Hlavní obsah

Tottenham - Chelsea 5:3Courtois dostal pět gólů, na Chelsea se dotáhl Manchester City

Aktualizováno

Český záložník Tomáš Rosický se znovu objevil v sestavě Arsenalu, ale prohru 0:2 na hřišti Southamptonu ve 20. kole anglické fotbalové ligy neodvrátil. Start do druhé poloviny soutěže nevyšel dosavadnímu lídrovi tabulky - Chelsea. Tottenham zatížil konto brankáře Thibauta Courtoise pěti góly, sám inkasoval tři, připravil Blues o výsadní postavení v čele a k pozici vedoucího týmu soutěže pomohl i Manchesteru City, který urval výhru 3:2 nad Sunderlandem. Oba celky mají naprosto shodnou bilanci - 46 bodů a skóre 44:19. Petr Čech výprask Chelsea sledoval z pozice náhradního brankáře na lavičce.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Hrdina Tottenhamu v utkání s Chelsea Harry Kane jásá po gólu.

Článek
Fotogalerie

To Rosický se podruhé v krátkém čase objevil v základu Arsenalu. Vrátil se do něj po dlouhých měsících už během vánočních svátků, pomohl i gólem k vítězství proti QPR, chyběl pak při výhře svého celku na hřišti West Hamu. Teď mu radost z bodů nebyla dopřána. Arsenal nezvládl důležitý zápas o čtvrté místo v tabulce, na kterém má nyní Southampton náskok tří bodů.

V první půli skóroval domácí Mané, jeho oblouček z úhlu přes chybně vyběhnuvšího gólmana Szczeszného už obrana zastavit nedokázala. Tadič po přestávce vytěžil z dalších zmatků před bránou hostů druhý gól. Od třetí změny skóre zachránila hosty po Pelleho střele tyč. Další šance na obou stranách zůstaly nevyužity. Trenér hostů Arséne Wenger velmi často kroutil hlavou a držel si ji v dlaních.

Rosický zůstal na hřišti až do konce, zejména v první půli patřil k nejaktivnějším hráčům svého mužstva. Nejprve se zapojil do kombinační akce, po které nebezpečně vystřelil Sánchez, následně připravil stoprocentní šanci po Cazorlu. Pak však musel sledovat především hrubky spoluhráčů v obraně.

V nastaveném čase zajistil Bony Wilfried alespoň bod pro Swansea, která v tu dobu hrála na půdě QPR již bez vyloučeného Routledge. Exsparťan se parádně uvolnil na vápně a pohotově pravačkou zamířil přesně. Swansea se drží na dohled příčkám zaručujícím účast v pohárech. Pro Bonyho to byl devátý gól v sezóně. Střelcům přes absence vládnul Agüero z Manchesteru City se 14 zásahy, ale dnes ho dotáhnul Diego Costa z Chelsea.

Jinak se ovšem dosavadní lídr tabulky neměl z čeho radovat, připsal si druhou porážku v sezóně. John Terry korigováním skóre na 3:5 zachránil pro Chelsea alespoň společné prvenství v tabulce s Citizens.

Hrdinou Tottenhamu byl Harry Kane, který dva góly dal a další dva připravil. Trenér José Mourinho teprve podruhé z dosavadních 715 zápasů kariéry zažil, že jeho tým inkasoval pět branek. Poprvé to bylo v listopadu 2010 na lavičce Realu při prohře 0:5 s Barcelonou.

Blues inkasovali pětkrát potřetí v historii Premier League. Předtím se jim to stalo v roce 1996 s Liverpoolem a v roce 2011 s Arsenalem.

Série United trvá

Manchester United bodoval už v desátém utkání anglické ligy v řadě. V prvním duelu roku 2015 remizoval 1:1 na hřišti Stoke, když na brzkou trefu domácího stopera Ryana Shawcrosse odpověděl Radamel Falcao. Obě branky padly ze standardních situací.

Manchester, který od září prohrál v lize jen derby s městským rivalem City, si upevnil třetí místo v tabulce. Ve druhém poločase ale mohl o sérii bez porážky přijít, protože Stoke si vytvořilo hned několik příležitostí, ale Crouch trefil jen tyč a při jeho další hlavičce rozhodčí neposoudil jako penaltovou situaci Smallingovo hraní rukou.

"Byla to podle mě jasná penalta. Měli jsme asi více šancí, ale celkově je remíza asi zasloužená," prohlásil Peter Crouch.

Liverpool pokořil hranici sta penalt

Ani dva proměněné pokutové kopy Stevena Gerrarda nepřinesly Liverpoolu výhru nad Leicesterem. Hosté totiž dvěma góly během 100 vteřin srovnali na konečných 2:2. Liverpool jako první tým v historii Premier League pokořil hranici sta penalt. Gerrard jich proměnil 31, více penalt dali jen Alan Shearer (56) a Frank Lampard (43).

Právě Lampard se stal hrdinou druhého týmu ligy Manchesteru City, když krátce po příchodu na trávník zařídil výhru 3:2 nad Sunderlandem. City vedlo už o dvě branky, ale během tří minut o náskok přišlo. Jenže dvě minuty po vyrovnání se prosadil hlavou Lampard, který ještě před zápasem prodloužil hostování z New York City až do konce sezony. Lampard dal už 176. gól v anglické lize, přičemž jen Shearer, Andy Cole a Wayne Rooney dali více branek.

Kuriózní situace nastala v utkání Newcastlu a Burnley, ve kterém hosté už v úvodních 36 minutách přišli o tři zraněné hráče a trenér Sean Dyche musel využít všechna tři střídání ještě před přestávkou. Něco podobného se v Premier League naposledy stalo v roce 2009. Burnley i tak dovedlo utkání k remíze 3:3.

Anglická fotbalová liga - 20. kolo:
Stoke - Manchester United 1:1 (2. Shawcross - 26. Falcao)
Aston Villa - Crystal Palace 0:0
Hull - Everton 2:0 (33. Elmohamady, 43. Rosenior)
Liverpool - Leicester 2:2 (17. a 40. Gerrard obě z pen. - 58. Nugent, 60. Schlupp)
Manchester City - Sunderland 3:2 (57. Touré, 67. Jovetič, 73. Lampard - 68. Rodwell, 71. A. Johnson z pen.)
Newcastle - Burnley 3:3 (15. Taylor, 26. Colback, 78. Sissoko - 19. vlastní Dummett, 66. Ings, 86. Boyd)
QPR - Swansea 1:1 (20. Fer - 90.+2 Bony)
Southampton - Arsenal 2:0 (34. Mané, 56. Tadič)
West Ham United - West Bromwich 1:1 (10. Sakho - 42. Berahino)
Tottenham - Chelsea 5:3 (30. a 52. Kane, 44. Rose, 45.+4 Townsend z pen., 78. Chadli - 18. Diego Costa, 61. Hazard, 87. Terry)

Reklama

Související témata: