Hlavní obsah

Varnsdorf hrát první ligu nebude. Jeho nástupce už se rýsuje

Praha
Aktualizováno

Přestože fotbalisté Varnsdorfu obsadili druhou příčku ve Fotbalové národní lize, druhé nejvyšší soutěži, a vybojovali si tak právo startovat v Synot lize, nejvyšší soutěž nakonec hrát nebudou. Vedení klubu se rozhodlo vzdát se možnosti účastnit se první ligy kvůli nevyhovujícímu stadiónu. Z postupu se tak s největší pravděpodobností může radovat Zlín, který zakončil sezónu na třetí příčce. Vedení zlínského klubu už navíc oznámilo, že nabídku FAČR na účast v Synot lize přijme.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Fotbalisté Varnsdorfu nebudou hrát první ligu. Severočeský klub v uplynulém ročníku druhé nejvyšší soutěže skončil na postupovém druhém místě, ale po jednání s FAČR se vzdal účasti hlavně kvůli nevyhovujícímu stadiónu (na archivním snímku z 24. května 2015).

Článek
Fotogalerie

„Rozhodli jsme se tak po zralé a racionální úvaze. Možnost startu v nejvyšší soutěži pro nás byla velmi lákavá, ale zároveň bychom na sebe brali až příliš velké riziko," řekl Vlastimil Gabriel, předseda představenstva FK Varnsdorf.

Jeho celek by mohl rok působit v nejvyšší soutěži na hřišti Jablonce, se kterým se již domluvil na pronájmu, vedení klubu však nemohlo zaručit, že by do sezóny 2015/16 stadión ve Varnsdorfu splňoval kritéria pro Synot ligu.

„To ale rozhodně neznamená, že bychom rezignovali na další budování a vylepšování infrastruktury našeho stadiónu. Naopak, v dohledné době chceme začít s postupnou rekonstrukcí a třeba už na konci sezóny mít stadión připravený na nejvyšší soutěž," prohlásil Gabriel.

„Dostat jednou do Varnsdorfu na vlastní stadión zápasy Synot ligy je stále naším velkým přáním. Hrát ji ale nyní na jiném stadiónu by bylo přece jenom velké sousto," dodal.

Zlínský stadión čeká kontrola

Šance zahrát si v příští sezóně Synot ligu se tak dokořán otvírá třetímu Zlínu. „Pokud Zlín splní všechna kritéria a úspěšně projde licenčním řízením, bude v příštím ročníku startovat v Synot lize," ujistil předseda FAČR Miroslav Pelta.

Vše nasvědčuje tomu, že Zlín bude v příští sezóně o body bojovat právě v Synot lize. Narozdíl od severočeského týmu by měl jeho stadión podmínky pro první ligu splňovat.

„Máme komisi pro stadióny a hrací plochy a zároveň je u toho i licenční manažer Stanislav Rýznar. Tihle lidé mají přehled o parametrech a dispozicích stadiónů první a druhé ligy a teď vlastně proběhne jenom nějaká aktuální kontrola," nastínil pro ČTK mluvčí FAČR Ondřej Lípa.

„Pokud to bude všechno v pořádku a stadión bude tyto parametry splňovat, tak Zlín bude postupující. Samozřejmě o to zájem mají, ale všechno bude známo až po té kontrole," dodal.

Zlín hrál nejvyšší soutěž naposledy v sezóně 2008/09, kdy skončil na 15. místě a společně s Viktorií Žižkov sestoupil.

Reklama

Související témata: