Hlavní obsah

Miliardový objev gól nedal. V nabídce hvězdných zákroků ale ten parádní Čechův není. Proč?

Londýn

Šlo to nečekaně zlehka, za 20 minut 3:0, zdálo se, že šlágr 8. kola anglické ligy je rozhodnut. A vskutku fotbalisté Arsenalu proti Manchesteru United nepřipustili žádnou velkou dramatizaci. Stav se už neměnil. Ani když se rýsovala šance hostů na korekci v závěru půle. Hráči United se neprosadili ani z dalších pozic.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Brankář Arsenalu Petr Čech zasahuje proti Bastianu Schweinsteigerovi.

Článek

Pět nejlepších zákroků brankářů v 8. kole Premier League

Arsenal drží krok s vedoucím Manchesterem City. Dostal se před včerejšího soupeře. „Pohled je to pěkný, ale je celkem jedno, jestli jsme druzí nebo čtvrtí. Nejdůležitější je, že jsme jen dva body od lídra a to je pozice, ve které jsme chtěli být, abychom mohli bojovat o titul," komentuje na svých stránkách Petr Čech tabulku soutěže. Úspěšná série United po třech výhrách skončila v troskách, nepomohl ani nedávný miliardový nákup z Monaka, mnohými velebený Anthony Martial.

Byl jsem tam včas, liboval si gólman

„Jsme na jeho hrozbu připraveni," citoval Čecha web Arsenalu před utkáním. Gólman slovo naplnil dokonale. Ránu mladého Francouze z konce poločasu zneškodnil. „Byl zády k brance a než se s míčem otočil, vyběhl jsem, abych k němu byl co nejblíž. Byl jsem tam včas a do jeho střely jsem dokázal dát rychle nohu," líčil Čech pro svůj web. Jeho zákrok možná poněkud překvapivě nebyl zařazen v nabídce nejlepšího zákroků kola. Prohlédnout si ho můžete ve videu ze zápasu (v čase 1:25) stejně jako další proti Rooneyho střele (1:45).

I tak mohl český gólman potěšeně odcházet z hrací plochy. „Všichni jsme byli spokojeni. Věděli jsme, že je to zápas o šest bodů. Manchester City v sobotu vyhrál a my potřebovali taky tři body, abychom s nimi dál drželi krok. Navíc United jsou náš přímý konkurent v boji o titul a nechtěli jsme je pustit do trháku. Bylo to moc důležité vítězství, protože jsme se bodově dotáhli na United (a přeskočili ho o skóre)," uvedl dále.

Nástup jeho týmu byl impozantní. „Věděli jsme, že se United snaží hodně držet míč a chtějí diktovat tempo hry. Proto jsme na ně chtěli od první minuty vletět a dostat je pod tlak. Dali jsme dva rychlé góly a na naší straně byla rázem velká výhoda," konstatoval brankář Arsenalu.

„Když jsme přidali třetí branku, už to bylo hodně dobré, ale pořád zbývala do konce 70 minut. Rozhodně jsme nemohli podlehnout nějakému uspokojení. Museli jsme hrát pořád stejně a neudělat chybu, abychom soupeře nevrátili do zápasu," pokračoval český gólman.

Nejvydařenější zápas za Arsenal?

Soupeř neměl co ztratit. Udělal dvě změny v sestavě. Snažil se tlačit dopředu. „Měli tam asi dvě střely a šanci Schweinsteigera, při níž jsem rychle vyběhl. Ale my jsme dál hráli disciplinovaně a mohli jsme přidat i další góly," liboval si Čech po posledním zápasu před reprezentační pauzou, v níž zřejmě bude mít i čas na odpočinek. Vzhledem k z pohledu Česka rozhodnuté kvalifikaci zřejmě dostane šanci náhradník Vaclík.

Do Prahy může Čech jet s pocitem, že má za sebou snad nejlepší zápas v Arsenalu. „Určitě jeden z nejvydařenějších. Povedl se nám se vším všudy. Zvládli jsme to tak, jak jsme chtěli. Rozhodlo to, že jsme do poločasu udrželi vedení a neinkasovali jsme," dodal.

Myslíte, že by se měl některý z Čechových zákroků dostat do výběru pěti nejhezčích v 8. kole?
Ano
78,3 %
Ne
21,7 %
Celkem hlasovalo 5423 čtenářů.

Reklama

Související témata: