Hlavní obsah

Čech je borec! ocenila rekordmana britská legenda. A mnoho dalších nul ještě přidá

Londýn

Gratulace se hrnou ze všech stran! Brankář Petr Čech udržel při ligové výhře fotbalistů Arsenalu 2:0 nad Bournemouthem 170. čisté konto v Premier League, čímž stanovil nový rekord soutěže. O dosavadní maximum se dělil s Davidem Jamesem, který ihned po utkání na svém twitterovém účtu napsal: "Gratuluji Petru Čechovi, rekordmanovi v počtu čistých kont v Premier League. Mnoho dalších nul ještě přidá. Je to borec!"

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Petr Čech zdraví fanoušky Arsenalui po výhře 2:0 nad Bournemouthem.

Článek

Pro srovnání: James, který hájil barvy Liverpoolu, Aston Villy, West Hamu, Manchesteru City a Portsmouthu, potřeboval na 169 čistých kont v Premier League dohromady 572 zápasů. Třiatřicetiletý Čech jubilejních 170 nul dosáhl jen ve 352 utkáních.

Překonat Jamese se Čechovi povedlo na třetí pokus. Arsenal v duelu s dosud čtrnáctým týmem tabulky odčinil sobotní výprask 0:4 ze Southamptonu a poskočil do čela ligy. Na prvním místě má jednobodový náskok před Leicesterem, který zakončí 19. kolo úterním šlágrem proti čtvrtému Manchesteru City.

"Jsem opravdu rád, že se to povedlo. Už v minulém domácím zápase proti Manchesteru City mi k rekordu chybělo osm minut, ale nakonec jsem nulu neudržel. Dnes už to vyšlo," radoval se Čech v rozhovoru pro svůj oficiální web. "Je pravda, že jsem posledních pět nebo šest minut koukal na tabuli a sledoval jsem, kolik zbývá do konce. Bylo důležité, že jsme vyhráli. Potřebovali jsme napravit minulé zaváhání. Zakončili jsme rok 2015 vítězstvím a pro mě je čisté konto bonus," dodal.

Na památku si schová dres z pondělního zápasu. "Až ho vyperu, nechám si na něj podepsat všechny spoluhráče, kteří dnes do zápasu zasáhli, a pak ho asi zarámuju," prohlásil reprezentační gólman. "Po závěrečném hvizdu jsem byl pyšný, protože ne každému se povede něco podobného v nejlepší lize na světě. Když se člověk podívá na všechny ty skvělé brankáře, kteří jsou v počtu nul za mnou, uvědomí si, že je to opravdu skvělý počin. Mám opravdu velkou radost. Teď už se nikdo nebude ptát, kdy rekord překonám," uvedl.

Rekordmana chválil i trenér

O vítězství Arsenalu se výraznou měrou zasloužil Mesut Özil. Německý mistr světa ve 27. minutě zahrál rohový kop, který hlavičkou proměnil ve svůj první gól v anglické lize brazilský obránce Gabriel, letní posila z Villarrealu. Druhou branku přidal Özil v 63. minutě po pohledné narážečce s Olivierem Giroudem.

Nováček soutěže Bournemouth podal v prvním ligovém utkání proti Arsenalu snaživý výkon, ale Čechovi rekordní zápis nepokazil.

"Petr má být na co pyšný, protože je to mimořádný úspěch," řekl trenér Arséne Wenger. "Lidé si možná ani neuvědomují, co je třeba obětovat, aby brankář udržel tak dlouho vyrovnanou výkonnost. Je to ale také pozoruhodně nadaný brankář. Dá se přirovnat k Davidu Seamanovi," uvedl kouč s odkazem na brankářskou legendu Arsenalu.

Čech nezapomněl na spoluhráče, kteří mu pomohli k rekordu. "Je to velká osobní pocta, ale musím poděkovat všem klukům, kteří se mnou za tu dobu hráli a pomohli mi k rekordu. Sám bych nic nedokázal. Vážím si toho, že moje nuly zatím pomohly ke čtyřem titulům a věřím, že v sezóně, kdy jsem překonal rekord v počtu čistých kont, budu slavit znovu titul. Podle dosavadního průběhu sezóny je to určitě v našich silách, ale očekávám, že se o titul bude bojovat až do posledního kola," dodal bývalý gólman Chelsea s tím, že na oslavu rekordu si dá skleničku dobrého vína.

Brankáři s nejvyšším počtem čistých kont v Premier League:
170 - Petr Čech*
169 - David James
152 - Mark Schwarzer*
142 - David Seaman
138 - Nigel Martyn
134 - José Manuel Reina a Edwin van der Sar
132 - Brad Friedel
130 - Tim Howard*
129 - Peter Schmeichel.
Pozn.: Aktivní hráči v soutěži jsou označeni hvězdičkou.

Reklama

Související témata: