Hlavní obsah

Arsenal deklasoval United, Liverpool po remíze vyhodil trenéra

Aktualizováno

Fotbalisté Arsenalu, i s Petrem Čechem v bráně, jasně přehráli ve šlágru 8. kola anglické Premier League Manchester United 3:0 a vyhoupli se na druhé místo tabulky právě před Rudé ďábly. Výraznou měrou se na vítězství podílel chilský útočník Alexis Sánchez, jenž vstřelil dva góly. Jen bod za remízu s Evertonem stál židli kouče Liverpoolu Brendana Rodgerse.

Foto: Carl Recine, Reuters

Alexis Sánchez oslavuje další branku do sítě Rudých ďáblů.

Článek
Fotogalerie

Bravurní vstup do utkání měli na Emirates stadiónu svěřenci trenéra Arséna Wengera, kteří od prvních minut aktivním napadáním dělali soupeřově obraně problémy. Již v 6. minutě se na pravé straně uvolnil Özil a Sánchez patičkou otevřel skóre. Uběhlo přesně 74 vteřin a hostující brankář De Gea lovil míč ze sítě podruhé. Po pohledné kombinaci Walcotta se prosadil Mesut Özil. Německý reprezentant skóroval v lize poprvé od dubna a ukončil gólový půst, který trval 1186 minut. Během první půle nadále pokračovala ofenzivní smršť domácích. V 19. minutě se probil do pokutového území znovu Chilan Sánchez a vymetl pravý horní roh brány.

Zdecimovaní ďáblové přidali v druhém poločase na aktivitě, ale gólové šance si vypracovali jen stěží a pokud se už dostali do zakončení, zabránil snížení jistý Čech. Ten udržel 166. čisté konto v anglické lize. V nastavení mohl čtvrtou branku domácích vstřelit Oxlade-Chamberlain, jeho pokus však skončil na břevnu.

Spokojený trenér Wenger po zápase chválil všechny své hráče, kteří podle něj předvedli supervýkon. „Od Petra Čecha až k Walcottovi to bylo úžasné představení. Nedovolili jsme jim jedinou střeleckou příležitost," pochvaloval si francouzský lodivod londýnského klubu.

Arsenal porazil Manchester na domácím hřišti po téměř čtyřech a půl letech a navázal na výhru z předchozího kola Premier League z Leicesteru. Svěřenci kouče Van Gaala naopak po třech výhrách v řadě poznali hořkost porážky a klesli na třetí místo.

Evertonské prokletí trvá

Hráči Evertonu ani na jedenáctý pokus nezdolali městského rivala z Liverpoolu a na domácím stadiónu pouze remízovali 1:1. Na vítězství čekají téměř pět let a evertonské prokletí nadále trvá. Mužstva navázala na předchozí ročník Premier League, kdy oba duely skončily dělbou bodů.

Utkání prestižního charakteru nabízelo od začátku skvělou atmosféru a vysoké tempo. Během prvního poločasu se hra přelévala z jedné strany na druhou a oba týmy se snažily soupeře přehrát kombinační hrou. Do první vážnější akce se dostal hostující Milner, ale domácí brankář Howard jeho pokus zneškodnil. Na druhé straně se nenechal odstavit Naismith a předvést se musel i Mignolet. Ve 41. minutě zahrávali Reds rohový kop a špatně hlídaný Ings poslal Liverpool do vedení. Rychlá odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. K Lukakovi se ve vápně odrazil balón a nekompromisně vyrovnal.

V druhé půli se mančafty snažily strhnout výhru na svou stranu. Velmi nebezpečný byl opět Lukaku, ale nezakončoval dostatečně přesně. Ke konci zápasu prahl po vítězství Everton, ale nepřesnou kombinační hrou branku hostů neohrozil. Everton se tak po remíze posunul na šesté místo neúplné tabulky a po páté v řadě neprohrál.

Pro šéfy Liverpoolu, jemuž patří v tabulce zoufalá desátá příčka, byla každopádně remíza málo a nedlouho po skončení utkání dostal padáka kouč Brendan Rodgers.

Anglická fotbalová liga - 8. kolo:
Everton - Liverpool 1:1 (45.+1 Lukaku - 42. Ings)
Arsenal - Manchester United 3:0 (6. a 19. Sánchez, 7. Özil)
Swansea - Tottenham 2:2 (16. Ayew, 31. vlastní Kane - 27. a 65. Eriksen)

Reklama

Související témata: