Hlavní obsah

Dvojzápas s Kazachstánem a Lotyšskem rozhodne o postupu, míní Lafata

Praha

Na Islandu útočník David Lafata české fotbalové reprezentaci kvůli zranění chyběl. Před nadcházejícím duelem ve čtvrtek s Kazachstánem v Plzni a v neděli s Lotyšskem v Rize už bude k dispozici a trenér Pavel Vrba na něj hodně spoléhá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata přichází na trénink české fotbalové reprezentace.

Článek

„Zranil jsem se na červnovém srazu v modelovaném utkání. Promarodil jsem celou letní přípravu, mohl jsem jezdit na kole, pak běhat, do míče jsem začal kopat až později. Nestihl jsem ani úvod sezóny. I pro mě proto bylo velkým překvapením, jak rychle jsem se dostal do formy, a že mi to opět střílí," přiznal autor pěti ligových tref ve čtyřech zápasech, v nichž nastoupil.

Po jarním pětibodovém výpadku reprezentace má o významu nadcházejícího duelu jasno. „Tenhle dvojzápas bude klíčem k postupu. Rozhodne o tom, jestli bude kvalifikace úspěšná nebo ne. Potřebujeme z něj získat šest bodů, abychom nemuseli spoléhat na říjnové duely s Turky a v Nizozemsku. Věřím, že to zvládneme," je přesvědčený Lafata.

Ve stejném termínu se ale utkají i největší konkurenti českého týmu. Nizozemci hostí Island a pak jedou do Turecka. „V první řadě musíme my uhrát svoje zápasy a vyhrát je. Pak se budeme dívat na ostatní výsledky skupiny. Ideál by byl, kdyby si to ve vzájemných utkáních rozdali po bodu," přál si autor osmi reprezentačních gólů.

Rosický je nenahraditelný

Lafatu by měla zásobovat míči především středová řada, která ale vzhledem k absenci Rosického, Plašila, Váchy a Pilaře dozná velkých změn. „Absence jsou nepříjemné. Na druhou stranu jsou tu mladí kluci, kteří jsou hladoví a určitě budou chtít šanci chytit za pačesy. To může být naše pozitivum. Hodně zvědavý jsem na Jirku Skaláka, který má skvělou formu," konstatoval Lafata.

Podle něho se dá každý nějak nahradit, ale Tomáš Rosický ne... „Říká se, že každý je nahraditelný, ale z pohledu reprezentace je Tomáš nenahraditelný. Režíruje hru, vymýšlí akce, má perfektní a nápadité přihrávky. Když je nejhůř, vezme odpovědnost na sebe, obejde dva tři hráče, získáme přečíslení, nebo sám zakončí. Je to rozdílový hráč. Musíme ho nahradit týmovým výkonem. Takový fotbalista tady léta nebyl a mnoho let asi zase nebude," složil poklonu absentujícímu kapitánovi.

Se Škodou nemá problém

Přesto podle něho nesmí národní tým zaváhat a on půjde do boje s tím, že ho čekají tvrdé bitvy. „Obě obrany budou nepříjemné, ale to mne nepřekvapí, jsem na tvrdou hru zadáků zvyklý. Kazaši nebudou v Plzni hrát tak otevřený fotbal jako doma. S Lotyši jsme se přesvědčili, že to také nebude nic lehkého. Musíme se z obou zápasů poučit, ale kvalita je na naší straně a na nás bude záležet, jak těžké si ty zápasy uděláme. Nejlepší by bylo vstoupit do obou rychlým gólem," pravil s úsměvem Lafata.

Trenér Vrba naznačil, že v případě nutnosti vyšle do boje i druhého útočníka Milana Škodu. „Jsem teď ze Sparty zvyklý, že hrajeme na dva útočníky. S Milanem bychom si vyhověli. Zatím jsme ale tuhle variantu nezkoušeli. Není podstatné, kolik nastoupí útočníků. Podstatné jsou tři body ze zápasu. Ať klidně dávají góly obránci," zdůraznil David Lafata.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články