Hlavní obsah

Anglický gigant Dovalila a jeho lvíčata neděsí: Lepší než se měřit s outsiderem

Praha

Nejsilnější možný kádr k dispozici zdaleka nemá, přesto se Jakub Dovalil, trenér české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let, pátečního přípravného duelu s Anglií neobává. Duel startující v Praze na Letné v pátek ve 20:30 hodin, bere jako skvělou šanci prověřit před červnovým evropským šampionátem sílu vlastního mužstva. „A gigant je na test lepší než outsider," je si jistý kouč jednadvacítky, která ve čtvrtek na sparťanském stadiónu absolvovala předzápasový trénink.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér české fotbalové reprezentace do 21 let Jakub Dovalil na tiskové konferenci před přípravným zápasem s Anglií.

Článek

Nemáte ze střetu s Anglií obavy s ohledem na skutečnost, že český tým se nikdy nesešel v kompletním složení a tudíž jeho souhra má k optimální situaci ve srovnání se silným protivníkem daleko?

Za dva nadcházející zápasy jsem rád, protože konfrontace s účastníky mistrovství Evropy nám ukáže, zda jsme se posunuli dál proti podzimním duelům s Německem a Dánskem, týmy startujícími na šampionátu rovněž. Anglie hrála kvalifikaci o evropský šampionát, prošla těžkými zápasy. My jsme v průběhu posledního roku hráli jen přípravy a nejlepší mužstvo nevyzkoušíme. Musel jsem to přijmout jako fakt. Definitivní sestava se sejde až na šampionátu. Netěší mě to, ale chápu potřeby prvního týmu, který bojuje v kvalifikaci.

Anglie inkasovala ve dvanácti zápasech během kvalifikace a baráže pouhé čtyři branky. Půjde pro českou ofenzivu o velkou prověrku schopností?

Jejich obrana je výborná. Dokázali doma porazit Portugalsko, na druhou stranu pak překvapivě prohráli ve Francii, přestože vedli už o dva góly. Nicméně jde o fotbalovou velmoc. Mají spoustu skvělých hráčů a řada nejlepších jim pořád ještě chybí. Pro nás tedy půjde o dobrou konfrontaci. Každopádně jsem přesvědčený, že je lepší hrát s gigantem, než s outsiderem.

Jak moc vás mrzí, že nemáte k dispozici útočníka Václava Kadlece a tudíž nemůžete vyzkoušet jeho spolupráci s Matějem Vydrou?

Áčko hraje kvalifikaci, pro nás jde pořád jen o přípravu. Nejsem z toho nadšený. Mysleli jsme si, že vyzkoušíme mužstvo v ideální sestavě. Diskuze s Pavlem Vrbou měla určitý vývoj, Václav Kadlec měl být původně s námi. Na druhou stranu výkony Vaška v posledních čtyřech ligových kolech byly tak dobré, že si nominaci do elitního výběru zasloužil. Při zranění slávistického útočníka Škody to byla pochopitelná volba.

Máte už jasno, zda se pro úterní přípravný duel proti Portugalsku k vašemu výběru připojí Kadlec s Krejčím, kteří jsou momentálně s prvním týmem?

Vše se bude řešit až v průběhu neděle. Momentálně si určitě všichni příznivci českého fotbalu především přejí, aby áčko zvládlo sobotní zápas kvalifikace o mistrovství Evropy proti Lotyšsku. Od toho se vše odvine.

Pořadatelé očekávají na přípravný duel vašeho týmu s Angličany návštěvu kolem šesti tisíc fanoušků. Vstupenky budou v prodeji ještě před zápasem přímo na Letné. Jak důležitá je pro vás podpora příznivců v přátelských duelech?

Byl bych rád, kdyby příznivci dorazili ve velkém počtu. Anglie v Česku nehraje každý den. Jsou to hráči, kteří mají velkou budoucnost a fanoušci si mohou udělat obrázek, jakou kvalitu jeden z účastníků šampionátu má. Mnozí si řeknou, že mají hodně fotbalistů z anglické druhé ligy a tudíž nemohou mít kvalitu. Ale není druhá liga jako druhá liga.

Jak skončí přípravný zápas hráčů do 21 let mezi Českem a Anglií?
Vyhrají Češi
51,6 %
Utkání skončí remízou
21 %
Zvítězí Angličané
27,4 %
Celkem hlasovalo 1773 čtenářů.

Reklama

Související témata: