Hlavní obsah

Newcastle dojemně připomněl Srníčka. Arsenal se osamostatnil v čele, Čech přidal další nulu!

Aktualizováno

Fotbalisté Arsenalu zdolali ve 20. kole anglické Premier League na vlastním stadiónu Newcastle 1:0. Český brankář Petr Čech si připsal 171. čisté konto, čímž opět posunul rekord soutěže. Kanonýři se díky tříbodovému zisku osamostatnili na čele tabulky. Ofenzíva Leicesteru totiž potřetí v řadě vyšla naprázdno a svěřenci italského trenéra Ranieriho uhráli jen bezbrankovou remízu s Bournemouthem. Manchester United ukončil osmizápasovou sérii bez výhry, když na Old Trafford porazil Swansea 2:1.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Malý fanoušek Newcastlu pláče před zahájením duelu s Manchesterem United.

Článek
Fotogalerie

Utkání vedoucího Arsenalu s Newcastlem předcházela vzpomínková akce na nedávno zesnulého brankáře Pavla Srníčka. Hostující hráči nastoupili k rozcvičce v trikách s jeho fotografií a nápisem "Pavel is a Geordie". Před úvodním hvizdem se aktéři střetnutí rozestavili podél středového kruhu a s publikem bouřlivě aplaudovali na počest bývalého českého reprezentanta, který v minulosti hájil právě barvy Newcastlu.

Kanonýři na Emirates Stadium zamkli soupeře, ale nepřesnostmi se připravovali o výraznější příležitosti. Straky se po náporu pomalu dostaly do hry a Čechovu pozornost vyzkoušel Wijnaldum. V závěru ještě český reprezentant vychytal Mitroviče.

Brankáři s nejvyšším počtem čistých kont v PL:
171 - Petr Čech*
169 - David James
152 - Mark Schwarzer*
142 - David Seaman
138 - Nigel Martyn
134 - José Manuel Reina a Edwin van der Sar
132 - Brad Friedel
130 - Tim Howard*
129 - Peter Schmeichel.
Pozn.: Aktivní hráči v soutěži jsou označeni hvězdičkou.

Ihned po přestávce se řítil na branku Gunners Wijnaldum, ale Čech skvěle zmenšil střelecký úhel. V 72. minutě se domácí nakonec dočkali, když Laurent Koscielny zužitkoval Giroudovu hlavičku po rohovém kopu. Wengerovi svěřenci tak i na devátý pokus Newcastle porazili a před vlastními fanoušky zvítězili počtvrté v řadě. Arsenal vede tabulku o dva body před Leicesterem.

United ukončili dlouhé čekání na výhru

Manchester United začal aktivně a od začátku nepouštěl soupeře k balónu. Po půl hodině poprvé zahrozili hosté. Routledge z vápna vystřelil, ovšem David de Gea předvedl pohotový zákrok. Na druhé straně se zase zaskvěl gólman Fabianski proti Matovi.

Na začátku druhé půle už Rudí ďáblové slavili. Na Youngův centr si naskočil Anthony Martial a hlavou překonal bezmocného Fabianského. Hráči Swansea se však nevzdávali. V 64. minutě ještě Ayew nastřelil pouze tyč, o pár minut později však už dokázal srovnat Sigurdsson.

Domácí se ale kýžené výhry nakonec přece jen dočkali. Rozhodující gól vstřelil v 77. minutě Wayne Rooney, jenž zakončil krásnou kombinaci s Martialem. Anglický střelec vsítil 188. gól v Premier League a osamostatnil se na druhé příčce historických tabulek, kterým vévodí Alan Shearer s 260 trefami. V nastavení mohl zařídit remízu Williams, ale španělský gólman v dresu Manchesteru skvěle zakročil. United se tak na devátý pokus konečně dočkali vítězství.

Mahríz nedal penaltu, Leicester s nováčkem remizoval

Lišky se proti nováčkovi z Bournemouthu rozehrávaly pomalu a úvod vůbec nenasvědčoval souboji na opačných pólech tabulky. Po patnácti minutách se ocitl v dobré příležitosti Joshua King, jenže povedený centr neumístil mezi tři tyče. Ve 26. minutě se probil do šance nejlepší střelec soutěže Vardy, ovšem orazítkoval pouze tyč. Na druhé straně trefil brankovou konstrukci Stanislas. V závěru znovu zahrozil Jamie Vardy, jenže nezakončil přesně.

Druhý poločas začali domácí obrovským náporem. Vardyho střela však Boruce nezaskočila a následná hlavička Morgana mířila vedle. Po hodině hry sestřelil hostující obránce Francis ve vlastním pokutovém území soupeře a rozhodčí ho neváhal vyloučit. Následnou penaltu však zahodil Alžířan Mahríz, jenž tak demonstroval zmar svého mužstva v útoku. Domácí tak nevyužili přesilovku a potřetí v řadě neskórovali. Stejně tak Cherries třikrát za sebou nevstřelili branku, ale v příštím kole už budou moci využít ofenzivní posilu Iturbeho, jenž ještě nezískal pracovní povolení. Argentinský záložník přišel do Bournemouthu na hostování do konce sezóny z AS Řím.

Manchester City otočil utkání s Watfordem

Citizens se v posledních venkovních zápasech trápí. V předchozích pěti kláních vstřelili jediný gól a získali jen tři body za bezbrankové remízy. Během prvního poločasu na Vicarage Road byli aktivnější hosté, přesto největší možnost měl útočník Ighalo.

Po přestávce vyslal jedovatou střelu Watson, ale Joe Hart skvěle zakročil. V následných minutách se Hornets tlačili do zakončení a v 55. minutě rozjásal domácí fanoušky Alexander Kolarov vlastní brankou. Blízko vyrovnávacího gólu byl na druhé straně de Bruyne, ale Citizens se dočkali až v závěrečné desetiminutovce. Yaya Touré po rohovém kopu napálil balón nechytatelně k tyči a dvě minuty nato dokonal obrat Agüero. Svěřenci trenéra Manuela Pellegriniho tak vyhráli v lize na hřišti soupeře poprvé od 12. září.

Kladiváři mají proti Reds double po více než 50 letech

Domácí West Ham již šest zápasů v řadě nepoznal hořkost porážky a ve stejném duchu pokračoval i proti svěřencům německého trenéra Kloppa. První šanci měl sice Liverpool, když se uvolnil Ibe, ale k jeho smůle těsně minul. Poté začali úřadovat Kladiváři. V 10. minutě odcentroval Valencia a Antonio nekompromisně otevřel skóre. O několik minut později trefil Lanzini tyč. Vzápětí šel na Mignoleta sám Valencia, hostující obrana ho však dostihla a zažehnala hrozící nebezpečí. V závěrečných minutách se hráči Liverpoolu vymanili z tlaku a po několika závarech na druhé straně skončil projektil Emre Cana na břevně.

Po změně stran zvýšil na 2:0 bývalý hráč Liverpoolu Andy Carroll, jenž si naskočil na Nobleho centr. V 69. minutě zabránil třetímu gólu belgický reprezentant Mignolet, jenž na brankové čáře vyškrábl Carrollovu hlavičku i následnou dorážku Antonia. V poslední čtvrthodině Reds vyvinuli obrovský tlak, ale obranu Hammers se jim překonat nepodařilo.

West Ham si připsal druhé vítězství v řadě a sezónní double proti Liverpoolu získal poprvé od ligového ročníku 1963/1964.

Anglická fotbalová liga - 20. kolo:
West Ham United - Liverpool 2:0 (10. Antonio, 55. Carroll)
Arsenal - Newcastle 1:0 (72. Koscielny)
Leicester - Bournemouth 0:0
Manchester United - Swansea 2:1 (47. Martial, 77. Rooney - 70. Sigurdsson)
Norwich - Southampton 1:0 (76. Tettey)
Sunderland - Aston Villa 3:1 (72. a 90.+2 Defoe, 30. van Aanholt - 63. Gil)
West Bromwich - Stoke 2:1 (60. Sessegnon, 90.+3 Evans - 81. Walters)
Watford - Manchester City 1:2 (55. vlastní Kolarov - 82. Touré, 84. Agüero)

Reklama

Související témata: