Hlavní obsah

Zvěsti nelhaly! Čech opustil Chelsea a Arsenalu se upsal na čtyři roky

Londýn
Aktualizováno

Zprávy prosakující do anglických médií ohledně přestupu Petra Čecha z Chelsea do Arsenalu se zakládaly na pravdě! Sám brankář svůj přestup oznámil na vlastním twitterovém účtu. Zprávu vzápětí potvrdily oba londýnské kluby. Podle BBC podepsal Čech smlouvu na čtyři roky, přestupní částka zveřejněna nebyla. Dlouho před samotným podpisem smlouvy se spekulovalo o částce 11 miliónů liber (asi 423 miliónů korun). Čech se v Arsenalu stal spoluhráčem dalšího Čecha Tomáše Rosického.

Foto: Price David, ČTK

Fotbalový brankář Petr Čech už oblékl dres Arsenalu.

Článek
Fotogalerie

"Jsem opravdu nadšený z přestupu do Arsenalu a nemůžu se dočkat předsezónní přípravy," prohlásil Čech po podepsání smlouvy. "Mám stejný zápal, stejnou motivaci a stejný hlad po úspěchu jako na začátku mé kariéry. A miluji výzvy od top hráčů, kterým čelíte v zápasech Premier League. Když jsem s (trenérem) Arsénem Wengerem mluvil o ambicích klubu a o tom, že mě vnímá jako součást těchto plánů, rozhodnutí bylo jasné," dodal na oficiálních stránkách Arsenalu třiatřicetiletý brankář.

Francouzský trenér vnímá příchod plzeňského rodáka jako velké posílení svého týmu. "Petr Čech je hráč, kterého jsem po dlouhou dobu obdivoval a jsem rád, že se rozhodl připojit se k nám. V mnoha předchozích sezónách dokazoval, že je jedním z nejlepších brankářů na světě a dodá tak našemu týmu velkou sílu," prohlásil trenér Kanonýrů.

Dopis fanouškům Chelsea

Čech o přestupu, o němž se spekulovalo od té doby, co na reprezentačním srazu prohlásil, že druhou sezónu v pozici druhého brankáře v Chelsea strávit nechce, oznámil nejdřív na svém twitterovém účtu. "Chtěl bych poděkovat všem, kteří pomohli k uskutečnění (tohoto přestupu). Jak Chelsea, tak Arsenalu a zejména Romanu Abramovičovi (majiteli Chelsea) a mým agentům ze Sport Invest," napsal Čech a přidal dlouhý osobní dopis fanouškům Chelsea, které těšil svými výkony jedenáct let.

"Myslel jsem, že se nikdy nic takového nestane, ale musím říct Chelsea nashledanou," uvedl Čech svůj dopis, v němž se pokusil fanouškům vysvětlit svou situaci a poděkoval všem důležitým lidem v klubu. "Ale nejdůležitější ze všeho - obrovský dík patří všem fanouškům Chelsea. Dělal jsem to všechno pro vás a vy jste mi opláceli láskou. Nikdy na to nezapomenu," stojí také v dopise.

Dotažený přestup samozřejmě potěšil také Čechova agenta Viktora Koláře. „Přestup Petra do dalšího velkého klubu byl dotažen ke všeobecné spokojenosti i díky tomu, jak se Petr během své kariéry lidsky i profesionálně vyprofiloval. Svůj odchod z Chelsea si nevynucoval, jeho lidské kvality přispěly k tomu, že se na transferu dokázaly domluvit dva velkokluby velké čtyřky Premier League. Dříve jsem si nedokázal představit, že bychom ještě v Petrově kariéře takový transfer řešili, ovšem jsem přesvědčen, že má před sebou ještě několik vydařených sezón, ve kterých bude Arsenalu výraznou oporou," prohlásil Kolář.

Pikantní premiéra?

Čech pobýval na pozici prvního brankáře Chelsea deset let, před právě skončenou sezónou se ale z hostování vrátil Thibaut Curtois, jehož kouč José Mourinho zvolil za prvního brankáře týmu. Čech se rozhodl ze Stamford Bridge odejít, o jeho služby mělo kromě Arsenalu zájem několik evropských celků. Reprezentační brankář se nakonec rozhodl pro Arsenal, další londýnský celek, tak, aby jeho přestup co nejméně ovlivnil chod rodiny.

V Chelsea Čech vyhrál čtyři ligové tituly, v roce 2012 triumfoval v Lize mistrů a o rok později v Evropské lize. V Premier League zatím vychytal 166 čistých kont, což je jen o čtyři méně než rekordman soutěže David James.

Kromě přestupní částky kontraktu nebyly zveřejněn ani plat českého brankáře. Anglická média však spekulovala o gáži okolo sto tisíc liber týdně (přes 3,8 miliónů korun), což je podobná částka, kterou pobíral i na Stamford Bridge. Čechova premiéra v Arsenalu by měla být velmi pikantní. Kanonýři se totiž 2. srpna střetnou o trofej Community Shield ve Wembley právě proti Chelsea.

Podaří se Petru Čechovi vyhrát s Arsenalem titul v Premier League?
Ano
69,2 %
Ne
30,8 %
Celkem hlasovalo 18133 čtenářů.

Reklama

Související témata: