Hlavní obsah

Tři body v matematických vzorcích Petra Čecha: Pozice velice dobrá, výborná anebo dokonce konečná

Riga

Matematika je to celkem prostá. Pokud čeští fotbalisté v dnešním díle kvalifikace o EURO 2016 v Rize nad Lotyšskem vyhrají a Nizozemci v souběžně hraném střetnutí v Turecku nevyhrají, bude Vrbův tým slavit hned po zápase postup do Francie. A to bez ohledu na výsledky, které se mohou ve zbývajících střetnutích skupiny A ještě zrodit. Další bodový profit soupeřů je nebude muset zajímat. Minimálně druhou příčku znamenající postup jim totiž nikdo nevezme.

Foto: Jan Tauber

Petr Čech na tréninku fotbalové reprezentace v Rize.

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů v Rize

Základní premisou přímého postupu už po nedělní konfrontaci je pochopitelně nejen vítězství nad Lotyšskem, ale ztráta Holanďanů u Bosporu. Od ní se všechno odvíjí. Kdyby totiž Nizozemci hrající s nožem na krku Turky porazili, zůstanou dál ve hře o druhou příčku. Měli by totiž na kontě třináct bodů, zatímco Vrbovi svěřenci devatenáct.

Několik premis naráz

Sice o šest víc, ale právě tolik by ještě mohli Nizozemci získat a dostihnout Čechy, pokud by v posledních dvou utkáních vyšli naprázdno. Rozhodujícím kritériem pro stanovení konečného pořadí ve skupině je bilance vzájemných zápasů. Ten pražský Oranje prohráli 1:2, a proto by záleželo, jakým poměrem vyhrají v říjnové domácí odvetě. A samozřejmě jak a zda by jim pomohli Turci, protože jejich vítězství v pražském střetnutí nad českou reprezentaci je také premisou potřebnou k tomu, aby se Nizozemci dostali v tabulce před Čechy.

Zbývající program skupiny A:
6. září
Lotyšsko – České republika (začátek v 18 hodin)
Turecko–Nizozemsko (18)
Island–Kazachstán (20.45)
10. října
Island – Lotyšsko
Kazachstán – Nizozemsko
Česká republika – Turecko
13. října
Lotyšsko – Kazachstán
Nizozemsko – Česká republika
Turecko – Island

„Za určité konstelace se skutečně může hrát o postup až do poslední minuty posledního zápasu. Matematicky to možné je," upozorňuje pečlivý počtář Petr Čech, že jen výhra v Rize postačovat nemusí, neboť vzorců a eventualit se nabízí řada.

Vrba na rozdíl od skeptiků věří

Musí se sejít příznivé výsledky i z dalších zápasů, jako tomu bylo ve čtvrtek, kdy Nizozemci prohráli doma s Islandem a Turci pouze remizovali s Lotyšskem.

„Není čas ani prostor myslet na to, jak dopadnou ostatní zápasy. My se musíme soustředit na ten svůj, abychom ho odehráli co nejlépe. Když získáme v Lotyšsku tři body, může být naše pozice velice dobrá, výborná anebo dokonce konečná. Tedy postupová," má Čech všechny varianty důkladně prokalkulované.

„Na rozdíl od některých skeptiků věřím, že zápas zvládneme. A to tvrdím při vší pokoře, kterou v sobě chovám," přidává se reprezentační trenér Pavel Vrba, i když je mu jasné, jak těžké je udělat poslední krok. Už mnohokrát to ostatně zažil.

„Jako trenér jsem jich už musel udělat haldu. Někdy poslední krok vyšel, jindy ne. S Plzní se nám třeba v Liberci nezdařil, takže titul slavili domácí, v Hradci Králové se nám naopak povedl a primát jsme získali my," připomínal reprezentační trenér svou předchozí štaci ve Viktorii Plzeň a cestu za mistrovskými tituly.

Bod by dal šanci i Turkům

Poněkud jiná situace by nastala, kdyby česká reprezentace v Rize nevyhrála a získala s Lotyšskem kupříkladu jen bod. Na kontě by jich tudíž měla sedmnáct a tím by se nabízela daleko větší šance oběma soupeřům od Bosporu.

Nizozemcům v případě vítězství, stejně jako Turkům, pokud by svého nedělního soupeře porazili.

Oranje by v případě výhry měli třináct bodů a na českou reprezentaci by tak ztráceli čtyři body.

Turci by se výhrou nad Nizozemci mohli ale také dostat znovu do hry, neboť by měli dvanáct bodů a na Čechy by ztráceli bodů pět. V tom případě by museli ale v říjnu v Praze vyhrát, poté porazit doma Island a spoléhat na to, že český národní celek prohraje v Holandsku. Anebo že oni sami zvítězí na Letné vyšším rozdílem, než jakým prohráli loni na podzim v Istanbulu. V tom případě by jim postačilo, kdyby poslední zápas mezi Nizozemci a Čechy skončil remízou.

„Dokud nebude o postupu rozhodnuto i matematicky, nemáme nic jisté a musíme hrát tak, jako na začátku kvalifikace. Naší výhodou ovšem je, že máme situaci ve svých rukou," upozorňuje reprezentační kapitán Petr Čech, že nejrůznější kalkulace a spekulace nemusí českou reprezentaci nijak iritovat.

Opravdu teď záleží jen a jen na ní.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články