Hlavní obsah

Bílek si libuje nad infuzí plzeňské krve i rostoucí konkurencí

Praha

Jedno už reprezentační kouč Michal Bílek ví. A samozřejmě nejen díky nerozhodné partii v dublinské přípravě. Po měsících hledání a zkoušení našel pro národní tým herní styl, jenž mu vyhovuje a hlavně přináší výsledky. „Rozestavení, ve kterém jsme vyrukovali proti Irům a v němž jsme odehráli už závěr kvalifikace a baráž, nám sedí skutečně nejvíc,“ kvitoval po návratu z ostrovů resumé cesty, kterou si s reprezentací prošel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

Pochopitelně že mohl být po letošním premiérovém vystoupení spokojen. Jasně že ani remíza ho rozladit nemohla, neboť pozitivní dojmy z přípravy v Dublinu převažovaly. „S hrou můžeme být opravdu spokojeni, protože jsme hráli opravdu dobře, což představuje příslib pro další zápasy i pro evropský šampionát," pochvaloval si vystoupení svých svěřenců Michal Bílek.

Sebevědomí z pohárů se projevuje

I on si samozřejmě uvědomuje, jak moc pomohla národnímu týmu k znovuzrození infuze čerstvé plzeňské krve. Třeba navrátilec Limberský či debutant Rajtoral si počínali v reprezentaci sebevědomě a suverénně, takže hned prvním vystoupením si řekli o nominaci na EURO.

„Všichni plzeňští hráči mají velké sebevědomí, které se projevuje i na hřišti. A co víc - sebedůvěru získanou v pohárových konfrontacích s Barcelonou či AC Milán si přinášejí i do národního týmu. Nemluvě o tom, že si věří, jsou kombinačně silní, ovládají balón," vyzdvihoval Bílek vystoupení pětice Vrbových svěřenců, Limberského a Rajtorala pak především.

„Limberský i Rajtoral si se zápasem poradili velice dobře, neměli s Iry výraznější problém, Rajtoral navíc předvedl dva nádherné průniky," přiznával reprezentační kouč, že mu oba debutanti zamotali hlavu.

Pochopitelně příjemně, neboť konkurence v národním týmu čtvrt roku před evropským šampionátem roste. Přičiněním libereckého rutinéra Jiřího Štajnera samo sebou také! „Je to pan fotbalista schopný předvádět geniální věci, s nímž můžeme počítat," liboval si Bílek, že i konkurence ve středu hřiště roste.

Styl s jedním útočníkem sedí mančaftu nejvíc

„Ale i Sivok, Kadlec, Plašil či Baroš mají kvalitu, kterou v Dublinu prokázali," podotkl okamžitě. Právě na silné středové řadě nalezený styl hry stojí a přináší úspěchy.

„Hra na jednoho útočníka, jehož podporují krajní záložníci, nám sedí skutečně nejvíc. Už v závěru kvalifikace a v baráži s Černou Horou se to potvrdilo. Máme totiž silný a hlavně fotbalový střed hřiště s Rosickým, Plašilem a Jiráčkem, jenž si poradí i v těžkých situacích, což se pochopitelně promítá do kvality naší hry," pochvaluje si Bílek, že jeho tým našel svou tvář.

Bude z čeho vybírat, kvituje trenér

I s výběrem útočníků je spokojen, neboť za Barošem v zástupu stojí a na příležitost čekají Pekhart, Lafata a Necid. „Umožnuje nám to změnit styl hry a hrát v případě potřeby na dva útočníky," kvituje trenér.

Jen na krajích zálohy, kde si o místo říkají Petržela, Rezek a Pilař, by přivítal větší konkurenci. „Skutečně by mohla být malinko větší," přiznává trenér.

„Okruh hráčů přicházejících v úvahu pro EURO tudíž uzavřený není. V úvahu přichází třeba Matějovský, Holek, Zdeněk Pospěch, třeba se v průběhu ukáží i další hráči, kteří o sobě dají vědět a o místo ve třiadvacetičlenné nominaci si řeknou. Irská příprava potvrdila, že bude z čeho vybírat," pochvaloval si Michal Bílek po úspěšném dublinském vstupu do roku evropského šampionátu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články