Hlavní obsah

Lavička ve Spartě končí, Letenské do konce sezóny povede Ščasný

Praha
Aktualizováno

Jednapadesátiletý Vítězslav Lavička už není trenérem Sparty. Ve středu odpoledne ho odvolalo vedení klubu. Zároveň byl novým koučem, zatím do konce této sezóny, jmenován sedmapadesátiletý Zdeněk Ščasný, který v únoru z vlastního rozhodnutí skončil na lavičce Teplic.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítězslav Lavička je zklamaný, na Letné končí.

Článek

„Vedení AC Sparta Praha není spokojeno jak s naplňováním sportovních cílů stanovených pro probíhající sezonu, tak s herním projevem mužstva v jarní části soutěže. Po neúspěchu v kvalifikaci Ligy mistrů a vyřazení v základní skupině Evropské ligy je vyřazení z Poháru FAČR třetím nenaplněným sportovním cílem. Vážně ohrožena je také obhajoba titulu, kde odstup AC Sparta na první příčku v jarní části výrazně narostl," píše se v prohlášení Sparty.

Šéf Sparty Daniel Křetínský práci Lavičky ocenil slovy: „Zejména bych chtěl ocenit, že se panu Lavičkovi podařilo změnit způsob hry Sparty a pozvednout ho na vyšší úroveň a zapracovat celou řadu mladých hráčů. Naše vystupování v domácích soutěžích v minulé sezoně nesporně patří mezi nejsvětlejší místa naší novodobé historie."

Lavička tak skončil na Letné svoji třetí tamní trenérskou misi (2002, 2008, 2012-2015) po necelých třech letech. O odvolání Lavičky se spekulovalo téměř celou probíhající sezónu. Poprvé se o této možnosti začalo hovořit po srpnovém vyřazení Sparty v předkole Ligy mistrů s Malmö. Spekulace se opakovaly po podzimních ligových porážkách doma s Ostravou, na Dukle a v Plzni. Všechny tyto situace Lavička ustál. Po vyřazení z Evropské ligy v Bernu tuto variantu, jako jedno z možných řešení situace, nevylučovalo ani vedení Sparty. V polovině prosince však byl Lavička jako kouč potvrzen.

Jaro téměř odválo naděje na obhajobu

Na jaře však pokračovala výsledková mizérie remízami v Ostravě a Jablonci, jimiž Sparta ztratila kontakt s vedoucí Plzní, na kterou ztrácí sedm kol před koncem ligy pět bodů. V úterý pak vypadla prohrou 0:2 v Jablonci už ve čtvrtfinále Poháru FAČR. Obhajoba loňských pozic dostala vážnou trhlinu a vedení Sparty ztratilo s Lavičkou definitivně trpělivost. Minulá sezóna, v níž Sparta získala titul, domácí pohár i Superpohár už se opakovat nemůže a vážně hrozí, že Sparta v této sezóně nezíská žádnou trofej.

Pikantní je skutečnost, že na podzim roku 2008 byl Lavička na Letné odvolán po prohře v derby 1:4 se Slavií. Teď ho stejný osud potkal čtyři dny poté, co Slavii 2:1 porazil.

„Chtěl bych hráčům, realizačnímu týmu, všem spolupracovníkům v klubu a samozřejmě i fanouškům poděkovat za to, co jsme ve Spartě společně prožili. Končím nyní v pozici trenéra klubu, ale sparťanem zůstávám i dál," cituje Vítězslava Lavičku prohlášení.

Zatím do konce sezóny

Lavička se potkal na Letné se svým nástupcem Zdeňkem Ščasným už začátkem osmdesátých let, kdy se podíleli na dvou mistrovských titulech. Když v roce 1998 vedl Ščasný Spartu jako trenér, dělal mu asistenta a znovu vyhráli ligu. Ščasný byl však v létě 1999 od mistrovského týmu odvolán a nahrazen Ivanem Haškem. Nelibě to nesl a jeho vztahy se Spartou nebyly nejlepší.

Postupně působil na Žižkově, dokonce dvakrát, v Řecku, Mostě, Mladé Boleslavi, Debrecínu a na podzim 2012 převzal Teplice, které zachránil v lize a vrátil zpět mezi ligové týmy s pohárovými ambicemi. V Teplicích skončil letos v únoru pro neshody s částí nového klubového vedení na vlastní žádost. Se Spartou však prý začal jednat až tento týden.

„Vedení ACS očekává, že Zdeněk Ščasný vnese do týmu nový impuls a pozvedne aktuální výkony mužstva. Jednoznačným úkolem nového trenéra je zisk mistrovského titulu v této sezóně Synot ligy," píše se v prohlášení vedení Sparty. Hráčům bude Ščasný představen na čtvrtečním dopoledním tréninku.

Reklama

Související témata: