Hlavní obsah

Do trénování se už Pešice nehrne, s rolí pozorovatele u reprezentační jedenadvacítky je spokojený

Z fotbalové scény neodešel. Když před rokem skončil jeho úspěšný záskok u národního týmu, s nímž po Bílkově rezignaci vyhrál všechny tři zápasy, začal trenér Josef Pešice hledat novou parketu. A našel ji u reprezentační jedenadvacítky chystající se na závěrečný turnaj evropského šampionátu, jenž proběhne v tomto roce na českých a moravských stadiónech. "Sleduji hráče z naší ligy přicházející v potaz pro tento turnaj a doufám, že alespoň trochu napomohu k úspěchu, který by český fotbal moc potřeboval," svěřuje se čtyřiašedesátiletý Pešice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Josef Pešice je s rolí pozorovatele u reprezentační jedenadvacítky spokojený

Článek

Na návrat na trenérskou lavičku už nepomýšlí, i když nějaké nabídky ještě čas od času dostává.

„Pravdou je, že občas se nabídka objeví, ale máme dostatečně početnou mladou trenérskou generaci, která se dere dopředu. Já už toho jako kouč moc nezachráním, a proto jsem rád, že mohu pomáhat Jakubovi Dovalilovi jako pozorovatel hráčů v naší lize," přiznává Pešice, že je s novou rolí spokojen.

I postup na olympiádu by byl úspěchem

Aby ne, když finálový turnaj evropského šampionátu jedenadvacítek bude představovat fotbalový vrchol sezóny. V tuzemsku, v Evropě ale samo sebou také.

„Doma chceme samozřejmě uspět, což znamená zisk některé z medailí, anebo alespoň umístění zaručující postup na olympiádu do Brazílie. I to by byl podle mého v konkurenci dalších sedmi silných evropských celků velký úspěch," uvědomuje si zkušený trenérský matador, jak těžké bude pro českou jedenadvacítku, aby se prosadila. A to navzdory tomu, že se závěrečný turnaj bude hrát v Praze, Olomouci a Uherském Hradišti.

„Viděl jsem třeba mladou reprezentaci Srbska, která hrála skutečně výborně. Ale budou tady samozřejmě skvělí Němci, Španělé," připomíná Pešice soupeře, kteří v červnu do České republiky přijedou.

Každý hráč bude zapotřebí

„U nás bude hodně záležet na tom, zda se v nominaci pro finálový turnaj objeví i pět šest hráčů, kteří sice věkově do jedenadvacítky patří, ale už figurují v reprezentačním áčku. Je pochopitelně dobře, že se tam dostali, ale byla by škoda nevyužít jejich fotbalového kumštu a zkušeností k úspěchu Dovalilova týmu," připomíná, že bude hodně záležet na tom, zda se v kádru pro šampionát objeví i Kadeřábek, Krejčí či Vydra.

„Potřebujeme každého hráče, protože pochopitelně nejsme takovou fotbalovou velmocí, jako třeba Němci nebo Španělé. Pro ně nepředstavuje problém postavit i v této věkové kategorii dvě stejně silná mužstva," upozorňuje pozorovatel ve službách české jedenadvacítky Josef Pešice.

I proto si jak trenér Dovalil, tak i lidé z jeho realizačního týmu začali všímat příbramského odchovance Václava Černého působícího v mládežnické akademii Ajaxu Amsterdam. Aby ne, když je v sedmnácti označován za největší talent českého fotbalu.

„Samozřejmě ho také sledujeme, jenže problém je v pětiletém věkovém rozdílu mezi ním a nejstaršími hráči této věkové kategorie. A to je přece jen dost. Pokud ale bude mít potřebnou výkonnost a prosadí se do ligového kádru Ajaxu, i on by se mohl v nominaci pro evropský šampionát objevit," připustil Pešice.

Reklama

Související témata: