Hlavní obsah

Arsenal znovu nedal gól a v boji o titul ztrácí. Konkurenti si polepšili

Londýn

Zvlhl Kanonýrům střelný prach? Fotbalisté Arsenalu už potřetí v řadě nedali v Premier League gól. V úterý se s Petrem Čechem v brance v utkání 24. kola soutěže rozešli bez branek se Southamptonem a v tabulce klesli ze třetího na čtvrté místo. Největší konkurenti Gunners v boji o titul si naopak polepšili. Vedoucí Leicester zdolal 2:0 Liverpool díky dvěma trefám nejlepšího střelce ligy Jamieho Vardyho, druhý Manchester City zvítězil 1:0 na hřišti Sunderlandu a před svěřence trenéra Arséna Wengera se protlačil díky lepšímu skóre jiný londýnský klub Tottenham po výhře 3:0 v Norwichi.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Zdrcený Laurent Koscielny z Arsenalu leží v brance Southamptonu poté, co spálil stoprocentní gólovou možnost.

Článek
Fotogalerie

Chilský útočník Alexis Sánchez se po dvou měsících objevil v základní sestavě a kouč Wenger si sliboval zlepšení útočné fáze posledních týdnů. Ani on však střeleckou impotenci nezměnil. Domácí byli po celý zápas aktivnější a ve 12. minutě měl obrovskou příležitost Mesut Özil, jehož střela však mířila do rukavic gólmana Forstera. O několik minut později převzal ve vápně přihrávku opět německý reprezentační záložník, jenže nechal vyniknout hostujícího brankáře.

Kanonýři přidali v druhém poločase ještě více na agresivitě. Ve 48. minutě sklidil ovace brankář Forster, který exkluzivním způsobem zastavil Giroudovu střelu. Francouzský střelec měl další možnost, ale jeho pokus mířil jen doprostřed brány. Gunners zamkli svého soupeře, ovšem diváci na Emirates Stadium se gólu nedočkali. Arsenal tak neskóroval potřetí v řadě,  což se mu stalo poprvé od února 2009, a propadl se na čtvrté místo tabulky.

Vardy sestřelil Liverpool

V utkání Leicesteru s Liverpoolem vsadil kouč domácích Ranieri od začátku na ofenzivní tažení. V základu úřadovali tři útočnící Mahríz, Vardy a Okazaki. Hned po úvodním hvizdu se po Vardyho přiklepnutí dostal ke střele Alžířan Mahríz, jenže jeho střela těsně minula Mignoletovu pravou tyč. Belgický gólman se poté zaskvěl proti Okazakiho hlavičce, kterou z bezprostřední blízkosti vytěsnil nad branku.

Domácí byli aktivnější. Snažili se dobývat branku Liverpoolu, ale zbytečnými nepřesnostmi se připravovali o větší šance. Ve 35. minutě se Mahríz dostal k odraženému balónu, okamžitě vystřelil a Mignolet předvedl další těžký zákrok.

Po změně stran se Reds na chvíli usídlili před pokutovým územím Leicesteru, ovšem žádný jejich pokus Kaspera Schmeichela neohrozil.

Po hodině hry přišly chvíle nejlepšího střelce Premier League Jamie Vardyho. Nejdříve nekompromisní ranou z dálky propálil brankáře Mignoleta a připsal si sedmnáctý zápis v sezóně. O 12. minut později přidal další zásah a thajští majitelé Lišek si mohou mnout ruce. Podle deníku The Guardian by měl podepsat novou lukrativní smlouvu do roku 2019. Leicester tak bodoval v šestém zápase za sebou.

Rooney našel střeleckou formu

V duelu Manchesteru United se Stoke si první příležitost vypracoval kapitán domácích Rooney, ale gólman Butland udržel bezbrankový stav. Po čtvrt hodině se už svěřenci kouče Van Gaala radovali. Jesse Lingard si naběhl na Borthwick-Jacksonův centr a hlavou usměrnil míč za bezmocného Jacka Butlanda. Manchester se na Old Trafford v první pětačtyřicetiminutovce prosadil poprvé od září. Záhy mohl navýšit skóre Martial, ale tváří v tvář brankáři neuspěl. Na druhé straně mohl vyrovnat Krkič, avšak de Gea se proti střele parádně natáhl. Ve 23. minutě složil reparát Anthony Martial, když mu ideální nahrávku připravil kapitán Rooney.

Po přestávce přidal poslední branku United Wayne Rooney a v roce 2016 se zatím těší dobré formě: stihl skórovat už pětkrát a dvakrát přispěl gólovou přihrávkou. Anglický útočník se málem prosadil ještě jednou, ale jeho střela proletěla nad břevnem. Rudí ďáblové tak udrželi pátou příčku zajišťující evropské poháry. Trenér Mark Hughes odkoučoval sté utkání na lavičce Stoke.

Pellegriniho vítězné jubileum

Útočník Manchesteru City Agüero potvrdil formu z posledních duelů a v 16. minutě rozhodl o výhře svého týmu v Sunderlandu, když dostal příliš prostoru uvnitř pokutového území. Argentinský kanonýr v posledních deseti zápasech v Premier League, ke kterým nastoupil, vstřelil 12 branek. Manuel Pellegrini odkoučoval 100. zápas v anglické lize, z nichž 65 jeho svěřenci vyhráli.

Tottenham na hřišti Norwiche od začátku dominoval a už od druhé minuty vedl, když se trefil Alli. Devatenáctiletý záložník se v posledních 13 ligových zápasech přímo podílel na deseti brankách: šest jich dal a na další čtyři přihrál. V třicáté minutě navýšil náskok Kohoutů proměněnou penaltou Kane, jenž v závěru utkání také upravil na konečných 3:0.

O Evropskou ligu bojuje také West Ham, který je i po výhře 2:0 nad poslední Aston Villou na šestém místě.

Anglická fotbalová liga - 24. kolo:
Arsenal - Southampton 0:0
Leicester - Liverpool 2:0 (60. a 71. Vardy)
Norwich - Tottenham 0:3 (30. z pen. a 90. Kane, 2. Alli)
Sunderland - Manchester City 0:1 (16. Agüero)
West Ham United - Aston Villa 2:0 (58. Antonio, 85. Kouyaté)
Crystal Palace - Bournemouth 1:2 (27. Dann - 34. Pugh, 57. Afobe)
Manchester United - Stoke 3:0 (14. Lingard, 23. Martial, 53. Rooney)
West Bromwich - Swansea 1:1 (90.+2 Rondón - 64. Sigurdsson).

Reklama

Související témata: