Hlavní obsah

Mourinho přestřelil, lékařku Chelsea respektují hráči i doktoři, říká Krejčí

Praha

Trenér kontra klubový lékař, takový skandál tady dlouho nebyl. Ovšem v případě Josého Mourinha se není co divit. Kontroverzní kouč fotbalistů Chelsea zakázal Evě Carneirové chodit během zápasů na lavičku týmu. „Dobře ji znám. Je to příjemná holka, navíc odborně na výši. Hráči ji velmi respektují. Mourinho by jí rozhodně neměl mluvit do práce,“ hájí atraktivní kolegyni Petr Krejčí, dlouholetý lékař české fotbalové reprezentace v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Lékař fotbalové reprezentace Petr Krejčí (vlevo) a vedoucí národního týmu Jaroslav Dudl během ME 2012 v Polsku.

Článek

Mourinho se zlobí na svůj lékařský tým

Jen ve stručnosti si připomeňme, jak nevšední případ vznikl. Chelsea dohrávala duel úvodního kole anglické ligy proti Swansea o deseti bez vyloučeného brankáře Courtoise. A trenérovi Blues se nelíbilo, že byl ve třetí minutě nastavení ošetřován záložník Hazard a mužstvo tedy muselo hrát jen v devíti.

„Když jste týmový lékař, musíte rozumět zápasu. Byl jsem si jist, že Eden neměl vážnější problém. Jen dostal úder a byl velmi unavený. Můj lékařský tým mě nechal s osmi zdravými hráči na hřišti při protiútoku po standardce. Byl jsem s nimi nespokojený. Byli zbrklí a naivní," láteřil Mourinho.

Lékaře povolává na hřiště rozhodčí, ne trenér

Jeho argumentace má však zásadní trhlinu. O vstupu lékaře na hřiště v přerušené hře přece nerozhoduje trenér jeho týmu, ale zásadně jen a pouze rozhodčí!

„Přesně tak. V první chvíli, když zůstane nějaký fotbalista ležet na trávníku, zodpovídá za jeho zdraví rozhodčí. Proto se ležícího hráče ptá, jestli požaduje doktora, nebo ne. A pokud nedojde k přesvědčení, že jde pouze o simulování, dává pak pokyn nám, doktorům," vysvětluje Petr Krejčí.

„Sudí navíc není doktor. Už několikrát se bohužel stalo, že fotbalisté přímo na trávníku zkolabovali. A než aby dál nesl odpovědnost za něco, čemu pořádně nerozumí, rozhodčí raději lékaře na hřiště přivolá," dodává zkušený lékař národního týmu.

Ani Vrba nevidí oslabení rád

Vběhnout, nebo nevběhnout? Tuhle otázku už za dlouhá léta péče o Rosického, Čecha a spol. musel řešit u postranní čáry nesčetněkrát. A na jednu stranu Mourinha také chápe. Ani současný kouč české reprezentace nevidí doktory na trávníku rád.

„Pavel Vrba nás taky na hřiště nerad pouští. Není divu, ošetřovaný hráč pak musí za lajnu a než ho ošetříme a dostane se zase zpátky, mužstvo hraje klidně dvě minuty v oslabení," vysvětluje Krejčí.

Uvažuje se o pravidlu proti simulantům

Podstatné však je, že situaci v takovém případě neřídí trenéři. „Kolikrát se stane, že jako první na nás mávají hráči, kteří jsou u ležícího fotbalisty dřív. Postup je ovšem jednoznačný - podle pravidel musíme počkat na pokyn rozhodčího, až pak se můžeme na hřiště rozběhnout. Mourinho si asi myslí, že může všechno, ale v takové chvíli ani on do toho nemá co mluvit," potvrzuje zkušený doktor.

Simulování je samozřejmě rozšířenou taktikou, jak především v závěru zápasů střádat čas a hájit výsledek. Fotbal přemýšlí, jak takovým scénám zamezit. „Jsou to zatím jen úvahy, ale zvažuje se třeba možnost, že by se ošetřovaný hráč směl vrátit na hřiště nejdříve za tři minuty. Pak by si samozřejmě rozmyslel, zda simulovat za cenu takového oslabení týmu," říká Krejčí.

Respektovaná pro svou odbornost

Atraktivní brunetka Carneirová je rodačkou z Gibraltaru. Mourinhovi prý také vadí, že rozptyluje kabinu. Po víkendovém incidentu jí každopádně zatrhl přístup na lavičku, čímž dopálil také klubového bosse Romana Abramoviče.

„Jsem na dovolené, takže případ jsem nesledoval. Ale jestli jí vyhodil, tak mě to mrzí. Dobře ji znám, je to moc fajn holka," avizuje Krejčí.

„Setkal jsem se s ní několikrát. Třeba před Superpohárem v Praze jsme s ní s Čechínem mluvili asi půl hodiny. Jezdí také na semináře, kam FIFA a UEFA zve lékaře národních týmů a velkých klubů. Proto moc dobře vím, že ji hráči velmi respektují. Ne proto, že je holka, ale protože je šikovná a odborně na výši. To by si měl Mourinho uvědomit," líčí Krejčí osobní zkušenosti s momentálně nejslavnější fotbalovou lékařkou na světě.

Eva v Chelsea zůstane, její pravomoci však prý budou výrazně omezeny. Nebude například smět na tréninky, zápasy a údajně bude mít zakázaný i vstup za týmem na hotel.

Co si myslíte o pravidlu ohledně vniknutím lékaře na hrací plochu?
Je správné, rozhodovat o něm by měl sudí
97,1 %
Je špatné, rozhodovat o vstupu lékaře na trávník by měl trenér
2,9 %
Celkem hlasovalo 9024 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články