Hlavní obsah

Role náhradníka příliš neuškodila. Čech je podle IFFHS osmým nejlepším brankářem roku

Wiesbaden

V Chelsea je jen náhradníkem, přesto se Petr Čech udržel v top desítce brankářů za minulý rok. Ale přece jen níže než v minulých letech. Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) ho řadí na osmé místo. Triumf v anketě suverénně obhájil Němec Manuel Neuer, který je dokonce v tříčlenné nominaci na Zlatý míč FIFA.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Petr Čech s kapitánskou páskou Chelsea.

Článek

Český reprezentační gólman se v anketách IFFHS pohyboval většinou kolem třetího místo, v roce 2005 ji dokonce vyhrál. V této sezóně však přišel o místo jedničky v brance Chelsea, když ho na lavičku poslal Belgičan Thibaut Courtois. Toho historici zařadili na druhé místo se ziskem 96 bodů.

Courtois však výrazně zaostal za vítězným Neuerem, který obdržel 216 bodů. Gólman Bayernu Mnichov dovedl svůj tým k německému titulu a reprezentaci pomohl k triumfu na mistrovství světa. Odborníci ho vyzdvihují i za revoluční pojetí gólmanské role, neboť výborně čte hru a spoluhráčům pomáhá častými výběhy mimo pokutové území. Plní tak roli jakéhosi libera.

Hodně vysoko, ještě výše než Čech, je další náhradník Keylor Navas z Realu Madrid. Zejména výkony na MS v kostarické bráně ho zařadily na třetí příčku.

Anketa Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) o nejlepšího brankáře za rok 2014:
1. Manuel Neuer (Něm./Bayern Mnichov) 216 b.
2. Thibaut Courtois (Belg./Chelsea) 96
3. Keylor Navas (Kost./Real Madrid) 46
4. Gianluigi Buffon (It./Juventus Turín) 26
5. Claudio Bravo (Chile/Barcelona) 16
6. Sergio Romera (Arg./Sampdoria) 14
7. Guillermo Ochoa (Mex./Ajaccio) 13
8. Petr Čech (ČR/Chelsea) 4
9. Hugo Lloris (Fr./Tottenham) a Vincent Enyeama (Nig./Lille) oba 2.

Reklama