Hlavní obsah

Neuvěřitelný kluk z vesnice Potočný atakoval hattrick, málem ho chytali až v Roudnici

Praha

Jak je to prosté. Zatímco spousta ligových klubů hledá střelce všude po Evropě nebo až v Africe, fotbalové Teplice ho našly v Brozanech. Když jim Roman Potočný v prvním duelu zimní přípravy dal dva góly, už si ho nechaly. A kanonýr z divize hned ve druhém jarním kole na Slavii (2:2) dal oba góly, navíc moc nechybělo, aby v závěru završil hattrick a rozhodl. „Všechno je neuvěřitelné. To je teď moje nejčastější slovo,“ směje se.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Útočník Teplic Roman Potočný se raduje z gólu, který vstřelil Slavii.

Článek

Klokani si šlapou po štěstí. Zatímco Bohemians Praha 1905 na jaře ještě neskórovali, jejich kmenový hráč Roman Potočný je senzací. Bohemka mu poskytla jen dva ligové starty a dávno ho odložila. Na podzim doputoval až do divizních Brozan, odkud si ho vytáhly Teplice. A rozhodně nelitují.

„Jsem kluk z vesnice. Myslel jsem si, že už nebudu hrát vrcholový fotbal, a pak se stane tohle. Je to pro mě splněný sen," září 23letý útočník nadšením.

Diváci v Edenu nevycházeli z údivu. Kluk z divize se pustil do gólové přestřelky se slávistou Milanem Škodou, který už vede tabulku střelců. V závěru Potočný z přímého kopu málem završil hattrick.

Mazákem v Brozanech i v lize

„Pocukroval jsem zápas dvěma góly, jen škoda, že jsme nevyhráli. Po přímém kopu jsem se už běžel radovat do rohu. Kdybych dal hattrick, tak by mě chytili až někde u nás v Roudnici," líčí své euforické pocity.

Se Škodou spolu působili v Ďolíčku. „Jenže za Bohemku jsem nastoupil jen dvakrát, proti Teplicím a Slavii. Už je to dlouho - a já si ani nevzpomínám, co jsem měl včera k obědu," vtipkuje.

Na Slavii sázel góly jako starý mazák. Nejdřív brankáře přehodil parádní střelou zdálky, pak míč zavěsil tvrdě pod břevno.

„Povedlo se mi to. Kdybyste se přišli podívat do Brozan, tam jsem taky byl takový mazák," perlí dál.

Fotbalově vyrůstal v Roudnici nad Labem, ale prošel i Spartou. „Byl jsem srdcem sparťan, teď se musím přeorientovat na Teplice. Sparta a Slavie jsou rivalové. Mé góly jsou splněný sen, navíc právě Slavii. U nás v Roudnici to nerozdýchají, protože kamarádi jsou samí slávisti. Nebudou teď chodit nikam, ani po ulici," řehtá se Potočný.

Řekl si o místo jedničky

Skok z divize do ligy zvládá obdivuhodně. I atmosféru na velkých stadiónech. „Je to přece jen trochu rozdíl proti Brozanům, kde stojí lidi jen u klandru..."

Jenže co fyzička? Vždyť se posunul o tři soutěže výš. „Kondici jsem měl vždycky dobrou. Ale ještě první týden na Kypru to nebylo ono a doháním ji ještě dnes. Od 70. minuty tahám nohy, ale křeče mě nechytají, tak to snad půjde," nedělá si vrásky.

Teplice si mnou ruce, že po odchodu Mahmutoviče rychle našly náhradu. „Právem si vybojoval místo. Jsem tady krátkou dobu, ale mluvil jsem s trenérem (Ščasným - pozn. red.), jemu se jevil jako útočník číslo jedna. Zaslouží si to. Je tu i klasický útočník Salami, ale Potočný si o místo řekl," poukazuje Petr Rada, staronový kouč Teplic.

Reklama

Související témata: