Hlavní obsah

Liberec - Sparta 2:1Obhájce trofeje otočil duel se Spartou. Úvodní čtvrtfinále na Dukle skončilo bez branek

Aktualizováno

Libereckým fotbalistům se doma na Spartu daří. Poslední dvě ligová střetnutí U Nisy vyhráli a před vlastními fanoušky uspěli i ve čtvrtek v rámci domácího poháru. V úvodním čtvrtfinálovém utkání MOL Cupu zdolali na jaře dosud neporažené Pražany 2:1, když rozhodující gól vstřelil v 79. minutě Marek Bakoš. Odveta na Letné se uskuteční ve středu 30. března. V druhém čtvrtečním duelu remizovala Dukla s Jabloncem 0:0. Odveta na severu Čech by se měla hrát v úterý 15. března.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký útočník Marek Bakoš (druhý zleva) slaví se spoluhráči gól proti Spartě v úvodním čtvrtfinálovém utkání MOL Cupu.

Článek
Fotogalerie

Liberec i Sparta nasadily do utkání od prvních minut několik hráčů, kteří na jaře zatím příliš nenastupovali. V základní sestavě Letenských se objevili třeba brankář Miller, někdejší kapitán Slovanu Kováč, Konaté či Jiráček. Soutěžní premiéru absolvovali obránce Mazuch a jednadvacetiletý Milan Kadlec, jenž nastupuje za juniorku. Chyběli Dočkal, Zahustel, Brabec i Holek. "Nechtěli jsme dnešní utkání podcenit, ale nedělní ligový zápas s Jabloncem je pro nás naprosto zásadní. Proto jsem tomu uzpůsobil sestavu," objasnil změny kouč Zdeněk Ščasný.

Kouč Slovanu Jindřich Trpišovský zase nechal na lavičce Bakoše, Jefremova, Sýkoru nebo Karafiáta. Šanci dostal na hrotu Nizozemec Luckassen, na lavém kraji obrany se objevil Bartošák, v záloze se představili Machuča a Bartl. Místo Koubka se postavil mezi tyče Hladký. "Jeden motiv byl, abychom rozložili síly, a druhý byl dát šanci hráčům, kteří momentálně nehrají a v tréninku vypadají dobře. Chtěli jsme udržet týmový spirit," uvedl Trpišovský.

Slovan byl od začátku velmi aktivní, šance však nedokázal proměnit. První velkou měl po centru z levé strany Luckassen, hlavou ale těsně minul bránu. Ve 24. minutě upadl v pokutovém území Bartl, rozhodčí Franěk ovšem neposoudil Mazuchův zákrok jako penaltový.

Skóre neotevřel ani Rabušic, který pálil z hranice šestnáctky. Jeho střela měla razanci, šla však přímo do náruče Millera. Severočeši měli v prvním poločase více střel na bránu, více příležitostí, přesto v zápase jako první udeřili Pražané. Ve 42. minutě se Liberec marně dožadoval odpískání faulu na Vůcha, v následném brejku Vácha uvolnil Konatého a ten levačkou křížně k tyči rozvlnil síť.

Bakoš dokonal obrat

Jenže radost Letenských dlouho netrvala. V nastavení první půle zahrávali domácí přímý volný kop, Pokorný prodloužil balón k Rabušicovi, jenž hlavou zblízka srovnal.

Po změně stran toužil Slovan po obratu, defenziva Sparty ale dlouho odolávala. V 56. minutě prověřil Millera z úhlu Rabušic, odražený míč chtěl usměrnit do sítě Luckaseen, jenže mířil jen do boční sítě. Pražané směrem dopředu tolik nehrozili. V 64. minutě přišel na hřiště Šural, jenž nahradil Krejčího. Ani dlouholetá opora Slovanu se ale do střelecké listiny nezapsala.

Rozhodující moment střetnutí přišel v 79. minutě. Jefremov našel volného Bakoše a ten z první zacílil nechytatelně k levé tyči. "Dima to pěkně dal pod sebe, snažil jsem se odpoutat od hráče a vyšlo to. Nemůžeme ale říkat, že to máme secvičené, protože pak si nás budou studovat u videa a budeme muset vytáhnout něco jiného," vtipkoval Bakoš.

Slovan si chtěl vytvořit do odvety na Letné ještě lepší výchozí pozici, dalších gólů se ale diváci už nedočkali. "Náš výkon byl velice dobrý. Nechci se rouhat, že to není dobrý výsledek, protože jsme porazili Spartu. Ale vzhledem k průběhu utkání a hodně šancím jsme z toho měli vytěžit víc. Sparta má náročný program, sestavu protočila a myslím, že jsme toho měli využít víc než k výsledku 2:1," řekl po utkání liberecký kouč Jindřich Trpišovský.

Letenští budou na konci března dohánět před vlastními příznivci jednobrankové manko. Vstřelený gól na hřišti soupeře jim dává do odvety slušné naděje. "Je to před odvetou otevřené. Dali jsme gól, samozřejmě jsme nechtěli prohrát. Čekám, že doma budeme hrát na lepším terénu. Naše sestava v repre pauze nebude optimální, ale beru to tak, jak to je," řekl trenér Sparty Ščasný.

Na Julisce gól nepadl

Pondělní ligové utkání Dukly se Spartou bylo odloženo kvůli nezpůsobilému terénu, ale ve čtvrtek už bylo na Julisce všechno v pořádku. Zatímco Jablonec nastoupil téměř v nejsilnější sestavě, domácí trenér Luboš Kozel nechal na lavičce například Bergera, Gorkšse nebo Považance.

"Hráčům jsem říkal, že po té delší pauze by na nás mělo být vidět, že se na zápas už těšíme. Myslím, že tomu tak bylo. Byli tam někteří noví hráči a vesměs patřili k těm lepším. Ale je potřeba, aby tam byla i kvalita ve finální fázi," řekl po utkání Kozel.

Dukla začala slibně a soupeře zatlačila, ale do zakončení se moc nedostávala. Ani Jablonci finální fáze dlouho nevycházela. Poslední vzájemné ligové utkání skončilo v říjnu v Jablonci remízou 3:3, ale dnes 382 diváků moc atraktivní duel nevidělo. Až ve 33. minutě hostující Greguš tvrdou střelou k tyči protáhnul gólmana Hrošša.

"Musíme ocenit i sílu domácích, protože předvádějí kvalitní kombinační fotbal. V těchto utkáních je hrozně důležité dostat se do gólových příležitostí. My si ty šance vypracovali, ale nevyřešili jsme je dobře," uvedl kouč Jablonce Zdenko Frťala.

Beneš zachránil Jablonec od gólu

Domácí vstoupili lépe i do druhého poločasu a Mareš v 56. minutě trefil přízemním pokusem tyč. Po hodině hry fotbalisté Dukly málem slavili. Manziovu hlavičku z rohu vyrazil brankář Bárta před Vrzala, ale jeho ránu zastavil na čáře stoper Beneš. Manzia pak z další dorážky přestřelil.

"Je to těžké posoudit, ale myslím, že už to bylo za čárou. Já už skoro slavil, ale pomezní nic neukazoval, tak jsem hrál dál. Když to neuznali, tak to tak asi je," řekl obránce Dukly Ondřej Vrzal.

V závěrečných třiceti minutách se především na obou stranách střídalo a hrálo opatrně ve středu pole. Přímý kop jabloneckého Hybše byl nepřesný. "Ve druhém poločase to už bylo spíš o tom, který z týmů udělá nějakou chybu," konstatoval Frťala.

Podle obou trenérů zůstává čtvrtfinále zcela otevřené. "Výsledek 0:0 je hrozně zrádný, ale určitě jsme rádi, že jsme dokázali získat takovou pozici. Kdo bude v odvetě efektivnější, tak postoupí," prohlásil Frťala. "S výkonem jsem spokojenější než s výsledkem. Nicméně remíza 0:0 je pořád ošidná i pro domácí. Pořád jsme ve hře a stejně to rozhodne odveta," uvedl Kozel.

Úvodní zápasy čtvrtfinále MOL Cupu, fotbalového Poháru FAČR:
Slovan Liberec - Sparta Praha 2:1 (1:1)
Branky: 45.+1 Rabušic, 79. Bakoš - 42. Konaté. Rozhodčí: Franěk - Kubr, Černý. ŽK: Coufal, Hovorka - Frýdek, Mareček, Costa, Kováč. Diváci: 3490.
Liberec: Hladký - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Machuča - Bartl, Breite, Vůch (70. Sýkora) - Rabušic (77. Jefremov), Luckassen (70. Bakoš). Trenér: Trpišovský.
Sparta: Miller - Mazuch, Kováč, Costa - Jiráček, Vácha (46. Mareček) - Kadlec, Juliš, Krejčí (64. Šural) - Fatai (46. Frýdek), Konaté. Trenér: Ščasný.
Dukla Praha - FK Jablonec 0:0
Rozhodčí: Ardeleánu - Mokrusch, Hrabovský. ŽK: Vrzal (Dukla). Diváci: 382.
Dukla: Hroššo - Miloševič, Štetina, Smejkal, Vrzal - Marek Hanousek, Daniel Tetour, Néstor (71. Berger) - Mareš (65. Považanec), Vašíček (83. Beauguel), Manzia. Trenér: Kozel.
Jablonec: Bárta - Karavajev, Kysela, Beneš (69. Pernica), Hybš - Hübschman - Trávník, Greguš, Rossi, Matěj Hanousek (65. Masopust) - Tecl (83. Wágner). Trenér: Frťala.
Které týmy postoupí do semifinále MOL Cupu?
Sparta a Dukla
6,2 %
Sparta a Jablonec
33,6 %
Liberec a Dukla
7,8 %
Liberec a Jablonec
52,4 %
Celkem hlasovalo 2565 čtenářů.

Reklama