Hlavní obsah

Dědek Blažek zaútočí na Bicana, může odskočit Stejskalovi

dos, zpSport.cz

Odchytal 436 ligových zápasů, a ještě nemá dost. Minimálně jeden další brankář fotbalistů Jihlavy přidá v jarní premiéře v Ďolíčku. Jaromír Blažek tam bude muset zastoupit zraněného Jana Hanuše. Ostřílený 42letý gólman se na scénu nejvyšší soutěže vrátí skoro po roce, naposledy svatyni Vysočiny hájil loni v březnu ve 20. kole proti Teplicím (1:1).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Jihlavy Jaromír Blažek během zimního duelu na Spartě.

Článek

V poslední době byl zvyklý krýt záda mladšímu kolegovi. Jaromír Blažek však začne jaro místo zraněné podzimní jedničky Jana Hanuše.

„Myslím si, že v tomto případě lze očekávat asi čtrnáctidenní absenci. Je pravděpodobné, že v Ďolíčku chytat nebude," řekl na Hanušovu adresu jihlavský trenér Luděk Klusáček.

Toho čeká výjimečný duel. Klokany loni zázračně zachránil - a ligový debut na lavičce Jihlavy prožije právě na Bohemians, kde ostatně za mlada působil také Blažek.

Narodil se 29. prosince 1972, a kdyby nastoupil i ve druhém jarním kole proti Slovácku, stal by se vůbec nejstarším hráčem, který kdy tuzemskou nejvyšší soutěž hrál. Tento rekord zatím drží legendární Pepi Bican. Když Josef Bican 20. listopadu 1955 v zápase Dynama se Žilinou jako hrající trenér končil, bylo mu 42 let, měsíc a 26 dnů k tomu. Blažkovi budou v Ďolíčku chybět tři dny, bude muset v bráně Vysočiny vydržet až do domácího duelu...

„Už mi to spoluhráči připomínali, ale já na podobné statistiky nejsem. Na ničem ještě v Jihlavě domluveni nejsme, protože teď je pro nás prioritou záchrana v nejvyšší soutěži, ale ještě jednou bych si ligu zachytat chtěl," přiznával Blažek závěrem loňského roku, když svým výkonem a brilantními zákroky dopomohl Spartě k tomu, že měla pošesté v devětadvacetileté historii silvestrovských derby navrch.

Zkušený gólman tak navíc dostane šanci osamostatnit se na druhém místě Klubu ligových brankářů týdeníku Gól. K tomu mu chybí jediné čisté konto. Aktuálně se dělí o druhou příčku s Janem Stejskalem, oba mají na kontě 164 čistých kont. První místo náleží Petru Čechovi, který suverénně vede s 211 ligovými nulami a ještě zdaleka nekončí...

V sestavě Jihlavy by se mohl objevit také dorostenecký reprezentant Štěpánek. „Není vyloučeno, že dostane důvěru i na Bohemians. Vše se odvíjí od toho, kdy se uzdraví Adam Jánoš," připouští Klusáček.

Reklama

Související témata: