Hlavní obsah

Sparta - Brno 4:0Kapitánův hattrick vrátil Spartu do bitvy o titul, Lafata vede tabulku střelců

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Lafata 1 : 0
37. Lafata 2 : 0
64. Dočkal 3 : 0
75. Lafata 4 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Stále jen dotahují, sobotního zaváhání Plzně však využili. Fotbalisté Sparty v posledním utkání 25. kola Synot ligy porazili Brno 4:0 a stáhli náskok vedoucí Viktorie na tři body. Tři góly dal kapitán David Lafata, trojnásobný král střelců české nejvyšší soutěže se tak osmým ligovým hattrickem v kariéře ujal se 17 trefami vedení v tabulce kanonýrů. Na tři branky přihrál uzdravený obránce Kadeřábek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník David Lafata (třetí zleva) slaví se spoluhráči Markem Matějovským (první zleva) a Pavlem Kadeřábkem gól proti Brnu. Vpravo je stoper Letenských Jakub Brabec.

Článek
Fotogalerie

Návrat na lavičku Sparty po 16 letech Zdeňkovi Ščasnému nevyšel, před týdnem jeho tým prohrál v Liberci. Teď měl kouč k dobru ještě obnovený debut na Letné. Navíc po sobotním zaváhání Plzně, která doma senzačně podlehla oslabené Mladé Boleslavi.

Do sestavy Letenských se vrátili Kadlec a především Kadeřábek, který chyběl od zranění v 19. kole. V úvodu zápasu se ovšem zdálo, že o titul hraje Zbrojovka, nikoliv Sparta. Brno začalo aktivně a Slančík hned v 5. minutě střelou k bližší tyči řádně vyděsil Štěcha. Domácí se postupně rozehřáli, Krejčí udělal kličku i brankáři, ale od koncové čáry už sólo nedotáhl. V 17. minutě ale Dočkalův centr po rohovém kopu propadl ke Costovi a jeho střelu zblízka před Melichárkem tečoval do sítě Lafata. Hosté reklamovali ruku, ale gól platil.

Hattrick nejen z gólů, ale i asistencí

Sparťanský kapitán se tak 15. trefou dotáhl v čele tabulky střelců na slávistu Škodu. Kanonýra to navnadilo. V další šanci před ním obránci míč v poslední chvíli ukopli, potom branku těsně minul. Jeho chvíle přišla zase až po další standardce. Dočkalův centr vrátil hlavou před branku Kadeřábek a Lafata rovněž hlavou akci dokončil, takže se od Škody odpoutal.

Po přestávce se jen potvrdilo, že s navrátilcem Kadeřábkem hraje Sparta mnohem lepší fotbal. Pravý obránce si zakličkoval, nachystal palebnou pozici Dočkalovi a ten z přibližně dvaceti metrů zacílil levačkou přesně k tyči. Jugasovo sólo na druhé straně Štěch bravurně zneškodnil. V 75. minutě se završily dva hattricky najednou - Kadeřábek třetí asistencí před prázdnou branku naservíroval třetí gól Lafatovi.

Zatímco Sparta útočila až do konce, schlíplá Zbrojovka na odpověď neměla a ještě prohloubila svoji bídnou bilanci na Letné. V posledních šesti zápasech Brno na Spartě nebodovalo, neskórovalo a inkasovalo 19 gólů...

Program 25. kola:
Pátek
Jihlava - Ostrava 2:0
Sobota
České Budějovice - Hradec Králové 2:2
Příbram - Dukla 3:0
Jablonec - Slavia 2:1
Bohemians 1905 - Teplice 1:0
Slovácko - Liberec 2:3
Plzeň - Mladá Boleslav 1:2
Neděle
Sparta Praha - Zbrojovka Brno 4:0 (2:0)
Branky: 17., 37. a 75. Lafata, 64. Dočkal. Rozhodčí: Nenadál - Vlasjuk, Kříž. ŽK: Keresteš, Schuster (Brno). Diváci: 7811.
Sparta: Štěch - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Matějovský, Mareček - Kadlec, Dočkal, L. Krejčí (64. Konaté) - Lafata (78. Řezníček). Trenér Ščasný.
Brno: Melichárek - Jugas, Schuster, Košťál, Keresteš - R. Buchta (72. Kopúnek), Zavadil - Pašek, Malík, Slančík (39. Lutonský) - Markovič (55. Vávra). Trenér Kotal.
Který tým získá letos mistrovský titul v Synot lize?
Plzeň
49,4 %
Sparta
47,2 %
Jablonec
3,4 %
Celkem hlasovalo 22728 čtenářů.

Reklama

Související témata: