Hlavní obsah

Vrba chystá překvapivé tahy. Už na Islandu mu bylo jasné, že je musí udělat

zp, dosSport.cz

Chystá překvapivé tahy. K dalšímu dílu kvalifikace o EURO 2016 proti Kazachstánu vyrukuje česká fotbalová reprezentace dnes večer v Plzni v sestavě, která dozná v porovnání s posledním vystoupením na Islandu spoustu změn. Vynucených i záměrných. „Objeví se v ní hráči, které možná nikdo nečeká,“ naznačil trenér národního týmu Pavel Vrba.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba (vlevo) a jeho asistent Karel Krejčí.

Článek
Fotogalerie

Trénink české fotbalové reprezentace v Plzni

Představy o nominaci na Kazachstán jste musel korigovat, ještě než jste ji zveřejnil, další změny přišly v následujících dnech. Ta poslední těsně před zápasem, kdy z kádru vypadl zraněný Sivok. Je to pro vás velká rána?

V dosavadním průběhu kvalifikace patřil k hráčům, na nichž jsme stavěli, ale protože má zlomené žebro, není možné, aby hrál. Mám ale jiné obránce, kteří pravidelně nastupují v zahraničních klubech, takže věřím, že Sivoka nahradí.

Kvalifikace o EURO 2016 ČR - Kazachstán se hraje dnes ve 20.45 v Plzni, přímý přenos vysílá ČT Sport, on line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

Naznačujete tím, že volba padne zřejmě na Suchého...

Marek byl na každém srazu od chvíle, co vedu reprezentaci a čeká na svou příležitost. Možná se jí dočká. Svými zkušenostmi do mužstva patří.

Nabízí se ovšem i Kalas, který byl vůdčí postavou reprezentační jednadvacítky na nedávném mistrovství Evropy této věkové kategorie v Praze. O něm neuvažujete?

Uvidíme, kolik prostoru dostane. Je mladý, perspektivní, kope ve druhé anglické lize, nastupuje na kraji obrany, ale stejně tak může hrát stopera.

Ze zmiňované jednadvacítky jste pozval i další hráče. Jaká je jejich šance, že si proti Kazachstánu zahrají?

Pravděpodobnost, že se některý z nováčků dostane na hřiště od prvních minut, je dost velká. Pavelka, Skalák i Frýdek se mi líbili v zápasech svých mužstev v domácí soutěži i evropských pohárech a budu tudíž na nich chtít, aby v reprezentaci hráli stejně, jako ve svých klubech. Vždyť proto jsem je do národního mužstva vybral.

Co vám také zbývalo, když se vám středová řada, která jste postavil naposledy na Islandu, úplně rozpadla...

Já přemýšlel o změnách už po nutkání na Islandu. Bylo mi jasné, že se středová řada musí změnit a tudíž jsem sledoval daleko víc hráčů, než před tím. Sledování a hledání mně usnadnilo vystoupení Sparty, Plzně, Liberce koneckonců i Jablonce v kvalifikaci evropských pohárů. Všechna mužstva hrála velice dobře a zápasy skvěle zvládla.

Takže někdo z nováčkovského tria Pavelka, Skalák a Frýdek by mohl dostat šanci?

Večer proti Kazachstánu se v sestavě objeví hráči, které možná nikdo nečeká.

Bude asi hodně důležité, aby právě proti Kazachstánu a následně v neděli proti Lotyšsku nasbírali první reprezentační zkušenosti, protože podle zpráv z ostrovů nebudete moci s kapitánem mužstva Tomášem Rosickým počítat ani v říjnových kvalifikačních střetnutích proti Turecku a Nizozemsku.

Nejdřív si musím promluvit s Tomášem, protože často se objevují na světle světa informace, o kterých neví ani on, ani já. Jsme v pravidelném kontaktu, ale teď jsem s ním už týden nemluvil.

Mnohé ale nasvědčuje tomu, že Rosického návrat do kádru Arsenalu i národního týmu se bude muset zase odložit. Představovalo by to v klíčových duelech velkou komplikaci?

Pokud bude Rosický zdravý a odehraje v Arsenalu nějaké zápasy, budu samozřejmě rád, když přijede na utkání s Tureckem a Nizozemskem. Jestliže tomu tak nebude, musí zvládnout zápasy jiní hráči.

Reklama

Související témata: