Hlavní obsah

Měl jít první přes palubu, jenže Ranieri kráčí s Liškami za titulem. V šílené lize to nic neznamená, tvrdí dál

Manchester/Praha

Měl být prvním vyhozeným trenérem v Premier League. Alespoň sázkové kanceláře na Ostrovech se shodovaly v tom, že Caludio Ranieri bude prvním koučem, kterého jeho klub v této sezóně propustí. Jenže Ranieri sedí po pětadvaceti odehraných kolech na lavičce Leicesteru dál, ba co víc - jeho Lišky vedou tabulku. A po sobotních zápasech s náskokem pěti bodů na druhý Tottenham a dokonce šesti na třetí Manchester City, na jehož hřišti senzačně vyhráli. „Je mi líto, ale v této bláznivé lize to nic neznamená,“ odmítá italský kouč, že by jeho tým byl nejvážnějším aspirantem na titul.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Alžírský útočník Rijád Mahríz oslavuje gól do sítě Manchesteru City.

Článek
Fotogalerie

Sestřih z utkání Manchester City - Leicester

Ještě uprostřed týdne prohlašoval kouč Citizens Manuel Pellegrini, že během nastávajících dvou kol může být všechno jinak a že pokud jeho tým zvládne dva nastávající zápasy, povede tabulku. Na Leicester totiž čekalo vystoupení na Etihad Stadium právě proti Manchesteru City a za týden pak klání s Arsenalem.

Teď už Pellegrini ví, jak moc se mýlil. Jeho svěřenci anglickou ligu rozhodně nepovedou, protože jejich manko už narostlo na šest bodů. Domácí zápas s Liškami totiž vůbec nezvládli, protože dostali lekci z moderního, jednoduchého a přímočarého fotbalu.

„Hráli jsme velmi, skutečně velmi koncentrovaně," akcentoval soustředěný výkon Leicesteru jeho italský kouč. „Přitom to byl velice obtížný zápas, což je logické. Když hrajete proti soupeři, jako Manchester City s hráči tak fantastických kvalit, není to nikdy snadné. Šli jsme na hřiště s tím, že si utkání užijeme a pokusíme se v něm udělat maximum. Proto jsme se nebáli."

U pokusu nezůstalo, Leicester skutečně dokázal maximum. Vyhrál 3:1, získal tři body a upevnil si vedoucí příčku.

„Prvním gól obrovsky pomohl naší sebedůvěře. Pak jsme zavřeli všechny prostory, hráli velice koncentrovaně, podnikali účinné výpady, využívali standardních situací," glosoval Ranieri partii, v níž jeho mužstvo vedlo po hodině hry po dvou trefách Hutha a skvostném sólu Mahríze už 3:0 a zápas zcela ovládlo.

„To všechno ale proto, že v Leicesteru je naprosto fantastická kabina, což tvrdím od prvního zápasu. Na hřišti si hráči navzájem pomáhají, bojují jeden za druhého, mají fantastického ducha. Na trávníku jsme v jedenácti a bojujeme pokaždé v jedenácti, což není vůbec snadné, ale zároveň je to nesmírně důležité," vychvaloval Ranieri skvostnou atmosféru a dokonce dodával, že ani jako hráč, ani jako trenér se s něčím podobným nesetkal.

„Tohle mužstvo má skutečně nejlepšího ducha," potvrzoval italský kouč.

I přesto si dál myslí, že ani vítězství 3:1 nad Citzens, ani momentální pětibodové vedení nic neznamená.

„Je mi líto, ale v téhle šílené lize tomu tak skutečně je. Skutečně to nic neznamená. Pro nás vlastně jen to, že se musíme snažit v bláznivé soutěži pokračovat. Samozřejmě existují velké týmy, které mají na to, aby ligu vyhrály, ale my chceme bojovat dál. Bez tlaku, s tím, že si chceme panující situaci užívat, jako by nastávající zápas měl být zápasem posledním," připomínal Ranieri.

Samo sebou že mu připomněli, že právě on měl být přitom prvním trenérem, který bude v této sezóně vyhozen. Ranieri se jen usmál. „ O to skvělejší je situace pro naše příznivce, kteří se topí doslova v deliriu. Mohou a musí pokračovat ve svém snu."

Reklama

Související témata: