Hlavní obsah

Fotbalový svět truchlí. Legendární Johan Cruyff prohrál boj s rakovinou

Fotbalový svět ztratil další legendu. Fenomenální Nizozemec Johan Cruyff, jeden z nejlepších hráčů historie, zemřel ve věku 68 let na rakovinu plic. Rodák z Amsterdamu byl třikrát zvolen Fotbalistou roku a v roce 1999 byl vyhlášen evropským hráčem století IFFHS.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalový svět smutní, Johan Cruyff podlehl v 68 letech rakovině.

Článek
Fotogalerie

Národní tým dovedl v roce mistrovství světa 1974 do finále, v němž jeho tým podlehl Německu. Velký titul s reprezentací mu unikl i o dva roky později na mistrovství Evropy. V semifinále v Záhřebu tehdy favorizovaní Oranje s kapitánem Cruyffem podlehli 1:3 po prodloužení Československu, jež celý šampionát vyhrálo.

S Ajaxem slavil třikrát triumf v Poháru mistrů evropských zemí, předchůdci dnešní Champions League. Kromě perfektní fotbalové techniky a rychlosti proslul také svou inteligencí na hřišti. Hráčské zkušenosti později využil mimo jiné jako trenér Barcelony.

„Johan Cruyff (68) zemřel pokojně v Barceloně v obklopení své rodiny poté, co prohrál těžký boj s rakovinou. Velmi zarmouceni vás prosíme, abyste respektovali soukromí rodiny v jejím smutku," stojí na oficiálních Cruyffových stránkách.

Odchovanec Ajaxu proslul jako přední představitel takzvaného totálního fotbalu, který způsobil v nejpopulárnějším sportu planety revoluci. V Barceloně později coby kouč nastartoval mimořádně úspěšnou novodobou éru klubu. V roce 1992 ji poprvé v historii dovedl k prvenství v Poháru mistrů evropských zemí.

Cruyff býval nicméně také vášnivý kuřák. S tímto nešvarem však skoncoval v roce 1991 po dvojnásobném bypassu srdce. Loni v únoru pak poprvé veřejně oznámil, že trpí vážnou chorobou, ale po léčbě měl pocit, „že v poločase vede 2:0."

I přes víru, že rakovinu nakonec porazí, svůj nejtěžší boj prohrál.

Nizozemský fotbal legendu uctí v pátečním utkání proti Francii. Zápas v Amsterodamu bude ve 14. minutě přerušen minutou ticha. Právě číslo 14 amsterodamský rodák v národním týmu nosil.

Reklama

Související témata: