Hlavní obsah

Dostáváme mnoho laciných gólů, ví Vrba, že ho čeká moře práce s defenzivou

Vratislav

Hned ze dvou ran se musel při loučení s reprezentačním rokem 2015 oklepávat trenér českých fotbalistů Pavel Vrba. Jeho tým v Polsku prohrál a inkasoval tři laciné góly, navíc po postupu Ukrajiny na EURO spadla česká reprezentace až do třetího koše, takže jí příští rok hrozí na evropském šampionátu těžší soupeři. „Ponechme hodnocení až na 12. prosinec, kdy se bude mistrovství Evropy losovat,“ namítal trenér, zato o hodnocení svého mužstva měl jasno už ve Vratislavi.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Trenér české reprezentace Pavel Vrba.

Článek
Fotogalerie

V žádném zápase pod vaším vedením se zatím ještě nestalo, aby reprezentace dostala tři góly, jako v úterý v Polsku. Musí to pro vás představovat velké varování...

A hlavně poučení, že na jaře musíme na defenzivě zapracovat a zlepšit ji. Není možné, aby nám soupeři dávali tak jednoduše góly.

V posledním letošním testu ve Vratislavi navíc po hrubých chybách!

Úvod byl doslova šílený. Nejdřív chyba v rozehrávce, takže jsme soupeři nabídli příležitost k rychlému brejku, poté další chyba při standardní situaci.

Nebylo vám v tu chvíli líto brankáře Čecha, jenž si za dvanáct minut nesáhl na míč a přitom dvakrát inkasoval? A navíc v zápase, v němž se stal rekordmanem v počtu reprezentačních startů?

Líto mi bylo všech, nejen Čecha. Ale byla to naše chyba, šílený úvod jsme si zavinili sami.

Čím ho vysvětlíte?

Sám nevím. Nedostatečnou koncentrací? Nedůsledností? Od všeho tam bylo trochu. Některým hráčům se možná rozklepala kolena i z atmosféry, která ve Vratislavi vládla. Před čtyřiceti tisíci diváky většina z nich ještě nehrála.

Možná jste neměl postavit od základu jinou jedenáctku, než která hrála v pátek v Ostravě proti Srbsku...

Ale to byl záměr od samého začátku soustředění. Chtěl jsem dát prostor všem hráčům, jež jsem povolal. Kdy také jindy, když šlo de facto o poslední příležitost k podobnému zkoušení.

Bylo pro vás hodně poučné?

Řeklo mi třeba, že z nových hráčů byl nejlepší Vacek, který se dobře pohyboval, zapojoval se do hry a měl hodně míčů. Bylo na něm patrné, že toho má hodně za sebou. Zahustel a Bartošák se sice snažili odevzdat maximum, ale čekal jsem od nich víc.

Víc jste docela určitě čekal i od obránců, kteří se podepsali pod inkasované góly...

Nejen od obránců, od celé naší defenzivy jsem čekal víc. Měla být daleko důslednější, což platí především pro některé hráče, kteří se v reprezentaci pravidelně pohybují. Pokud se kvalita jejich hry nezlepší, mohou mít na jaře s nominací na mistrovství Evropy problémy.

Zkuste být konkrétní.

Nebudu, protože jde o věci, které si vyřídím v kabině.

Připomenete jim také, že tři góly vstřelili Poláci i přesto, že dali volno nejlepšímu střelci Lewandowskému a dalším třem hráčům základní sestavy?

Polsko má silný kádr, což dokázalo postupem na EURO ze silné skupiny, kde mělo za soupeře Němce, Iry a Skoty. A není to o jednom nebo třech hráčích. Kdyby spoléhali Poláci jen na ně, nemohli by postoupit.

Na evropský šampionát se však dostali a po úterních barážových střetnutích je jisté, že se s nimi v základní skupině nemůže váš tým potkat. Po postupu Ukrajiny totiž spadl do třetího koše, v němž jsou právě Poláci, stejně jako třeba Slováci. Mrzí vás hodně, že jste se ve druhém koši neudrželi?

Pokud se dívám na složení druhého a třetího koše, v podstatě si nevyberu, neboť jde o vyrovnané soupeře. Takže je jedno, ve kterém z košů jsme my. Až po losu 12. prosince můžeme hodnotit, zda byl třetí koš nevýhodou, nebo zda tomu bylo naopak.

Reprezentační rok se formálně naplní až při pařížském losování finálového turnaje mistrovství Evropy, ale vy jste ho uzavřel už v úterý ve Vratislavi. Jaký pro vás byl?

Úspěšný tím, že jsme postoupili na EURO a to dokonce se ziskem dvaadvaceti bodů. A přitom víc bodů jsme uhráli na soupeřových hřištích, což svědčí o síle mého mužstva.

A naopak? Z čeho jste nejvíc rozpačitý či rozmrzelý?

Z toho, že jsme žádné utkání nesehráli s nulou. Je sice pravda, že se při reprezentačních srazech věnujeme víc ofenzivě, ale teď vím, že musíme na jaře zapracovat na defenzivě, abychom nedostávali tak laciné góly.

Reklama

Související témata: