Hlavní obsah

Pavelka? Skalák? Proti Kazachstánu budou v základu hráči, které nikdo nečekal, naznačil kouč

Možná skutečně chystá překvapení. Třeba reprezentační kouč opravdu sáhne do sestavy natolik, že budou všichni udivení. Před dalším dílem kvalifikace o EURO 2016 tím Pavel Vrba alespoň vyhrožoval. Co mu také zbývá, když se mu zranila pomalu polovina z hráčů základní sestavy, s níž vyrukoval v předchozím duelu na Islandu, a teď se k nim přidal i další marod Sivok?! „Ale já o změnách přemýšlel už po Islandu,“ potvrzoval trenér, že i červnový výkon a výsledek na ostrově gejzírů ho donutil, aby udělal ve složení mužstva rošády. A ve čtvrteční konfrontaci s Kazachstánem budou asi podstatné.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Reprezentační kouč Pavel Vrba (vlevo) a brankář Petr Čech na tiskové konferenci před kvalifikačním střetnutím s Kazachstánem.

Článek
Fotogalerie

Trénink české fotbalové reprezentace v Plzni

Pochopitelně že Vrba sestavu neprozradil. Nedělá to nikdy, proč by ji tedy rozhlašoval do světa před zápasem s Kazachy, v němž mu povinnost velí bezpodmínečně vyhrát?! Jarní domácí remíza s Lotyši a následná porážka na Islandu mu totiž zkomplikovala život a národnímu týmu konstelaci v kvalifikační skupině.

Středová řada se změnit musela

„Hlavně jsem věděl, že se musí změnit středová řada. I proto jsem sledoval víc hráčů než dřív, i proto jsem povolal nováčky, kteří se mi líbili na ligové scéně i v pohárových zápasech svých týmů," připomínal nominaci Pavelky, Skaláka a Frýdka.

„Budu na nich chtít, aby i v reprezentaci hráli tak, jako ve svých klubech. Ostatně, proto se do ní dostali," prozrazoval, co triu mladíků připomínal od chvíle, co je uvítal na soustředění. Teď by měl vyřešit dilema, kolik z nich a hlavně kterého postavit. A zda jim dát ve čtvrtečním duelu šanci od samého začátku.

„Je dost velká pravděpodobnost, že se někdo z nich dostane na hřiště od prvních minut," pochopitelně nejmenoval a nekonkretizoval Vrba, i když ze středečního otevřeného tréninku se dalo vypozorovat, že těmi vyvolenými se stanou Pavelka se Skalákem.

„Objeví se hráči, které by možná nikdo nečekal," krčil rameny vyhýbavě trenér, aniž by dohady potvrdil, nebo vyvrátil.

Sivok vypadl, přišla chvíle Suchého

Jakmile došlo na složení obrany, už tak tajemný nebyl. „Sivok, který patřil v dosavadním průběhu kvalifikace k hráčům, na nichž jsme stavěli, má zlomené žebro a není možné, aby nastoupil. Máme ale hráče, kteří pravidelně nastupují v zahraničních klubech, a věřím, že ho nahradí," vyslal indicie k Markovi Suchému.

„Jezdí na všechny srazy od chvíle, co jsem u mužstva, a čeká na svou příležitost. Svými zkušenostmi do mužstva patří," naznačil trenér Vrba, kterého ze stoperů bude preferovat.

Na optimálním složení obrany bude hodně záležet, na čemž nic nemění, že Kazachstán bude ve čtvrtečním duelu outsiderem na druhou. V prvním zápase v Astaně dal totiž Čechovi dva góly. Sice pod střechou svého fotbalového chrámu, na umělé trávě a ze standardních situací k tomu, ale přesto...

Pozor na soupeřovy standardky, varoval kouč

„Však jsme také hráčům ukázali několik momentů, v nichž chybovali a na které se budou muset dát pozor. Víme, že soupeř je při zahrávání standardních situací nebezpečný. Potvrdil to proti nám, ukázal to i v dalších zápasech," připomínal kouč, že fotbal v Kazachstánu je na vzestupu.

Ostatně, i tažení jeho klubových celků pohárovou Evropou to stvrdilo. „Každý reprezentační trenér má radost, když mají mužstva jeho země na klubové úrovni úspěchy. Kazaši je mají, my také, proto je logické, že jak já, tak i kouč našeho čtvrtečního soupeře využije hodně hráčů z těchto mužstev," upozorňoval Vrba, že fotbalisté ze středoasijské republiky nemusí být zdaleka takovými outsidery, za jaké jsou ve vzájemné konfrontaci s českou reprezentací považováni.

Jak skončí kvalifikační duel ME 2016 mezi fotbalisty Česka a Kazachstánu?
Vyhraje Česko
81 %
Zápas skončí remízou
10,2 %
Zvítězí Kazachstán
8,8 %
Celkem hlasovalo 28457 čtenářů.

Reklama

Související témata: