Hlavní obsah

Změn bude hodně, přiznal před zápasem se Slováky trenér Vrba

Žilina

Více změn, než kolik původně plánoval, udělá v sestavě českého národního týmu pro utkání na Slovensku trenér Pavel Vrba. Kromě hráčů, kteří tým po sobotním kvalifikačním zápase s Lotyšskem (1:1) opustili, tak zůstanou jen na lavičce i další tradiční opory. „Určitě neřeknu přesnou sestavu, ale šanci ukázat se dostanou hráči, kteří v kvalifikaci zatím moc nehráli a na tu příležitost čekali. Záměrem je, aby se na hřiště dostali všichni,“ řekl Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během utkání kvalifikace ME 2016 s Lotyšskem.

Článek

Na Slovensko vůbec necestovali kapitán Tomáš Rosický, Petr Čech, David Limberský a David Lafata. „Učinili jsme tak po předchozí domluvě i s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu některých hráčů," řekl už v neděli manažer českého týmu Dušan Fitzel.

Utkání Slovensko - Česko, které bude mít výkop na žilinském stadiónu Pod Dubňom s kapacitou 10 770 míst k sezení ve 20.30, povedou maďarští sudí István Vad, László Viszokai a Oszkár Lemon. Podle posledních informací je vyprodáno. Přímý přenos vysílá ČT sport.

Do branky se proti Slovensku postaví poprvé od utkání ve Finsku brankář švýcarské Basileje Tomáš Vaclík, kapitánskou pásku navlékne jeho parťák z klubu Marek Suchý. „Je to pro mě velká čest i zodpovědnost, kterou samozřejmě rád přijímám. Moc si toho cením," svěřil se obránce.

Pavel Vrba věří, že jeho tým v Žilině naváže na druhý poločas proti Lotyšsku a vrátí se na vítěznou vlnu. „S bodem proti Lotyšsku nejsme spokojeni. Kdybychom hráli v prvním poločase tak, jako ve druhém, tak bychom to utkání pravděpodobně zvládli," pověděl reprezentační kouč.

Zároveň naznačil, že by se ze zbytečné ztráty měli hráči poučit. „Musí si uvědomit, že je jedno, jestli nastupují proti Nizozemsku nebo jinému týmu. Pokud do toho nedají všechno, neporazíme ani Lotyšsko," upozornil Vrba.

Slováci jsou na vítězné vlně

Na rozdíl od českého týmu Slováci nic napravovat nemusí. Vyhráli osm utkání v řadě a v dnešním utkání jim půjde maximálně o zmírnění dosud nepříznivé bilance proti Česku. Z devíti vzájemných utkání vyhráli jen dva. Při posledním měření v listopadu 2012 prohráli v Olomouci po dvou gólech Davida Lafaty a jednoho Bořka Dočkala 0:3. „Chceme vyhrát, samozřejmě. Nějaká rivalita tam vždycky bude. Ale je to příprava," uvedl slovenský kouč Ján Kozák.

Ze sestavy, která v pátek porazila Lucembursko 3:0 a do kvalifikační tabulky pro ME ve Francii připojila pátou výhru z pěti možných, bude Kozákovi zcela určitě chybět jen středopolař Miroslav Stoch. Zdravotní potíže mají ale také bývalý slávista Dušan Švento a exsparťan Juraj Kucka.

„Bude záležet na zdravotním stavu. Nicméně šanci dostanou i chlapci, kteří jinak hrají méně," naznačoval Kozák. Šanci by podle všeho měli dostat i hráči z české ligy Patrik Hrošovský, Ján Greguš či Michal Ďuriš. „Jedná se o jediné přípravné utkání v tomto roce, proto bude sloužit především k tomu, abychom si něco vyzkoušeli. Zároveň ale chci, aby tým byl dostatečně silný, protože hraje proti kvalitnímu mužstvu," řekl slovenský reprezentační kouč.

Předpokládané sestavy
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan – Hrošovský, Greguš – Mak, Hamšík, Duda – Jakubko.
Česko: Vaclík - Gebre Selassie, M. Kadlec, Suchý, Hloušek (Novák) - Darida, Vácha - V. Kadlec, Kolář, Pilař - Necid.

Reklama

Související témata: