Hlavní obsah

Jsem matador, ale na Čechína netlačím, směje se Vaclík před duelem s osudovým soupeřem

Má to tak prostě zařízené. V utkání se Slovenskem zažil v listopadu 2012 premiéru ve fotbalové reprezentaci (3:0), v Žilině teď proti Slovensku odchytá svůj teprve třetí mezistátní duel. Mezitím nastoupil jen loni ve Finsku. „Dva ze tří zápasů proti Slovákům... Asi jsou opravdu mým osudovým soupeřem,“ usmívá se Tomáš Vaclík, brankář Basileje. V neděli před odletem oslavil své 26. narozeniny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Tomáš Vaclík během tréninku národního týmu.

Článek

Petr Čech dostal po kvalifikaci s Lotyšskem volno. Jak se těšíte na svůj třetí reprezentační start?

Už jsem matador, co? (smích) Věřím, že si zachytám. A že podám výkon, jaký se ode mě očekává. Abych ukázal, že je na mě spolehnutí pro případ, že by Čechíno chytat nemohl.

Ve frontě za Čechem se sbírají starty dost těžko, že?

Sotva se můžeme bavit o tom, že bych se chtěl protlačit na post jedničky. Dobře víme, že to je Petrovo místo. My za ním ovšem musíme být v každé chvíli připravení.

Jenže zatímco vy v Basileji chytáte, Čech v Chelsea nastupuje jen sporadicky. Tím na něj docela tlačíte, nemyslíte?

Nevím. Určitě není mým jediným kariérním cílem tlačit na Petra v reprezentaci... Snažím se chytat co nejlíp hlavně kvůli sobě. Když se mi bude dařit v klubu, bude se o tom mluvit a budu jezdit i na srazy.

Přiznáte aspoň, že si v národním týmu hlídáte pozici dvojky?

Můžu to tak trochu cítit. Trenér Vrba mě bere na srazy pravidelně, v reprezentaci už jsem byl i předtím. Musím si ale držet formu v klubu.

Vaše generace už federální ligu nezažila. Jak vlastně berete duel se Slovenskem?

Pro starší to asi bylo něco víc. Vždycky jsme však k sobě měli blízko, federální derby bude pokaždé zajímavé a hodně prestižní. Slováci jsou rozjetí a v pohodě, v kvalifikaci si stojí ještě o něco lépe než my. Dost záleží na tom, jak zápas pojmou. Jestli také dají šanci více hráčům, kteří v základu nenastupují.

Jak dopadne přípravný duel mezi Slovenskem a Českem?
Vyhrají Slováci
39 %
Utkání skončí remízou
21 %
Zvítězí Češi
40 %
Celkem hlasovalo 5038 čtenářů.

Reklama

Související témata: