Hlavní obsah

Rosický: Je to facka! Musíme si sednout na zadek a vrátit se k tomu, co nás zdobilo

Praha

Ze ztráty z duelu s Lotyšskem byl pochopitelně zklamaný, daleko víc však z herní produkce týmu než ze samotného výsledku. Kapitán české reprezentace Tomáš Rosický po sobotní remíze 1:1 trefně pojmenoval hlavní důvody nečekaného klopýtnutí s Lotyši. „Chybělo nadšení, obětavost. Musíme jezdit po zadku, jako jsme po něm jezdili v předchozích zápasech," sdělil záložník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický během utkání kvalifikace ME 2016 s Lotyšskem.

Článek

Nastalo po čtyřech předchozích výhrách uspokojení?

Neřekl bych uspokojení. Ale chybělo mi to, o čemž jsem mluvil na minulých srazech. My si nemůžeme myslet, že někoho přehrajeme fotbalově. První poločas přesně tak vypadal, všude jsme byli o krok pozdě.

Chyběl větší drajv?

Takové to nadšení, obětavost z minulých zápasů, to tam vůbec nebylo. Je to pro nás facka, na druhou stranu se z ní můžeme poučit. Musíme navázat na zápasy předchozí, vrátit se k tomu, co nás zdobilo. Tedy že každý musí jezdit po zadku. Musíme si zkrátka sednout na prdel a pokračovat ve stylu, který nám na podzim nesl úspěch.

Devalvuje ztráta s Lotyši úspěšný podzim?

Ztráta to je, ale neřekl bych, že jde o devalvaci podzimu. Nemůžeme panikařit, že jsme neporazili Lotyše. Jasně, je to velké zklamání, hráli jsme špatně, ovšem panika není na místě.

Mrzí vás klopýtnutí vzhledem k vývoji kvalifikace? Mohli jste mít patnáct bodů a postup na ME by byl téměř na dosah.

Jak jsme měli kvalifikaci rozehranou z podzimu, tři body s Lotyšskem by byly skvělé, ale kvalifikace je běh na dlouhou trať.

Hraje se vám hůř proti týmům, které brání?

Můžeme to možná tak říct, je namístě Lotyše pochválit, že dobře bránili, ovšem na druhou stranu, nám se vůbec nedařilo, co jsme chtěli hrát. Spíš bych to viděl tak, abychom se poohlédli, jak jsme hráli my. Je třeba konstatovat, že to nebylo dobré, hráli jsme pomalu.

Gól jste inkasovali po zpackaném přímém kopu. Co jste říkal jeho provedení, po němž lotyšský hráč upaloval sám od poloviny hřiště na brankáře Čecha? Jak to vůbec celé vzniklo?

To bych taky rád věděl, protože nic takového jsme na trénincích nezkoušeli. Bavili jsme se o tom s kluky v kabině, vypadalo, že tři čtvrtě mančaftu nevědělo, co se děje, protože jsme nic takového nenacvičovali. Vlastně jsme si dali vlastní gól.

Reklama

Související témata: