nastříleli přes 40 gólů.

Messi s Neymarem a Luisem Suárezem se v minulé sezóně podělili o 122 gólů Barcelony a pomohli jí k triumfům v Lize mistrů, španělské nejvyšší soutěži i domácímu poháru. Ronaldo sice letos s Realem žádnou velkou trofej nezískal, ale překonal klubový gólový rekord, který držel útočník Raúl. Aktuálně má rodák z Madeiry za Bílý balet na kontě 330 soutěžních branek.

O cenu pro nejlepšího trenéra se ucházejí kouč Barcelony Luis Enrique, další Španěl Pep Guardiola z Bayernu Mnichov a Argentinec Jorge Sampaoli, jenž s Chile vyhrál mistrovství Ameriky. Nejlepší fotbalistkou roku bude Američanka Carli Lloydová, Japonka Aja Mijamaová, či Němka Célia Šašičová.

Reklama

Související témata: