Hlavní obsah

Čechův přestup byla od Mourinha laskavost, rýpl si záložník Gunners

Londýn

Napjatě očekávaný duel mezi ligovým mistrem Chelsea a vítězem FA Cupu Arsenalem se blíží a slovní přestřelky z obou znesvářených táborů už přes média létají. Posledním rýpnutím si posloužil záložník Kanonýrů Mathieu Flamini, který označil přestup Petra Čecha do Arsenalu za „laskavost od Mourinha“. Přitom se ví, že Special One, jak sám sebe Mourinho nazývá, proti Čechově odchodu ze Stamford Bridge na Emirates Stadium hlasitě protestoval.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Brankář Petr Čech je jeden z top přestupů Arsenalu poslední let, myslí Flamini.

Článek

Ale bylo mu to málo platné, Čechovi se za jedenáct let věrné služby majitel Blues Roman Abramovič odměnil tím, že mu dovolil posílit jednoho z úhlavních rivalů Chelsea v boji o titul. „Byl jsem překvapen, že to Mourinho dovolil, protože takovéto věci on nedělá," prohlásil Flamini v rozhovoru pro Daily Telegraph. „Je to náš přímý konkurent a Mourinho obvykle nedělá něco takového jako prodej hráčů některému ze svých rivalů," kroutil na oko hlavou Francouz.

„Ale pro nás je to moc dobrá laskavost, která nás dostává do výhody," pokračoval v rozverném tónu jednatřicetiletý záložník, který Emirates Stadium opustil v roce 2008, aby se do Gunners vrátil před dvěma lety. „Je to totiž top přestup a my při něm měli pořádnou kupu štěstí," dodal.

Týmu Arséna Wengera může Čech podle Flaminiho pomoci hned ze dvou úhlů pohledu. „Nejen pro jeho brankářské kvality, ale také pro jeho charakter. Když hrajete na nejvyšší úrovni, lídři na hřišti jsou tím, kdo vytváří rozdíl. Nejen v situacích, kdy se vše vyvíjí dobře, ale hlavně, když se věci vyvíjejí špatně. Čech je s tím (rozdílovým) charakterem, ten s vítěznou mentalitou," libuje si rodák z Marseille, odkud také v roce 2004 do týmu Kanonýrů přišel.

Letos je boj o titul otevřený

Celá fotbalová Anglie se nyní těší na nedělní vzájemnou konfrontaci obou londýnských rivalů, která odstartuje v 16 hodin v zápase o Community Schield (on-line na Sport.cz), Flamini už ale hledí i na ligovou sezónu. „Chelsea nám v uplynulých letech mnohokrát ublížila. Vítězit si ale každý rok zasloužila. Jenže tentokrát je vše otevřené. Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool a Manchester City jsou nejlepšími týmy v Premier League. A myslím, že mezi nimi se o titulu rozhodne."

Na rozdíl od předchozích ročníků by Arsenal mohl být skutečně vážným aspirantem na titul. Proč? „Protože získáváme na základně výher hodně sebevědomí. Deset let Arsenal nevyhrál nic a teď jsme dva roky po sobě vyhráli FA Cup. Vítězství jsou důležitá, mění pohled týmu. To je první věc," vypočítává Francouz.

„A druhá jsou samozřejmě kvalitní přestupy. Od nás nikdo neodešel, což je důležité, protože důležití hráči tvoří osu týmu. A každý rok získáváme kvalitní hráče jako Mesut Özil, Alexis Sánchez a Petr Čech. Tito hráči mohou tvořit již zmiňovaný rozdíl v každém zápase. Takže myslím, že máme velmi dobré vyhlídky," těší se na start nové sezóny Flamini.

Kdo vyhraje Premier League 2015/16?
Arsenal
53,5 %
Chelsea
19,5 %
Liverpool
3,1 %
Manchester City
5,2 %
Manchester United
16,6 %
Jiný tým
2,1 %
Celkem hlasovalo 12859 čtenářů.

Reklama

Související témata: