Hlavní obsah

Těžký los! Čeští fotbalisté se o MS utkají s úřadujícími světovými šampióny Němci

Petrohrad
Aktualizováno

Petrohradský los českému fotbalu příliš nakloněn nebyl. V kvalifikaci, v níž půjde o účast na světovém šampionátu v Rusku 2018, totiž poslal Vrbův tým do skupiny C, které vévodí úřadující mistři světa z Německa. Ti jsou pochopitelně největšími favority na prvenství a tudíž i přímý postup. Česká reprezentace by ale měla mít na to, aby se s Norskem a Severním Irskem utkala o druhou příčku, která by měla znamenat účast v baráži. Skupinu doplňují outsideři San Marino a Ázerbájdžán.

Foto: Stringer, Reuters

Bývalý výborný útočník Oliver Bierhoff vylosoval Česko do kvalifikační skupiny C, kde se představí i mistři světa Němci.

Článek
Fotogalerie

Postupová pravidla jsou jasně daná. Z devíti evropských skupin postoupí na mistrovství světa přímo jen vítězové, osm nejlepších celků z druhých pozic se pak utkají v baráži o další čtyři účastnická místa. Ten devátý s nejmenším bodovým ziskem, respektive nejhorším skóre bude mít smůlu...

Evropa se losovala poslední

To všechno samo sebou věděla česká delegace tvořená trenérem Pavlem Vrbou, manažerem Dušanem Fitzelem a vedoucím mužstva Jaroslavem Dudlem dávno před tím, než usedla do křesel v Konstantinovském paláci, kde se kvalifikace losovala.

Nejprve africká, poté přišla na řadu Oceánie a formálně i Jižní Amerika, kde se hraje systémem každý s každým dvoukolově. Asijská kvalifikace už bylo rozlosována dříve a proto přišla na řadu jako poslední Evropa.

Česká reprezentace se dostala do jedné ze sedmi skupin o šesti účastnících, dvě další mají jen po pěti týmech. Složení soupeřů losovaných ze slabších výkonnostních košů Vrbovu týmu dlouho nahrávalo, neboť kromě outsiderů se v jeho společenství ocitli Norové a Severní Irové, tedy protivníci hratelní a hlavně překonatelní.

Norsko má Vrba v paměti

Až nalosování Německa šokovalo a přímé postupové šance českého národního týmu notně devalvovalo.

S Německem se česká reprezentace naposledy utkala v kvalifikaci o postup na EURO 2008. Tým vedený Karlem Brücknerem prohrál v Praze 1:2, v odvetě v říjnu 2007 však v Mnichově senzačně zvítězil 3:0, když se o góly postarali Sionko, Matějovský a Plašil.

Poslední konfrontaci s Norskem má v živé paměti už současný trenér národního týmu Pavel Vrba. Na jaře loňského roku remizoval jeho výběr se Skandinávci v pražském Edenu 2:2, když vyrovnávací gól inkasoval Petr Čech dvě minuty před koncem.

Ostudná konfrontace s Ázerbájdžánem

Se Severním Irskem hrál český tým kvalifikaci o postup na světový šampionát 2010 a v obou zápasech se musel spokojit s bezbrankovou remízou. A bylo jedno, zda seděl na lavičce Petr Rada, nebo v domácí odvetě Ivan Hašek, který Radu vystřídal.

S trpaslíkem ze San Marina se česká reprezentace dosud utkala čtyřikrát. V kvalifikaci o EURO 2008 i v bojích o postup na mistrovství světa 2010 nad ním svorně vyhrála oba zápasy na jeho hřišti 3:0 a domácí odvetu 7:0.

Na Ázerbájdžán narazila jen jednou jedinkrát, byla z toho ovšem ostuda jako hrom. Na turnaji v Emirátech totiž výběr vedený trenérem Bílkem podlehl svěřencům německého kouče Vogtse 0:2.

Áčko skupinou smrti

V kvalifikaci, která začne na podzim roku 2016, se Slovensko představí ve skupině F ve společenství Anglie, ale také dalšího soupeře z ostrovů Skotska.

Hodně nabitá je skupina A považovaná za skupinu smrti, neboť v ní bude hrát Nizozemsko, Francie a také Švédsko.

Velká neznámá se vznáší i nad přímým postupujícím ze skupiny G, kde na sebe narazí Španělsko a Itálie.

Los evropské kvalifikace MS 2018
Skupina A: Nizozemsko, Francie, Švédsko, Bulharsko, Bělorusko, Lucembursko.
Skupina B: Portugalsko, Švýcarsko, Maďarsko, Faerské ostrovy, Lotyšsko, Andorra.
Skupina C: Německo, ČR, Severní Irsko, Norsko, Ázerbájdžán, San Marino.
Skupina D: Wales, Rakousko, Srbsko, Irsko, Moldavsko, Gruzie.
Skupina E: Rumunsko, Dánsko, Polsko, Černá Hora, Arménie, Kazachstán.
Skupina F: Anglie, Slovensko, Skotsko, Slovinsko, Litva, Malta.
Skupina G: Španělsko, Itálie, Albánie, Izrael, Makedonie, Lichtenštejnsko.
Skupina H: Belgie, Bosna a Hercegovina, Řecko, Estonsko, Kypr.
Skupina I: Chorvatsko, Island, Ukrajina, Turecko, Finsko.
Postoupí čeští fotbalisté na MS 2018?
Ano
41 %
Ne
59 %
Celkem hlasovalo 19731 čtenářů.

Reklama

Související témata: