Hlavní obsah

Jablonec spasila nevídaná rána Pospíšila. Má šajtli výraznější než Rosický, lebedil si Šilhavý

Jablonec

Chvála ze všech stran se valila na bedra Martina Pospíšila, záložníka Jablonce po sobotním triumfu nad Bohemians 1905. Severočeši sice pražského soka nakonec smetli jednoznačně, jenže dlouho se trápili. A vysvobozením pro ně byla až branka třiadvacetiletého záložníka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký Tomáš Hübschman (vlevo) bojuje o míč s Elvisem Bratanovičem z Bohemians 1905.

Článek

Do přestávky si domácí s neprostupnou defenzivou soka nevěděli rady. Klokani fantasticky bránili. „Bohemka ukázala, jak je houževnatým týmem. Chyběla nám přímočarost, nebyli jsme dostatečně aktivní. V poli jsme sice hráli, ale vůbec jsme se netlačili do střel, do centrů a nechodili jsme do pokutového území," lamentoval jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý.

„Měli jsme sice převahu, ale chyběl nám pohyb, neměli jsme dostatečný tlak na balón a v ofenzivě jsme byli v malém množství," přemítal záložník Jan Kopic, který druhou brankou přinesl domácím uklidnění.

Klíčovým okamžikem však byla situace z 54. minuty. Hosté zahrávali na polovině hřiště standardní situaci. Jenže ztratili balón, který se dostal k Pospíšilovi. Mladý záložník vedl míč středem hřiště z vlastní poloviny až k velkému vápnu Bohemians. Pak napřáhl a šajtlí pravé nohy vyslal nechytatelnou střelu. „Ani mě to nepřekvapilo. On tak střílí prakticky pořád. Na tréninku si z něj dělám srandu. Ale mělo to efekt, gólmana evidentně zaskočil," chválil spoluhráče Kopic.

Přitom jablonecký trenér se už chystal autora první branky střídat. „Nebyli jsme spokojení s naší hrou ve středu pole. Pospíšil ztrácel hodně balónů, z jeho strany bylo ve hře mnoho nevynucených ztrát. Chtěl jsem nasadit pohyblivějšího hráče," vysvětloval kouč Severočechů. „Ale mnohdy se stává, že borec, který bude střídaný, ještě stihne vyrobit rozhodující moment," usmíval se spokojeně Šilhavý.

V podání Jablonce šlo přitom o první kloudnou střelu mezi tyče. „Domácí jsme prakticky nepustili do šance až do gólu Pospíšila, který byl velmi laciný. Byla to gólmanova hrubá chyba. Balón se točil k brankáři, není o čem diskutovat," nešetřil trenér Bohemians 1905 Roman Pivarník svého svěřence Švengra.

„Už v prvním poločase jsem jednou podobně vyvážel balón. Přihrál jsem do strany a z celé akce nic nebylo. Byl jsem rozhodnutý, že pokud bude obrana ustupovat, tak půjdu do zakončení. Myslím, že gólman míč nemohl vidět. Byl jsem za obráncem," vykládal Pospíšil.

Po jeho trefě získali Severočeši klid, zato hosté zkolabovali. Během pár minut vyrobili další dvě hrubé chyby a Jablonec získal pohodlný náskok. „Věděli jsme, že Švenger má s podobnými střelami problém. Náš trenér brankářů studoval jeho hru a apeloval na kluky, aby zkoušeli pálit nečekaně," přiznával s odstupem Šilhavý.

„Pálit z levé strany pravačkou šajtlí je hodně těžké. Šlo o pohotovou ránu, která se moc nevidí. Podobně hraje snad jen Tomáš Rosický, ale v Martinově podání je to výraznější. On je totiž v používání šajtle ortodoxnější. Neříkám lepší než Rosický, spíše výraznější," přemítal Šilhavý, jenž kapitána reprezentace a nynější oporu Arsenalu dlouho vedl coby asistent českého reprezentačního mužstva.

Reklama

Související témata: