Hlavní obsah

Vrbu diváci v Žilině uvítají s radostí, ujišťuje Kozáčik. Vychytá Čechy?

Žilina

Třetí čisté konto v probíhající bitvě o evropský šampionát 2016 přidal do sbírky při páteční bitvě s Lucemburskem slovenský fotbalový brankář Matúš Kozáčik. Jeho tým je v bitvách o Francii zatím stoprocentní a nemalý podíl na spanilé jízdě týmu trenéra Kozáka má gólman patřící plzeňské Viktorii. Neprůstřelnost by rád udržel i dnes při konfrontaci s českým týmem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Viktorie Plzeň Matúš Kozáčik.

Článek

„Působím v české lize, spoustu protihráčů osobně znám, takže beru zápas prestižně. Bude to fakt atraktivní bitva," říká jednatřicetiletý Kozáčik.

V českém kádru narazí na Václava Procházku, Daniela Koláře a Václava Pilaře, s nimiž se potkává denně v plzeňské šatně. „Nijak jsme se nehecovali. My si navzájem přejeme úspěch," ujišťuje Kozáčik. „Český tým má kvalifikaci i přes poslední zakolísání výborně rozehranou, my jsme zatím zápasy o Francii taky zvládli skvěle. Byl bych moc rád, aby na šampionát postoupily obě země," tvrdí Kozáčik v připomínce faktu, že Slovensko vede skupinu C bez ztráty bodu a český tým ve skupině A je s třinácti body rovněž na první pozici.

Zápasy v národním dresu jsou pro zkušeného gólmana vítaným oživením. „Moc jsem se do reprezentace těšil, protože od startu jarní části sezóny jsem poprvé opustil klubové prostředí. Byla to příjemná změna v zaběhnutém stereotypu," vypráví Kozáčik.

Čeká víc práce než v Plzni

V pátek proti Lucembursku musel zneškodnit dvě střely protivníka mezi tyče, hravě si poradil i s několika dalšími situacemi. I proto je Slovensko zase o notný kus blíže účasti na ME. „Dokázali jsme navázat na výborné výsledky z podzimu, který se nám mimořádně vyvedl. Jsem moc rád, že jsme nezaváhali," těší Kozáčika, že jeho výběr po skalpech Ukrajiny, Španělska, Běloruska a Makedonie nezaváhal ani proti outsiderovi skupiny.

Proti Česku očekává, že bude ve větší permanenci, na kterou není z klubu zvyklý. „V Plzni kluci dobře brání a soupeř se k ofenzívě moc nedostane, je to náročné na psychiku. Musím být pořád koncentrovaný, protože na mě jde třeba jedna dvě střely za zápas. Jsem zvědavý, jaký bude mít průběh úterní souboj," vyhlíží Kozáčik bitvu s Českem.

Podle předběžných odhadů by zápas měl být vyprodaný, tudíž se obě mužstva mohou těšit na parádní atmosféru. V neposlední řadě pak i český trenér Pavel Vrba, který v Žilině před lety působil. „Měl s klubem skvělé úspěchy a jsem přesvědčený, že ho fanoušci přijmou skvěle, protože na jeho výsledky nezapomněli. Přivítají ho s radostí," míní Kozáčik.

Vrbu zažil na plzeňské lavičce jako trenéra udržujícího si nadhled a zachovávajícího klid, zatímco nynějšího trenéra slovenské reprezentace Jána Kozáka provází pověst bouřliváka s řadou extempore na kontě.

„Během kariéry hrál velké zápasy. Má cit pro konkrétní situaci a umí se vžít do role fotbalisty, vnímat tlak. Vždycky stojí za hráči a dělá pro ně maximum. Na druhou stranu nesnáší, když se někdo na něco vykašle. Preferuje kombinační, poctivý fotbal," vypravuje Kozáčik, jenž skončil pátý v anketě o nejlepšího fotbalistu Slovenska a jako jediný gólman se dokázal vejít do elitní desítky.

Jak dopadne fotbalový zápas Slovensko - Česko?
Vyhraje Slovensko
36 %
Zápas skončí remízou
23 %
Vyhraje Česko
41 %
Celkem hlasovalo 2994 čtenářů.

Reklama